Γουρουνάκια που λάμπουν στο σκοτάδι δημιούργησαν επιστήμονες στην Κίνα, χάρη σε DNA… τσούχτρας, το οποίο εισήγαγαν στον οργανισμό των εμβρύων.

Τα 10 γουρουνάκια εκπέμπουν ένα πράσινο φως όταν πέφτει πάνω τους φως blacklight με υπέρυθρη ακτινοβολία. Σύμφωνα με τους ειδικούς στο Αγροτικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Κίνας, το πράσινο φως είναι ένδειξη ότι το φωσφορίζον γενετικό υλικό της τσούχτρας έχει «περάσει φυσιολογικά» στο γουρούνι.

Ο Ζενφάγκ Γου και ο Ζικόνγκ Λι παρουσίασαν την έρευνά τους στην επιθεώρηση «Biology of Reproduction», όπου τονίζουν ότι η διαδικασία δεν περικλείει κανέναν κίνδυνο για την υγεία των μικρών χοίρων και ότι αναμένεται να μεγαλώσουν κανονικά και να ζήσουν όσα χρόνια θα ζούσαν και χωρίς την προσθήκη ξένου DNA.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι απώτερος στόχος της διαδικασίας αυτής είναι τα φθηνότερα φάρμακα για τους ανθρώπους. Αυτό θα γίνει εισάγοντας χρήσιμα για την παραγωγή των φαρμάκων γονίδια σε μεγαλύτερα ζώα. «Για παράδειγμα, οι ασθενείς που πάσχουν από αιμοφιλία χρειάζονται τα ένζυμα που βοηθούν το αίμα να πήξει. Αυτά τα ένζυμα μπορούμε να τα δημιουργήσουμε μέσα στα ζώα, με πολύ λιγότερα χρήματα από όσα θα χρειάζονταν για να χτίσουμε ένα εργοστάσιο παραγωγής φαρμάκων», λέει ο Στέφαν Μοϊσιάντι, βιοεπιστήμονας στο Ινστιτούτο Βιογενετικών Ερευνών στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης.

Εκεί και στην Τουρκία έχουν γίνει πρόσφατα αντίστοιχα επιτυχημένα πειράματα με κουνέλια και παλαιότερα στη Νότια Κορέα με γάτες που λάμπουν στο σκοτάδι. Στην Τουρκία μάλιστα δοκιμάζουν την ίδια τεχνική σε πρόβατα. Η συγκεκριμένη αναπτύχθηκε τη δεκαετία του ’80 στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης.