Η μετακόμιση σε αστική περιοχή που διαθέτει μεγάλα πάρκα ασκεί θετική επίδραση στην ψυχική υγεία για περισσότερο καιρό απ’ ό,τι το να κερδίσει κάποιος το τζόκερ, σύμφωνα με μία νέα, βρετανική μελέτη.

Όπως έδειξε, η μετακόμιση από μία περιοχή δίχως χώρους πρασίνου σε μία άλλη που διαθέτει πολλά πάρκα παρέχει ψυχικά οφέλη που αντέχουν στον χρόνο.

Αυτό, όμως, δεν ισχύει για άλλες θετικές αλλαγές, όπως μία γενναία αύξηση μισθού ή ακόμα και το να κερδίσει κάποιος στα τυχερά παιχνίδια, που ωφελούν για πεπερασμένο χρονικό διάστημα – έξι μήνες έως ένα χρόνο – την ψυχική υγεία.

Τα ευρήματα αυτά, που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Environmental Science and Technology», ενισχύουν εκείνα προγενέστερης μελέτης που συσχέτισε τη διαβίωση σε αστικές περιοχές με χώρους πρασίνου με λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους.

Όπως γράφουν ο δρ Μάθιου Ουάιτ, από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβάλλοντος & Ανθρώπινης Υγείας (ECRHH) του Πανεπιστημίου του Έξετερ και οι συνεργάτες του, σκοπός της μελέτης ήταν να εξακριβωθεί εάν η ζωή σε ποιοτικώς καλύτερες αστικές περιοχές παρέχει μικρής ή μεγάλης διάρκειας οφέλη στην ψυχική υγεία.

Έτσι, εξέτασαν στοιχεία από μία μεγάλη βρετανική μελέτη, στην οποία συμμετέχουν από το 1991 οι 40.000 βρετανικές οικογένειες.

Όπως έδειξε η μελέτη, ακόμα και τρία χρόνια έπειτα από την μετακόμιση σε μία πιο «πράσινη» αστική περιοχή, η ψυχική υγεία των εθελοντών εξακολουθούσε να είναι καλύτερη απ’ ό,τι πριν μετακομίσουν.

Αντιθέτως, η βελτίωση που αποκόμισαν όσοι πήραν προαγωγή ή κέρδισαν μεγάλα ποσά σε τυχερά παιχνίδια (υπήρχαν κάποιοι εθελοντές που κέρδισαν πάνω από 600.000 ευρώ κατά μέσον όρο, στα χρόνια που μεσολάβησαν από την έναρξη της μελέτης), έφθινε έπειτα από το πολύ ένα χρόνο.