Με τον ρέκτη Αδωνη Γεωργιάδη στην οδό Αριστοτέλους η έννοια «μεταρρύθμιση στην Υγεία» ακούγεται κάπως. Για μεταρρυθμιστή δεν τον κόβεις. Περισσότερο διακρίνεται για την ανελλιπή παρουσία του στα πρωινάδικα, τα καταιγιστικά «τιτιβίσματα», τα πλακώματα με τον Καμμένο και τον Κασιδιάρη –ειδικότης κτηθείσα στον ΛΑΟΣ -, τους καβγάδες με γιατρούς και φαρμακοποιούς και για την αυτοπεποίθηση των παρεμβάσεων στην κεντρική πολιτική σκηνή δίκην διατεταγμένης υπηρεσίας για στήριξη του Μνημονίου με επιθέσεις, αμφιβόλου ποιότητος, στον Τσίπρα, στη Ζωή και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Εν πάση περιπτώσει, αυτός είναι υπουργός, με αυτόν πορευόμαστε. Και παρά τις λοιπές ασχολίες του, κατέθεσε νομοσχέδιο στον πυρήνα του οποίου βρίσκεται η μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή υπηρεσιών Υγείας –από το ΕΣΥ και τους ιδιώτες για λογαριασμό των Ταμείων και του κράτους. Οι ειδικοί λένε ότι είναι σωστή απόφαση.

Καταρχήν. Θα είναι όμως και στο τέλος; Την απάντηση επιχείρησε να δώσει την περασμένη Δευτέρα με άρθρο του στα «ΝΕΑ» ο Γιάννης Δατσέρης, γιατρός και διευθυντής στον Ευαγγελισμό. Από όσα γράφει και κυρίως απ’ όσα υπονοεί προκύπτει (αν ισχύει) το εξής: η μεθόδευση –με παραπομπές σε υπουργικές αποφάσεις κ.λπ. –της μεταρρύθμισης θα απολήξει υπέρ των «επιθετικών» ιδιωτικών συμφερόντων.

Σημείο των καιρών. Λέει ο αρθρογράφος: «Με μια φαινομενικά αθώα αλλαγή ενός εντελώς πρόσφατα ψηφισμένου νόμου εξουσιοδοτείται με απλή υπουργική απόφαση η ίδρυση των περιβόητων ιδιωτικών κλινικών μιας μέρας, καταργώντας την έκδοση σχετικού προεδρικού διατάγματος, άρα και τη γνώμη και την υπογραφή μη ομοϊδεατών υπουργών».

Με λίγα λόγια, αμφισβητεί την τελική κατάληξη μιας σωστής αλλαγής, σημειώνοντας –φωτογραφικά –ότι «στις καθοριστικές λεπτομέρειες αναδεικνύεται η αντίφαση της κυβέρνησης να εμπιστευθεί μια ευρωκεντρική και προοδευτική μεταρρύθμιση στον συνδυασμό μιας ακραίας έκφρασης, συντηρητικής ιδεολογίας και βαλκάνιας νοοτροπίας». Προσωπικές απόψεις; Μπορεί. Αλλά ο Δατσέρης δεν είναι ιδιώτης. Εχει και θεσμική ιδιότητα με την οποία και υπογράφει το άρθρο του: αντιπρόεδρος του ΚΕΣΥ.

Επιπλέον είναι προσωπικός φίλος και οιονεί σύμβουλος του Βαγγέλη Βενιζέλου. Ως πρόεδρος του ΠαΣοΚ που συγκυβερνά και ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης –εκ μέρους της οποίας ο Γεωργιάδης θα υπερασπιστεί στη Βουλή το νομοσχέδιο –συντάσσεται με τον υποψιασμένο αρθρογράφο ή εμπιστεύεται την ηγεσία του υπουργείου Υγείας; Πάντως ο φιλόσοφος Καρλ Πόπερ έλεγε: «Ο καλύτερος τρόπος για να αξιολογείς μια ηγεσία είναι να διερωτάσαι τι σφάλματα είναι ικανή να κάνει».