Πλούσιος, πρώην υπουργός, με βαριά πολιτική κληρονομιά, ο οποίος πρόσφατα άφησε άφωνο το πανελλήνιο και ο διασυρμός του ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα. Με αυτό τον τρόπο έγινε χθες η περιγραφή του κατηγορούμενου Μιχάλη Λιάπη από την έδρα του Β’ Αυτοφώρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, διά στόματος του εισαγγελέα Γιώργου Καράτσαλου.

Τέσσερα χρόνια φυλάκιση, ποινή μετατρέψιμη προς 50 ευρώ την ημέρα (ήτοι 73.000 ευρώ), επιπλέον χρηματική ποινή 3.000 ευρώ και κατάσχεση των πλαστών πινακίδων που είχε τοποθετήσει στο ανασφάλιστο τζιπ το οποίο συνελήφθη να οδηγεί προ ημερών, ήταν η τιμωρία για τον κατηγορούμενο.

Ο Μιχάλης Λιάπης πληροφορήθηκε από τους δικηγόρους του το αποτέλεσμα της δίκης για την «απερίσκεπτη και ανόητη» ενέργειά του, όπως τη χαρακτήρισε η ίδια η υπεράσπιση, σημειώνοντας όμως ότι ο πρώην υπουργός δεν είχε οικονομικό όφελος.

Η διαδικασία ήταν σύντομη καθώς αναγνώστηκαν οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας αστυνομικών που συνέλαβαν τον Μιχάλη Λιάπη, ενώ ούτε ο ίδιος ήταν παρών ώστε να δώσει τις δικές του εξηγήσεις για όσα συνέβησαν. Ετσι οι προβολείς στράφηκαν στον εισαγγελέα της έδρας, ο οποίος με μία πρόταση καταπέλτη ζήτησε την ενοχή του χωρίς κανένα ελαφρυντικό.

Ζυγίζοντας τα πραγματικά περιστατικά επισήμανε πως «εκείνος που κατέστρωνε σχέδιο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και το εκτέλεσε είναι επικίνδυνος και με ροπή στη διάπραξη του εγκλήματος». Και χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα όταν έφτασε στο σημείο να αιτιολογήσει γιατί δεν έπρεπε να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό.

Το γεγονός ότι πλήρωσε τα πρόστιμα μετά τη σύλληψή του και ότι αναχώρησε σε εξωτικό προορισμό, κατά τον εισαγγελέα, δείχνει ότι δεν μεταμελήθηκε. «Παραβίασε τον νόμο που ο ίδιος κατασκεύασε. Μπορεί να έχει έντιμο βίο, δεν σημαίνει όμως ότι στο παρελθόν δεν διέπραξε άλλη αξιόποινη πράξη, καθώς δεν μπορούσε να ελεγχθεί».

ΟΣΟ ΕΝΑ ΓΕΥΜΑ. Οταν έφτασε η ώρα της αποτίμησης των αξιόποινων πράξεων, αφού χαρακτήρισε τον κατηγορούμενο «πάμπλουτο» τόνισε ότι «τα 1.000 ευρώ που γλίτωσε είναι ένα ευτελές γεύμα σε εστιατόριο πολυτελείας, δεν πίστευε ποτέ ότι λόγω της ιδιότητάς του θα βρισκόταν εδώ. Διαψεύστηκε όμως από την ευσυνειδησία των αστυνομικών».

Και απευθυνόμενος προς την πρόεδρο του δικαστηρίου ζήτησε να είναι αυστηρή και «να μη γίνει η Δικαιοσύνη πίπιζα (σ.σ. μουσικό όργανο από ξύλο) στα χέρια των πολιτικών».

Μετά την καταδίκη που σφραγίστηκε με τη δικαστική απόφαση, οι δικηγόροι του Μιχάλη Λιάπη άσκησαν για λογαριασμό του εντολέα τους έφεση.

Και ποιος ξέρει; Οταν ξανακριθεί η υπόθεση ίσως ο πρώην υπουργός αποφασίσει να εμφανιστεί και ο ίδιος στο δικαστήριο.

Η τιμωρία

Τέσσερα χρόνια φυλάκιση, ποινή μετατρέψιμη προς 50 ευρώτην ημέρα (73.000 ευρώ)και χρηματική ποινή 3.000 ευρώ