14.01.2014

Τα μέλη του Συνδέσμου Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση Σοφία Καλανταρίδου, Καθηγήτρια Μαιευτικής και Γυναικολογίας & Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Αντώνης Μακρυγιαννάκης, Καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης διοργανώνουν επιστημονική εκδήλωση με θέμα: “Οικονομική κρίση & στρες: επιπτώσεις στις μελλοντικές γενιές».

Η εκδήλωση γίνεται προς τιμήν του Καθηγητή Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επικεφαλής Εδρας UNESCO Εφηβικής Υγείαςκ. Γεωργίου Π. Χρούσου στις 16 Ιανουαρίου 2014, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ώρα 18.30-20.30, και πραγματοποιείται με χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση στο πλαίσιο του Ειδικού Προγράμματος Χορηγιών και Ενισχύσεων προς τα Μέλη του Συνδέσμου Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση.

Η οικονομική κρίση λαμβάνει παγκόσμιες διαστάσεις, με έκδηλες αρνητικές επιδράσεις στην κοινωνία (αύξηση των αυτοκτονιών και αύξηση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα). Η οικονομική κρίση και το στρες που αυτή συνεπάγεται επιδρούν δυσμενώς στην ικανότητα αναπαραγωγής της γυναίκας. Επίσης, το στρες συντελεί στη δυσμενή έκβαση των κυήσεων (ενδομήτρια καθυστέρηση της ανάπτυξης του εμβρύου, υπέρταση της κύησης, προεκλαμψία), με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στο κυοφορούμενο έμβρυο, όπως είναι ο πρόωρος τοκετός και το χαμηλό βάρος γέννησης. Η ενδομήτρια έκθεση στο στρες μπορεί να οδηγήσει και στην εκδήλωση σοβαρών παθήσεων μελλοντικά στην ενήλικη ζωή, οι οποίες συσχετίζονται με μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης, π.χ. μεταβολικό σύνδρομο και σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, καρδιαγγειακά και ψυχικά νοσήματα.

Ο Γεώργιος Χρούσος έχει διεθνώς αναγνωρισμένο έργο σχετικά με την επίδραση του στρες στην παθογένεια μιας μεγάλης σειράς παθήσεων: ψυχιατρικών, αυτοάνοσων, αλλεργικών και ψυχοσωματικών διαταραχών. Ο κ. Χρούσος είναι ο μοναδικός Έλληνας κλινικός ιατρός και ερευνητής τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού που περιλαμβάνεται ανάμεσα στους κορυφαίους παγκοσμίως επιστήμονες στην Κλινική Ιατρική και στη Βιολογία & Βιοχημεία.Ο κ. Χρούσος έχει τιμηθεί διεθνώς με δεκάδες βραβεία και εφέτος, η Αμερικανική Ενδοκρινολογική Εταιρεία του απένειμε την κορυφαία διάκριση στην ενδοκρινολογία: το Fred Conrad Koch Award, βραβείο για τα πιο σημαντικά επιτεύγματα στον κλάδο της ενδοκρινολογίας.Ο κ. Χρούσος είναι ο πρώτος Έλληνας και ο τρίτος μη Αμερικανός που λαμβάνει αυτή την ύψιστη διάκριση. Η ομιλία του κ. Χρούσου θα αφορά την επίδραση της οικονομικής κρίσης και του στρες στην ελληνική κοινωνία.

Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί να μιλήσουν και διακεκριμένοι επιστήμονες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως είναι ο Philip Gold, ο οποίος θα μιλήσει για τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στο στρες και την κατάθλιψη, και ο Roberto Romero o οποίος θα μιλήσει για τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του στρες στη διάρκεια της κύησης.

Στο τέλος της επιστημονικής εκδήλωσης, οι μαθητές και οι συνεργάτες του Καθηγητή κ. Γ.Π. Χρούσου θα τον βραβεύσουν ως Ερευνητή και Ακαδημαϊκό Δάσκαλο (Βραβείο Ακαδημαϊκής Αριστείας), ως ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς του στην έρευνα και την επιστημονική εξέλιξη περισσοτέρων των 60 Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, οι οποίοι συνέβαλαν και συμβάλλουν κι αυτοί με τη σειρά τους στην πρόοδο της Επιστήμης.

Η επιστημονική εκδήλωση απευθύνεται σε γιατρούς και εκπροσώπους φορέων κοινωνικής πολιτικής. Η επισήμανση της επίδρασης της οικονομικής κρίσης στις μελλοντικές γενιές από καθηγητές/ερευνητές διεθνούς κύρους θα προσφέρει την απαραίτητη γνώση για την αντιμετώπισή του. Τα συμπεράσματα της εκδήλωσης θα αξιοποιηθούν για την επαγρύπνηση της επιστημονικής κοινότητας και την πρώιμη αντιμετώπιση των ανωτέρω προβλημάτων.

Η επιστημονική εκδήλωση είναι υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Πανεπιστημίου Αθηνών, της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας/ Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων, της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας και του Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από