Κίμων Ε. Φουντούλης, ΧΑΪΔΑΡΙ

Το κόστος μιας ανθρώπινης ζωής για τη διαδικασία αποζημίωσης σε τροχαίο ήταν της τάξης των (περίπου) τριακοσίων χιλιάδων (300.000,00) ευρώ έως πρόσφατα.

Η επικινδυνότητα της νυκτερινής οδήγησης έναντι της ημερήσιας προφανής. Γι’ αυτό και τα έργα φωτισμού των οδών.

Τι γίνεται όμως όταν φωτιστικά και φυτεύσεις γειτνιάζουν; Η λογική υπαγορεύει στις νησίδες να φυτεύονται ευθυτενή δέντρα ώστε να συμβάλλουν στο πράσινο και στον εξωραϊσμό της πόλης, να εμποδίζουν τα φώτα των αντιθέτως κινούμενων οχημάτων, αλλά να μην κρύβουν τον φωτισμό της οδού.

Αυτό ακριβώς δεν συμβαίνει στην Αθηνών – Κορίνθου, στο τμήμα Κηφισός – Δαφνί, όπου πλατάνια, που διαδέχτηκαν καβάκια στην κεντρική νησίδα, εμποδίζουν, κρύβουν τις φωτιστικές δέσμες και δημιουργούν σκιές στην τέταρτη λωρίδα κυκλοφορίας. Εκεί ακριβώς που χρειάζεται περισσότερο φως! Και όλα αυτά παρά τις αναφορές στον Τύπο, στο Δημοτικό Συμβούλιο, στην Τροχαία Αιγάλεω.

Αντίστοιχο πρόβλημα παρουσιάζεται στην παραλιακή, στο ύψος π.χ. της Βούλας, όπου πυκνές συστάδες –παρά τα κλαδέματα –κρύβουν το φως. Η λεωφόρος Μεσογείων, όπου επίσης έχουν φυτευτεί πλατάνια, θα αποτελέσει στο εγγύς μέλλον ακόμη ένα παράδειγμα.

Εκτός από τη «σκίαση», η κακή φύτευση εγκυμονεί κινδύνους όταν εφαρμόζεται σε καμπές οδών όπως στη λεωφόρο Κηφισού στις Τρεις Γέφυρες, όπου τα πολλαπλά ατυχήματα δεν έχουν οδηγήσει στη λήψη των ανάλογων μέτρων. Εκεί, στην αριστερή καμπή (για το ρεύμα προς Λαμία) όπου η υψομετρική διαφορά των δύο ρευμάτων συνδυάζεται με πυκνή φύτευση και οι οδηγοί αδυνατούν να δουν το «προπορευόμενο» πρόβλημα πριν μετατραπεί σε συμβάν. Ευτυχώς, με πρόσφατη εργολαβία της Περιφέρειας Αττικής περιορίστηκε το πρόβλημα.

Στην αναστροφή κάτω από τη γέφυρα του Ασπροπύργου οι πικροδάφνες κρύβουν όσους περνούν με πορτοκαλί ή/και κόκκινο από Ασπρόπυργο προς Αθήνα και ενισχύονται οι πιθανότητες δυστυχήματος. Σε όλες τις παραπάνω θέσεις επιβάλλεται κατ’ ελάχιστον γενναίο κλάδεμα τακτικά!

Δίπλα στις φωτιστικές στήλες καλό είναι να ξηλωθούν δέντρα με πυκνό φύλλωμα και να αντικατασταθούν με καταλληλότερα. Η πλήρης αποψίλωση σε κλειστές καμπές στερεί πράσινο, όχι ζωές. Κοστίζει δε πολύ λιγότερο από μία αποζημίωση…

Διευκρινίσειςγια δημοσίευμα

Κώστας Κόκκορης

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

Με αφορμή το δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» – Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014 – με τίτλο «Τα ΚΑΠΗ στα μπουζούκια», θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι η παροχή – προς τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες που έχουν καταγραφεί από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου και τα άτομα της τρίτης ηλικίας μέλη των ΚΑΠΗ – δεν αφορά διασκέδαση σε μπουζούκια, όπως αναφέρει το συγκεκριμένο δημοσίευμα αλλά σε μουσικές σκηνές.

Οπως θα διαπιστώσετε και στο Δελτίο Τύπου η παροχή περιλαμβάνει δωρεάν είσοδο σε συγκεκριμένες μουσικές σκηνές με θεατρικά καθίσματα χωρίς ποτό κ.λπ. Η παροχή προήλθε έπειτα από αίτημα του Δήμου σε γνωστό επιχειρηματικό όμιλο, ιδιοκτήτης του οποίου είναι συμπολίτης μας – Γλυφαδιώτης.

Με τη συγκεκριμένη παροχή εκτιμούμε ότι δεν «ανακαλύψαμε τον τροχό» καθώς και σε άλλους δήμους της χώρας δίδονται ανάλογες παροχές ψυχαγωγικού χαρακτήρα και μάλιστα με «προνομιακό» οικονομικό αντίτιμο.

Η συγκεκριμένη κίνηση σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί «προεκλογική προσέγγιση». Εντάσσεται στο συνολικότερο πλάνο κοινωνικής πολιτικής, την οποία εφαρμόζει ο Δήμος εδώ και ενάμιση χρόνο, μέσω των κοινωνικών δομών που έχει αναπτύξει με στόχο τη στήριξη δημοτών που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση. Οπως:

n Φαρμακείο – παρέχει φάρμακα σε ανασφάλιστους και χρόνια πάσχοντες συμπολίτες μας,

n Παντοπωλείο – καλύπτει τις ανάγκες σε τρόφιμα μακράς διάρκειας απόρων κατοίκων της Γλυφάδας,

n Ιατρείο – εθελοντές ιατροί εξετάζουν ανασφάλιστους συμπολίτες μας ενήλικες και παιδιά,

n Φροντιστήριο – εθελοντές εκπαιδευτικοί παρέχουν ενισχυτική διδασκαλία σε περισσότερους από 70 μαθητές γυμνασίου και λυκείου οι οικογένειες των οποίων δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις συγκεκριμένες δαπάνες.

Θεωρούμε λοιπόν υπερβολή αν όχι έλλειψη αντικειμενικότητας τη σύνδεση της συγκεκριμένης παροχής με προεκλογικές πρακτικές, καθώς επίσης και προσβολή της αξιοπρέπειας αλλά και της νοημοσύνης των ανθρώπων που αποδέχθηκαν τη συγκεκριμένη παροχή. Ως δημοτική Αρχή στα τρία και κάτι χρόνια διοίκησης έχουμε δείξει δείγμα γραφής της δράσης μας και από αυτό θα κριθούμε από τους συμπολίτες μας και όχι με «φθηνά τερτίπια».

Εξυπηρέτηση πολιτών

Γεώργιος Αντωνιάδης

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

Στο κτίριο της Τροχαίας Αθηνών, στην οδό Δεληγιάννη και ιδιαίτερα στον 1ο όροφο (γραφείο 3) καθημερινά συνωστίζονται πολίτες επί τέσσερις το λιγότερο ώρες για να κάνουν ένσταση για κλήσεις ή για να παραλάβουν πινακίδες αυτοκινήτων που έχουν αφαιρεθεί λόγω διαφόρων παραβάσεων.

Δεν εξυπηρετούνται δε με μια επίσκεψη. Απλώς υποβάλλουν τα σχετικά δικαιολογητικά και πρέπει να υποστούν το μαρτύριο της ορθοστασίας για ακόμα μια φορά. Το αρμόδιο γραφείο ακροάσεων διαθέτει τέσσερις αστυνομικούς, οι οποίοι οφείλω να πω ότι είναι ευγενέστατοι. Διερωτώμαι όμως γιατί ο αρμόδιος διοικητής δεν διαθέτει κι άλλα ακόμα γραφεία για την εξυπηρέτηση των πολιτών;

Εκτός από τις χαμένες ανθρωποώρες υπάρχουν και ηλικιωμένα άτομα και επιπλέον δεν υπάρχουν δελτία προτεραιότητας. Ο χώρος δε της αναμονής είναι ένας στενός διάδρομος με ελάχιστα καθίσματα. Με την ευκαιρία της αναλήψεως της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα επιθυμώ να ενημερώσω ότι στα πλαίσια των υποχρεώσεών μας είναι και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και ιδίως ο σεβασμός προς τα ηλικιωμένα άτομα.