Μετενσάρκωση, κλωνοποίηση ή απλή τύχη και μεγάλη ομοιότητα; Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού δεν είναι λίγα τα αστέρια της σόουμπιζ που παρουσιάζουν ομοιότητες στην εξωτερική τους εμφάνιση με γνωστές ιστορικές φιγούρες περασμένων αιώνων. Από την Ελεν Ντετζένερις μέχρι τον Ράιαν Ρέινολντς, δεν είναι λίγοι οι σέλεμπριτι που όλο και κάποιον θυμίζουν.

Στους περισσότερους έχει συμβεί τουλάχιστον μία φορά να παρακολουθούν ένα πρόγραμμα στην τηλεόραση και ξαφνικά να εμφανίζεται σε κάποιο πλάνο ένα οικείο πρόσωπο που όλο και κάποιον θυμίζει. Οι πιο συνειδητοποιημένοι, πριν σπάσουν το κεφάλι τους για να θυμηθούν σε ποιον, τέλος πάντων, μοιάζει ο συγκεκριμένος ηθοποιός, τραγουδιστής, παρουσιαστής, καταφεύγουν στη λύση του Διαδικτύου για να πάρουν την απάντησή τους. Ισως όμως να μην έχει και ιδιαίτερο αποτέλεσμα η αναζήτησή τους αφού στην πραγματικότητα θα πρέπει να τρέξουν στην κοντινή τους βιβλιοθήκη και να ανοίξουν κάποιο βιβλίο Ιστορίας. Δεν είναι λίγα τα αστέρια της βιομηχανίας του θεάματος που έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά ή ακόμα και μεγάλες ομοιότητες με ιστορικά πρόσωπα.

Αν όντως ισχύει η θεωρία της μετενσάρκωσης, τότε το Χόλιγουντ θα πρέπει να είναι γεμάτο από αναγεννημένους φιλοσόφους, πολιτικούς, συγγραφείς, που πληρώνουν τα σπασμένα της δικής τους ζωής και επέστρεψαν για να εξιλεωθούν στο σώμα του Κιάνου Ριβς, του Τσακ Νόρις ή του Χιου Γκραντ. Διαφορετικά, κάποια από τα πιο γνωστά ονόματα της σόουμπιζ είναι μακρινοί απόγονοι σημαντικών μορφών της Ιστορίας.

Αυτά και άλλα πιο ακραία σενάρια υιοθετούν οι επισκέπτες ιστοσελίδων όπως το TotallyLooksLike.com που ειδικεύονται στην αναζήτηση τέτοιων χαμένων «συγγενειών». Οι χρήστες δημοσιεύουν φωτογραφίες των σελέμπριτι μαζί με εικόνες πολιτικών, καλλιτεχνών των περασμένων αιώνων με τους οποίους θεωρούν ότι μοιάζουν. Προς απογοήτευσή τους, συνήθως οι «κλώνοι» μοιράζονται μόνο κάποια κοινά χαρακτηριστικά στην εξωτερική τους εμφάνιση με τις ιστορικές προσωπικότητες. Ισως, καλύτερα γι’ αυτούς, γιατί αν ποτέ αποτύχουν στη δική τους καριέρα μπορούν εύκολα να βγάλουν λεφτά μετακομίζοντας στο Λας Βέγκας ώστε να δουλέψουν σε σόου ως σωσίες!