Στον ημιώροφο της οικογενειακής επιχείρησης Καμμένου, στον Αγιο Σώστη, που ενοικιάζουν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, οι εισερχόμενοι ασυναίσθητα νιώθουν την ανάγκη να προχωρήσουν σκυφτοί. Η χαμηλοτάβανη αίθουσα δημιουργεί μια πνιγηρή ατμόσφαιρα –και σε αυτήν επέλεξε ο Πάνος Καμμένος να συγκεντρώσει την περασμένη Δευτέρα τους βουλευτές του, σε ένα «κρας τεστ» για τη συνοχή των ΑΝΕΛ. Κατασκευαστικά, η εξαιρετικά χαμηλή οροφή ήταν ίσως το εύρημα για να «βολέψει» στη δεκαετία του ’60 ο Ηλίας Καμμένος δύο ημιωρόφους στην επιχειρηματική έδρα του. Πέντε δεκαετίες αργότερα, για τον γιο του είναι ένα πεδίο δοκιμασίας, όπως και για τους βουλευτές των ΑΝΕΛ.

Στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας το αποτέλεσμα ήταν η διαγραφή του απόντος βουλευτή Αχαΐας, Γιώργου Νταβρή και μια επίπλαστη εικόνα ενότητας από την πλευρά των υπολοίπων. Στην πραγματικότητα, όμως, η σχεδόν πεντάωρη συνεδρίαση δεν έλυσε κανένα από τα προβλήματα των ΑΝΕΛ, αντιθέτως –όπως εκτιμούν βουλευτές του κόμματος –αποτέλεσε το πρώτο βήμα για να κλονιστεί η ηγεσία του Πάνου Καμμένου. Εστω κι αν κανένας δεν έθεσε ανοικτά θέμα ηγεσίας, όπως διαβεβαιώνουν οι ίδιες πηγές.
«Δεν υπάρχει αμφισβήτηση του προέδρου…», ήταν το πρώτο μήνυμα που έσπευδαν να στείλουν οι περισσότεροι βουλευτές μετά τη συνεδρίαση. Το πρόβλημα είναι ότι ουδείς είχε ερωτηθεί για τη θέση και την ισχύ του Πάνου Καμμένου. Στις ιδιωτικές συζητήσεις τους, εξάλλου, αρκετοί βουλευτές ελάχιστα διαφοροποιούνται από τη σκληρή κριτική που ασκεί ο διαγραφείς Γιώργος Νταβρής, αμφισβητώντας ανοικτά και την ηγεσία Καμμένου.

Η έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, άλλωστε, την οποία αναγκάστηκε να συγκαλέσει ο κ. Καμμένος υπό την πίεση των βουλευτών, αποτελεί από μόνη της μια κίνηση αποδυνάμωσης της ηγεσίας. Και μάλιστα από βουλευτές που εκινούντο μέχρι πρότινος στον σκληρό προεδρικό πυρήνα, όπως ο γραμματέας της ΚΟ, Κώστας Γιοβανόπουλος, η αναπληρώτριά του, Μαρίνα Χρυσοβελώνη και ο δικηγόρος Βασίλης Καπερνάρος.

Η ΚΟΝΤΡΑ. Εάν αντιμετώπισε ένα πρόβλημα η συνεδρίαση της ΚΟ, αυτό ήταν η προσωπική διαμάχη της Ραχήλ Μακρή με τον Γιώργο Νταβρή. Η βουλευτής Κοζάνης αισθάνεται δικαιωμένη μετά τη διαγραφή του βουλευτή Αχαΐας, αλλά η ευνοϊκή μεταχείριση που είχε η ίδια από την ηγεσία δημιουργεί άλλα προβλήματα στην εσωκομματική συνοχή. Η κ. Μακρή είχε δημοσιοποιήσει την απόφασή της να αποχωρήσει από τους ΑΝΕΛ, αλλά τελικώς όχι μόνον ανέκρουσε πρύμναν, αλλά στη συνεδρίαση της Δευτέρας υπήρξε και ένθερμη συνήγορος του κ. Καμμένου.

ΟΙ «ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΙΣ». Ως κίνηση κατά της ηγεσίας του είναι προφανές ότι ερμήνευσε και ο κ. Καμμένος την ηχηρή απουσία των έξι βουλευτών από το τελευταίο Εθνικό Συμβούλιο, με αίτημα την άμεση σύγκληση της ΚΟ –εξού και οι απειλές από την πλευρά του για «αποκεφαλισμούς». Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα απέδωσε τους εσωκομματικούς τριγμούς σε «παρεξηγήσεις» μεταξύ των βουλευτών και μια εσωτερική μάχη για τις «κομματικές καρέκλες», χωρίς ουσιαστικό αντίλογο. Οπως αναφέρει ένας εκ των βουλευτών που υπέγραψαν και το e-mail στον κ. Καμμένο για την έκτακτη σύγκληση της ΚΟ, «ουδείς ήταν έτοιμος στην παρούσα φάση για μια μεγάλη σύγκρουση».

Το μήνυμα είναι ότι το μεγάλο ξεκαθάρισμα λογαριασμών στους ΑΝΕΛ παρατείνεται για το έκτακτο συνέδριο, το οποίο υπό τις συνθήκες που διαμορφώνονται δεν απορρίπτει ο κ. Καμμένος και πιθανότατα θα διεξαχθεί μέσα στην άνοιξη ή μετά τις κάλπες του Μαΐου. Το αποτέλεσμα κυρίως των ευρωεκλογών, ακόμη και στο επιτελείο Καμμένου αναγνωρίζουν ότι θα είναι καθοριστικό για το μέλλον του κόμματος.

Πέραν της διαγραφής Νταβρή, κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ καταγράφηκε και μια στροφή του Τέρενς Κουίκ και του Παύλου Χαϊκάλη υπέρ του κ. Καμμένου, αν και επιμένουν στις ενστάσεις τους για μια συμπόρευση του κόμματος με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Γιάννης Δημαράς φαίνεται ότι έχει εγκαταλείψει τις όποιες φιλοδοξίες του για έναν πρωταγωνιστικό ρόλο, αντιμετωπίζοντας με επιφύλαξη και την προοπτική μιας υποψηφιότητας για την Περιφέρεια Αττικής. Στην περίπτωση που δεν προχωρήσει η υποψηφιότητα Δημαρά, τη στήριξη των ΑΝΕΛ για τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας είναι έτοιμος να διεκδικήσει ο πρώην υφυπουργός Νίκος Νικολόπουλος.