Οι τουρκικές φυλακές - όπως αυτή του Μαλτεπέ στην Κωνσταντινούπολη, όπου κρατείται ο πρώην πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Αγγελος Φιλιππίδης - έβγαλαν πολύ κακό όνομα, χειρότερο απ' ό,τι είχαν μέχρι τότε, μετά το 1978, όταν προβλήθηκε στις οθόνες της υφηλίου «Το εξπρές του μεσονυκτίου» του Αλαν Πάρκερ, με τον πρόωρα χαμένο Μπραντ Ντέιβις στον ρόλο του 23χρονου νεοϋορκέζου φοιτητή Μπίλι Χέιζ, ο οποίος είχε συλληφθεί το 1970 στην προσπάθειά του να εξαγάγει χασίς από το αεροδρόμιο της Πόλης.

Το κακό όνομα που έβγαλε στις τουρκικές φυλακές η πολυβραβευμένη ταινία κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι στις φυλακές Μαλτεπέ κυριαρχεί φρίκη ανάλογη εκείνης του «Εξπρές». Βέβαια και στις Παιδικές Φυλακές του Μαλτεπέ το 2010 υπήρξαν σοβαρές καταγγελίες για βασανισμούς ανηλίκων από φύλακες (τα παιδιά διαμαρτυρήθηκαν με απεργία πείνας), αλλά οι φυλακές Σαγκμαλτσιλάρ, κολαστήριο κυρίως για λιποτάκτες και πολιτικούς κρατουμένους, που είχαν πάρει το όνομά τους από την περιοχή της Πόλης όπου βρίσκονταν - και η οποία αμέσως μετά τη φυλάκιση του Χέιζ μπήκε σε καραντίνα λόγω επιδημίας χολέρας και μετονομάστηκε σε Μπαϊραμπάσα -, ήταν και πριν από την ταινία στις δέκα διαβόητες του κόσμου.
Ο Αλαν Πάρκερ και ο σεναριογράφος Ολιβερ Στόουν δεν πήραν άδεια από τις τουρκικές Αρχές για να γυρίσουν το «Εξπρές» στις φυλακές Σαγκμαλτσιλάρ (που καμία βεβαίως σχέση δεν έχουν με τον Κορυδαλλό) και προτίμησαν να γυρίσουν το φιλμ στο φρούριο Σαν Ελμο στη Βαλέτα της Μάλτας, που απέκτησε έτσι μεγαλύτερη φήμη ως αξιοθέατο.
Με την προβολή της ταινίας ο τουρισμός στην Τουρκία και ειδικότερα στη «ναυαρχίδα» Κωνσταντινούπολη έπεσε κατά 90% και έμεινε πολύ χαμηλά - την ώρα που το κακό όνομα του τουρκικού σωφρονιστικού συστήματος ήταν πολύ... ψηλά - για χρόνια, κι ας ζήτησε δημοσίως συγγνώμη από την Τουρκία ο Μπίλι Χέιζ και για τη διακίνηση ναρκωτικών και για τη χειρότερη εικόνα που πλασάρισε η ταινία.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από