Toν 35άρη – 40άρη επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης που θα ηγηθεί και του προεκλογικού αγώνα αναζητούν οι συμμετέχοντες στο εγχείρημα της Κεντροαριστεράς.

Οι 58 και τα στελέχη του ΠαΣοΚ που εργάζονται για τη δημιουργία της Παράταξης έχουν καταλήξει στην άποψη ότι πρώτο στο ευρωψηφοδέλτιο θα πρέπει να μπει το όνομα ενός νέου προσώπου (άνδρα ή γυναίκας) που θα σηματοδοτεί την ηλικιακή και πολιτική ανανέωση.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, οι 58 έχουν ήδη αρχίσει διερευνητικές επαφές με πρόσωπα που θεωρούν ότι εκφράζουν το νέο, το φρέσκο και άφθαρτο και είναι πρόθυμα να συμβάλουν στην υπόθεση για τη συγκρότηση της μεγάλης Κεντροαριστεράς.

Μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες λίγες ώρες μετά την αντικατάστασή του από τη θέση του εκπροσώπου Τύπου της ΔΗΜΑΡ βολιδοσκοπήθηκε από κορυφαίο στέλεχος των 58 και ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο οποίος άλλωστε δεν κρύβει ούτε τη φιλική του διάθεση ούτε την πολιτική του ταύτιση με το εγχείρημα για τη Σοσιαλδημοκρατία.

Οι πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» επιμένουν ότι στον Α. Παπαδόπουλο προτάθηκε είτε να τεθεί επικεφαλής στο ευρωψηφοδέλτιο είτε να καταλάβει τη δεύτερη θέση σε αυτό. Ο ίδιος φέρεται ότι είναι αναποφάσιστος, καθώς διατηρεί ακόμη συναισθηματικούς δεσμούς με τη Δημοκρατική Αριστερά στην οποία εξακολουθεί να είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής.

Πάντως, η προσέγγισή του με τους 58 είναι γεγονός αφού ήδη έχει οριστεί ομιλητής σε δύο εκδηλώσεις της Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης. Η πρώτη θα γίνει στις 27 Ιανουαρίου στην Κηφισιά και σ’ αυτήν θα μιλήσουν και οι Χρήστος Ροζάκης και Γρηγόρης Ψαριανός.

Να σημειωθεί ότι πολύ κοντά στους 58 έχει βρεθεί τις τελευταίες ημέρες –μάλιστα έχει κάνει και συναντήσεις με στελέχη τους –και ο Πέτρος Τατσόπουλος ο οποίος θα συμμετάσχει ως ομιλητής και στις εργασίες του Προοδευτικού Φόρουμ και το επόμενο διάστημα θα διασαφηνίσει τις προθέσεις του.

Βεβαίως, προτού επιλεγεί ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων. Ομάδα από τους 58 επεξεργάζεται τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί και οι επικρατέστερες είναι να υπάρξει συμμετοχή των πολιτών είτε σε εθνικό είτε σε περιφερειακό επίπεδο.

Αν προκριθεί η προσφυγή στη βάση σε περιφερειακό επίπεδο, τότε το εγχείρημα θα εξασφαλίσει τη συμμετοχή προσώπων ανά περιφέρεια για το ευρωψηφοδέλτιο και μάλιστα θα έχουν αναδειχθεί από τις τοπικές κοινωνίες. Επίσης, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνει ηλεκτρονικό δημοψήφισμα για την επιλογή των υποψηφίων.

Πάντως για τη θέση του επικεφαλής θα προηγηθεί μια αρχική αξιολόγηση ώστε οι συμμετέχοντες να κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα σε 2-3 υποψηφιότητες. «Οι διαδικασίες επιλογής θα είναι διαφανείς και αδιάβλητες», διαβεβαιώνουν στελέχη της Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης.

ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ. Σε εκκρεμότητα βεβαίως παραμένει το όνομα της Παράταξης καθώς και ο τίτλος του ευρωψηφοδελτίου που θα κατέβει ως γνωστόν υπό τη σημαία του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Την επόμενη εβδομάδα αντιπροσωπεία των 58 θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της ευρωομάδας Δημοκρατών και Σοσιαλιστών Χάνες Σβόμποντα για να συζητηθούν λεπτομέρειες γύρω από την πλατφόρμα των ευρωεκλογών και την πορεία προς την αναμέτρηση του Μαΐου.

Μάλιστα ο κ. Σβόμποντα θα μιλήσει στη Θεσσαλονίκη σε εκδήλωση του Relaunching Europe, της πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας των σοσιαλιστών και δημοκρατών στην οποία επίσης θα μιλήσουν οι Βαγγέλης Βενιζέλος, Συλβάνα Ράπτη και Γιάννης Μπουτάρης. Η Συνδιάσκεψη του ΠαΣοΚ για τις ευρωεκλογές παρουσία του Μάρτιν Σουλτς θα γίνει στις 20 Φεβρουαρίου.
Επαφές και με τον Τατσόπουλο

Πολύ κοντά στους 58 έχει βρεθεί τις τελευταίες ημέρες και ο Πέτρος Τατσόπουλος, ο οποίος θα μιλήσει σήμερα στο Προοδευτικό Φόρουμ. Ομιλητής θα είναι και στην εκδήλωση των 58 στις 27 του μήνα στην Κηφισιά, ενώ το επόμενο διάστημα θα διασαφηνίσει τις προθέσεις του.