Παρά τις σποραδικές συγκρούσεις ολοκληρώθηκε χθες η διήμερη προσέλευση των Αιγυπτίων στις κάλπες, για να πάρουν μέρος στο δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα της χώρας. Η ψηφοφορία αυτή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική στον δρόμο για την επιστροφή της Αιγύπτου στην ομαλότητα, μετά την περυσινή ανατροπή από τον στρατό του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι. Το δημοψήφισμα θα ανοίξει τον δρόμο για νέες προεδρικές εκλογές και θα αποτελέσει καταγραφή της άποψης των πολιτών για τις εξελίξεις.

Οι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν βέβαιο ότι οι αλλαγές στο Σύνταγμα – που απαλείφουν όλες τις ισλαμιστικές παρεμβάσεις του Μόρσι στη νομοθεσία – θα εγκριθούν, έπειτα από μια εντατική προεκλογική περίοδο υπέρ του νέου Συντάγματος. Στο δημοψήφισμα αντιτάχθηκε η Μουσουλμανική Αδελφότητα και όσα μέλη της οργάνωσης εξέφρασαν τις διαφωνίες τους με το Σύνταγμα συνελήφθησαν, το υπουργείο Εσωτερικών ανεβάζει τον αριθμό των συλληφθέντων ισλαμιστών σε 300.

Ακόμη και οι δικαστές που επέβλεψαν την εκλογική διαδικασία επελέγησαν προσεκτικά ώστε να μην έχουν δεσμούς με τους ισλαμιστές. Οι εφημερίδες, οι περισσότερες εκ των οποίων στηρίζουν τις ένοπλες δυνάμεις, θεώρησαν τη μεγάλη συμμετοχή ψηφοφόρων ως ήττα του Μόρσι και της Αδελφότητας.