Διεθνής ομάδα επιστημόνων εντόπισε 42 νέες περιοχές στο DNA που αυξάνουν τον κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Η έρευνά τους είναι η μεγαλύτερη γενετική έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ, καθώς συμπεριέλαβε σχεδόν 30.000 εθελοντές.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους μπορούν να οδηγήσουν στην επινόηση νέων φαρμάκων, τα οποία θα στοχεύουν αυτές τις περιοχές και θα καταπολεμούν αποτελεσματικά τη νόσο.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Nature», συνέκριναν το DNA πασχόντων από ρευματοειδή αρθρίτιδα με εκείνο υγιών εθελοντών, εντοπίζοντας 42 ελαττωματικές περιοχές που σχετίζονται με τη νόσο.

Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ρόμπερτ Πλέντζ, κλινικός ρευματολόγος και επίκουρος καθηγητής στο Κέντρο Γενετικής & Γενομικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ εξήγησε ότι μία από αυτές τις περιοχές προκαλεί αδυναμία, η οποία αντιμετωπίζεται με ένα υπάρχον φάρμακο, που όμως δεν επινοήθηκε για να διορθώνει αυτό το γενετικό πρόβλημα αλλά μία άλλη πάθηση.

Το γεγονός αυτό, πρόσθεσε, αποδεικνύει ότι είναι εφικτή η χρήση των γενετικών ανακαλύψεων για την δημιουργία νέων φαρμάκων.

«Αυτό που προσφέρει η ανακάλυψή μας είναι η ελπίδα πως στο μέλλον θα χρησιμοποιούνται τα γενετικά ευρήματα για τη δημιουργία νέων φαρμάκων για νοσήματα τόσο πολύπλοκα, όσο η ρευματοειδής αρθρίτιδα», τόνισε.