Την επικινδυνότητα των χτυπημάτων στο κεφάλι, ή εγκεφαλικών κακώσεων όπως ονομάζονται, επισημαίνει ομάδα διεθνών επιστημόνων, με αφορμή το ατύχημα του Μίχαελ Σούμαχερ.

Οπως αναφέρουν οι ειδικοί: «Ακόμη και ένα μικρό χτύπημα στο κεφάλι, μπορεί να έχει μεγάλες συνέπειες. Γι’ αυτό και δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε κάποια ύποπτα συμπτώματα που ενδεχομένως εμφανιστούν ακόμη και τα επόμενα 24ωρα».

Ο εγκέφαλος είναι ένα ευαίσθητο, εύπλαστο όργανο και επίσης αρκετά εύθραυστο. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο προστατεύεται από το κρανίο. Ομως ακόμη και με την προστασία αυτού του «κοκάλινου κουτιού», ο εγκέφαλος εσωτερικά είναι πάλι ευάλωτος, καθώς γρήγορες και απότομες με μεγάλη δύναμη κινήσεις του κεφαλιού δεξιά και αριστερά, μπορούν να προκαλέσουν κάκωση.

Τι συμβαίνει όταν χτυπάμε. Μπορεί να μην το βλέπουμε ή να μην το αισθανόμαστε, αλλά με τη σύγκρουση που γίνεται η δύναμη του χτυπήματος μπορεί να κουνήσει τον εγκέφαλο και να προκαλέσει βλάβες σε ιστούς και νεύρα. Ακολούθως οι αιχμηρές δομές των οστών στο εσωτερικό του κρανίου μπορεί να καταστρέψουν τα αγγεία που διέρχονται από τον εγκέφαλο, επιτρέποντας στο αίμα να διαρρέει στο εσωτερικό του. Και βέβαια όπως συμβαίνει με κάθε χτύπημα σε κάθε σημείο του ανθρώπινου σώματος, στη συνέχεια αυτό θα πρηστεί και θα μελανιάσει. Λόγω του πρηξίματος, ο εγκέφαλος διογκώνεται και πιέζει τον αέρα που βρίσκεται φυσιολογικά στα τοιχώματά του. Μη έχοντας έξοδο διαφυγής ο αέρας, αυξάνεται η πίεση μέσα στο κρανίο, με αποτέλεσμα να πιέζει ακόμη περισσότερο τον ήδη τραυματισμένο εγκέφαλο. Και τότε η κατάσταση του τραυματία γίνεται κρίσιμη.

«Τα συμπτώματα μπορεί να μην έχουν εκδηλωθεί ακόμη και 40 ώρες μετά το χτύπημα. Και ενώ κάποιος αισθάνεται καλά, έχει αιμάτωμα στον εγκέφαλο», λέει ο Λουκ Γκριγκς από τη βρετανική Οργάνωση Ατόμων με Εγκεφαλική Βλάβη Headway. Τα πιο συχνά συμπτώματα που θα πρέπει να προσέχει κάποιος είναι οποιοδήποτε είδος ζαλάδας (ή απώλειας συνείδησης), προβλήματα με την ισορροπία, εμετούς ή έντονους πονοκεφάλους.