Ένα χαρακτηριστικό είδος κυττάρων μπορεί να εντοπιστεί στο αίμα των ανθρώπων που έχουν πάθει έμφραγμα, ακόμα κι αν οι ίδιοι δεν ένιωσαν τα συμπτώματά του, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες.

Το εύρημα αυτό μπορεί να συμβάλλει στον εντοπισμό των «σιωπηλών» εμφραγμάτων και μακροπρόθεσμα να χρησιμοποιηθεί για να προβλεφθεί αν κάποιος κινδυνεύει να πάθει έμφραγμα.

Οι επιστήμονες από το Ερευνητικό Ίδρυμα Scripps, στην Καλιφόρνια, βασίζουν τα συμπεράσματά τους σε μελέτη με 111 εθελοντές.

Όπως εξηγούν στην επιθεώρηση «Physical Biology», αναζήτησαν στο αίμα των εθελοντών τους ενδοθηλιακά κύτταρα, τα οποία απελευθερώνονται στη διάρκεια ενός εμφράγματος.

Τα ευρήματα από τους 79 εθελοντές που είχαν ιστορικό εμφράγματος συγκρίθηκαν με εκείνα των 25 που ήσαν υγιείς, καθώς και με έξι ακόμα οι οποίοι επρόκειτο να υποβληθούν σε αγγειακή χειρουργική επέμβαση.

«Ο στόχος της μελέτης μας ήταν να δούμε εάν μπορούν να ανιχνευθούν με αξιοπιστία τα ενδοθηλιακά κύτταρα στους ασθενείς έπειτα από ένα έμφραγμα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Πήτερ Κουν, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Κυτταρικής & Μοριακής Βιολογίας του Scripps (σ.σ. το Scripps έχει και εκπαιδευτικά προγράμματα).

«Θέλαμε επίσης να διαπιστώσουμε εάν τα επίπεδά τους είναι εμφανώς διαφορετικά από εκείνα που υπάρχουν στους υγιείς ανθρώπους», συνέχισε.

Και πρόσθεσε: «Οι διαφορές είναι τόσο σημαντικές, ώστε πλέον εξετάζουμε εάν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η εξέταση που επινοήσαμε για την αναγνώριση ανθρώπων που βρίσκονται στα πρόθυρα ή στα πρώτα στάδια του εμφράγματος».