Αιχμές κατά προσώπων και κυρίως κατά συμπεριφορών που δεν συνάδουν «με το ήθος της Αριστεράς», άφησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, στον απόηχο της αναταραχής που προκλήθηκε τις προηγούμενες ημέρες με τις δημόσιες τοποθετήσεις και εμφανίσεις του Πέτρου Τατσόπουλου και του Β. Διαμαντόπουλου.

«Η κυβέρνηση δεν φθείρεται απλώς, είναι υπό κατάρρευση και οι συσχετισμοί αλλάζουν καθημερινώς υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και έτσι μεγαλώνουν οι δικές μας ευθύνες», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας και συμπλήρωσε:

«Είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι σύντομα θα βρεθούμε σε πρωτόγνωρα καθήκοντα και απαιτήσεις. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι και να έχουμε συνείδηση, πόσο δύσκολη είναι η αποστολή μας. Είμαστε όλοι εθελοντές, κανένας δεν επιστρατεύεται με το ζόρι».

Στο σημείο αυτό, ο Αλ. Τσίπρας διατύπωσε μία έμμεση αλλά σαφή προειδοποίηση προς όσους βουλευτές… παρεκτραπούν στο προσεχές διάστημα. «Το ότι είμαστε κόμμα δημοκρατικό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει έννοια της συλλογικής προστασίας της προσπάθειάς μας», τόνισε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε: «Φαινόμενα εκφυλιστικά, ακριβώς επειδή βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτά. Συμπεριφορές που ζημιώνουν και είναι αναντίστοιχες με το ήθος της Αριστεράς, δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτές και να μην αποδοκιμάζονται. Είμαι βέβαιος ότι όλοι και όλες θα ανταποκριθούμε στα πιο δύσκολα, που είναι μπροστά μας».

Οπως ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας, «η ζωή τα έφερε έτσι ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να εκπροσωπεί την ελπίδα μίας καινούργιας μέρας», ενώ δήλωσε βέβαιος ότι «θα κάνουμε το καθήκοντα μας με απόλυτη συναίσθηση του ρόλου μας».

Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας προανήγγειλε την κατηγορηματική άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που ζητηθεί ή ασκηθεί πίεση προς την αξιωματική αντιπολίτευση να συνυπογράψει ένα νέο μνημόνιο, απαντώντας προκαταβολικά σε μία ενδεχόμενη αξίωση της τρόικας, που αναφέρεται σε δημοσιεύματα του Τύπου.

«Αν τολμήσουν να ζητήσουν την υπογραφή μας, θα λάβουν την απάντηση που έλαβαν και την προηγούμενη φορά», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Την ίδια στιγμή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν αξιοποιεί τις δυνατότητες της προεδρίας της ΕΕ και ότι περιορίζεται σε «φιέστες επικοινωνιακού χαρακτήρα», ενώ σημείωσε ότι ό ίδιος θα αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που του προσφέρονται από την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Επιτροπής, εκ μέρους του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της υποβάθμισης των θεσμών της Υγείας και είπε πως για τον ΣΥΡΙΖΑ η πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας και η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης είναι ζητήματα πρώτης προτεραιότητας, «που δεν θα γίνουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με κανέναν δανειστή».

Προσέθεσε πως το κόμμα του ένα σχέδιο «άμεσης ανακούφισης και προστασίας, το οποίο δεν θα τεθεί προς διαπραγμάτευση, ενώ μίλησε για ένα ακόμη «εν εξελίξει έγκλημα», αναφερόμενος στη ιδιωτιοκοποίηση του ΑΔΜΗΕ, καλώντας την κυβέρνηση να αποσύρει το σχετικό νομοσχέδιο και τους βουλευτές «να μην συνεργήσουν με την ψήφο τους στο έγκλημα».