Νέα Υόρκη, Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 2014 – Η UNICEF σήμερα μαζί με υποστηρικτές των δικαιωμάτων των παιδιών σε όλο τον κόσμο καλωσορίζει την είδηση ότι τα παιδιά θα είναι σύντομα σε θέση να υποβάλλουν καταγγελίες στην Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, διασφαλίζοντας το δικαίωμά τους να ακούγεται η φωνή τους.

Το Τρίτο Προαιρετικό Πρωτόκολλο της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού για τη Διαδικασία Επικοινωνίας προστατεύει ρητά το δικαίωμα των παιδιών για την αποκατάσταση παραβιάσεων των δικαιωμάτων τους. Με την επικύρωση σήμερα από την Κόστα Ρίκα, το κρίσιμο νομικό εργαλείο θα τεθεί σε ισχύ τον Απρίλιο του 2014.

Σύμφωνα με το πρόσφατα επικυρωμένο πρωτόκολλο, μεμονωμένα παιδιά ή ομάδες παιδιών θα είναι σε θέση να υποβάλλουν καταγγελίες για συγκεκριμένες παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους που απορρέουν από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, από το Προαιρετικό Πρωτόκολλο για τα παιδιά σε ένοπλες συρράξεις και από το Προαιρετικό Πρωτόκολλο για την πώληση παιδιών, την παιδική πορνογραφία και την παιδική πορνεία.

Το Τρίτο Προαιρετικό Πρωτόκολλο θα ενισχύσει τη λογοδοσία, βοηθώντας όχι μόνο να εντοπιστούν κενά στα δικαστικά συστήματα για τα παιδιά σε εθνικό επίπεδο, αλλά και τη στήριξη των ανεξάρτητων οργανισμών για τα ανθρώπινα δικαιώματα για τα παιδιά, όπως προβλέπεται στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 1989, είναι η πιο ευρέως επικυρωμένη συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που αντικατοπτρίζει τη συναίνεση μεταξύ των κυβερνήσεων του κόσμου ότι υπάρχουν ορισμένα ελάχιστα πρότυπα που κάθε παιδί πρέπει να απολαμβάνει.

Η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού υποστήριξε ότι: «Για να έχουν νόημα τα δικαιώματα, πρέπει να είναι διαθέσιμα αποτελεσματικά ένδικα μέσα για την αποκατάσταση των παραβιάσεων». Το Προαιρετικό Πρωτόκολλο της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού για τη Διαδικασία Επικοινωνίας, αποτελεί ένα κρίσιμο μηχανισμό για να επιτευχθεί αυτό.

Σύμφωνα με το νέο Πρωτόκολλο, μόνο τα παιδιά των οποίων οι κυβερνήσεις έχουν επικυρώσει το Προαιρετικό Πρωτόκολλο για τη Διαδικασία Επικοινωνίας μπορούν να υποβάλουν τις καταγγελίες τους στην Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Όλα τα κράτη μέλη της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού και των τριών προαιρετικών πρωτοκόλλων της, έχουν την υποχρέωση να καταστήσουν προσιτούς αυτούς τους μηχανισμούς για όλα τα παιδιά, με ιδιαίτερες προσπάθειες όσον αφορά τα περισσότερο ευάλωτα σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παιδιά, τα ιδιαίτερα αποκλεισμένα και περιθωριοποιημένα παιδιά, όπως τα παιδιά με αναπηρίες και τα παιδιά αυτοχθόνων και μειονοτήτων.

Η Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Παιδιού μπορεί να λάβει μέτρα για την προστασία από αντεκδίκηση, των παιδιών που καταθέτουν καταγγελίες, ζητώντας από το κράτος να λάβει προσωρινά μέτρα για την προστασία του παιδιού ή της ομάδας των παιδιών. Σε περίπτωση που το εν λόγω κράτος βρεθεί να έχει παραβιάσει τη Σύμβαση, το κράτος θα είναι υποχρεωμένο να εφαρμόσει τις συστάσεις που έχει κάνει η Επιτροπή.

Η Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Παιδιού αποτελείται από 18 διεθνείς ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες στα ανθρώπινα δικαιώματα, οι οποίοι παρακολουθούν την εφαρμογή της Σύμβασης και των Προαιρετικών Πρωτοκόλλων των κρατών μελών.

Οι χώρες που έχουν επικυρώσει το Προαιρετικό Πρωτόκολλο, έως σήμερα, είναι οι εξής: Αλβανία, Βολιβία, Γκαμπόν, Γερμανία, Μαυροβούνιο, Πορτογαλία, Ισπανία, Ταϊλάνδη, Σλοβακία και Κόστα Ρίκα.