Ισχυρή λεκτική παρέμβαση πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος υπογράμμισε χθες από τη Φρανκφούρτη ότι η ΕΚΤ «θα αναλάβει επιπλέον αποφασιστική δράση αν αυτό απαιτηθεί», σηματοδοτώντας και νέα νομισματική χαλάρωση, παρά τα χαμηλά επιτόκια ρεκόρ, σε περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο. Ο Ντράγκι που διατήρησε, όπως ήταν αναμενόμενο, το βασικό επιτόκιο δανεισμού σε ευρώ σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα (0,25%) μετά τη μείωση στην οποία είχε προχωρήσει τον Νοέμβριο, προειδοποίησε ακόμη ότι είναι πρόωρο να πούμε πως η κρίση έχει ξεπεραστεί.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ απέφυγε να αναφέρει συγκεκριμένα μέτρα που θα μπορούσε να λάβει η Τράπεζα για να τονώσει την ανάπτυξη της οικονομίας στην ευρωζώνη, όπου ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να είναι μεταξύ των άλλων νέα μείωση επιτοκίων, χορηγήσεις επιπλέον χαμηλότοκων δανείων μακράς διάρκειας στις εμπορικές τράπεζες, ή χρέωση των τραπεζών αυτών για κεφάλαια που φυλάνε στην ΕΚΤ. Επιπλέον η ΕΚΤ θα μπορούσε –θεωρητικά τουλάχιστον αφού προβλέπεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες –να προχωρήσει σε αγορές κρατικών ομολόγων χωρών της ευρωζώνης «τυπώνοντας» ουσιαστικά χρήματα, όπως έχουν κάνει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), η Τράπεζα της Αγγλίας και η Τράπεζα της Ιαπωνίας. Κάτι τέτοιο πάντως εκτιμάται ότι θα προκαλούσε αντιδράσεις από τις δανείστριες χώρες στην ευρωζώνη, κυρίως τη Γερμανία. Οποιοδήποτε από τα μέτρα αυτά θα αποσκοπούσε σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. «Ολα τα εργαλεία που επιτρέπονται από την (ευρωπαϊκή) συνθήκη μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό», ήταν τα λόγια του Μάριο Ντράγκι.

Εκτός από τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ανησυχία προκαλεί στην ΕΕ ο χαμηλός πληθωρισμός ο οποίος διαμορφώνεται μόλις σε 0,8%, πολύ κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ που είναι 2%.

Η συνεχής υποχώρηση των τιμών έχει προκαλέσει ανησυχία για τη δημιουργία αποπληθωρισμού, που αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη. Κάτι παρόμοιο είχε γίνει στην Ιαπωνία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90. Ο Ντράγκι πάντως προσπάθησε να καθησυχάσει για το ενδεχόμενο αυτό αναφέροντας ότι οι προβλέψεις δεν κάνουν λόγο για αποπληθωρισμό.