Είμαι 8 μηνών έγκυος και ο σύζυγός μου με τον οποίο παντρευτήκαμε πρόσφατα μου ζήτησε διαζύγιο. Θέλει να φύγει μόλις γεννήσω. Νιώθω απελπισία στην ιδέα της εγκατάλειψης ειδικά αυτήν την περίοδο και δεν θέλω να στεναχωρήσω τους γονείς μου.

Δεν θέλετε να στεναχωρήσετε τους γονείς σας, αλλά είναι σημαντικότερο πρωτίστως να μην στεναχωρηθείτε εσείς μέχρι να γεννήσετε.

Η έγκυος γυναίκα χρειάζεται έναν υποστηρικτικό κύκλο για να μπορεί να αντεπεξέλθει στις ψυχολογικές και σωματικές αλλαγές που βιώνει. Οι αλλαγές αυτές θα είναι πιο ορατές και καθοριστικές μετά τη γέννηση του μωρού και η μετάβαση στις αλλαγές αυτές δεν είναι μια αυτονόητη ψυχολογικά υπόθεση για όλες τις νέες μητέρες.

Ο κίνδυνος εκδήλωσης επιλόχειου κατάθλιψης αυξάνεται όσο μειώνεται η αίσθηση υποστήριξης από το περιβάλλον της νέας μητέρας σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες όπως είναι οι ορμονικές αλλαγές, το πόσο ευάλωτη νιώθει μέσα της η ίδια, το αν έχει περάσει κατάθλιψη στο παρελθόν, αν το μωρό είναι πολύ ανήσυχο κλπ.

Εάν εσείς ερμηνεύσετε μέσα σας τον χωρισμό αυτόν ως εγκατάλειψη και η εγκατάλειψη για εσάς και την μέχρι τώρα ιστορία σας είναι μία ψυχολογικά φορτισμένη έννοια (συνδέεται δηλαδή με αντίστοιχους φόβους και βιώματα τους παρελθόντος), τότε ενδέχεται να νιώσετε μία έντονη ψυχολογική φόρτιση με την επικείμενη αλλαγή.

Το ζήτημα όμως δεν είναι ο σύζυγός σας να μείνει στο σπίτι επειδή πρέπει να γίνει πατέρας αλλά γιατί το θέλει. Φαίνεται ότι μέσα του δεν ήταν απόλυτα ξεκάθαρες οι επιθυμίες του ως προς τους νέους ρόλους στους οποίους κλήθηκε να αντεπεξέλθει.
 
Η αμφιθυμία του αυτή μπορεί σταδιακά μέσα στον χρόνο να βλάψει και εσάς και το μωρό σας. Η φυσική του παρουσία λοιπόν δεν είναι το ζήτημα, αλλά η δυνατότητά του να λειτουργήσει επαρκώς ως πατέρας και ως σύζυγος.

Αφήστε τον να φύγει και βρείτε τα με τον εαυτό σας. Η νέα μάνα έχει και μια μεγάλη δύναμη μέσα της που την βοηθά να επιβιώσει. Σκεφτείτε να μείνετε με τους γονείς σας για ένα διάστημα μέχρι να ανακτήσετε τις δυνάμεις σας – διώχνοντας κάθε υπόνοια ενοχής απέναντί τους - εφόσον εκείνοι μπορούν να φροντίσουν εσάς και το μωρό σας, να σας αγαπούν και να νιώθετε ασφάλεια μαζί τους.

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email myrsini.kostopoulou@gmail.com, twitter @myrsi1

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από