Ρεκόρ αιτήσεων για χορήγηση επιδόματος θέρμανσης έχει δεχθεί η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, την ώρα που τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού πιστοποιούν παταγώδη εισπρακτική αποτυχία από την εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, με βουτιά των εσόδων κατά περισσότερο από μισό δισεκατομμύριο ευρώ.

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ. Από τα τέλη Οκτωβρίου έως σήμερα περισσότεροι από 710.000 φορολογούμενοι υπέβαλαν αίτηση διεκδικώντας επίδομα θέρμανσης που κυμαίνεται από 210 έως και 1.050 ευρώ, ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη και την επιφάνεια της κατοικίας. Παρά την προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να «ζεστάνει» τους φορολογουμένους με το αυξημένο επίδομα, οι καθυστερήσεις στην εξόφληση είναι μεγάλες. Η ηγεσία του υπουργείου είχε δεσμευθεί για εξόφληση του επιδόματος μέσα σε είκοσι ημέρες από την υποβολή της αίτησης, αλλά αισίως από τις πρώτες αιτήσεις έχουν συμπληρωθεί δύο μήνες.

Μέχρι χθες λεφτά στους λογαριασμούς τους είχαν δει μόλις 185.000 φορολογούμενοι, που εισέπραξαν προκαταβολές –και όχι εξόφληση –ύψους 22 εκατ. ευρώ.

Χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας άνοιξε το «πουγκί» και πλήρωσε 51,5 εκατ. ευρώ. Αποδέσμευσε πιστώσεις 37,5 εκατ. ευρώ για πληρωμή επιδομάτων πετρελαίου ενώ παράλληλα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους χορήγησε 10 εκατ. ευρώ στο υπουργείο Υγείας για δαπάνες θέρμανσης των νοσοκομείων και επιπλέον 4 εκατ. ευρώ στο υπουργείο Εσωτερικών για δαπάνες θέρμανσης σχολικών μονάδων.

Οι δικαιούχοι επιδόματος, σύμφωνα με εκτιμήσεις του γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων Χάρη Θεοχάρη, αναμένεται να βρουν ίσως και σήμερα –αλλιώς μετά τα Χριστούγεννα –τα χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, καθώς υπάρχει καθυστέρηση από την ώρα που πληρώνει το υπουργείο έως την ώρα που πιστώνουν οι τράπεζες τους λογαριασμούς.

Από τις 710.000 αιτήσεις, οι δικαιούχοι οι οποίοι πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ανέρχονται σε 630.000 και από αυτούς οι 525.000 θα έχουν εισπράξει προκαταβολή έως την Πρωτοχρονιά. Οι υπόλοιποι θα περιμένουν το νέο έτος.

Αρχικά, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμούσε ότι οι δικαιούχοι δεν θα ξεπεράσουν τις 580.000. Και σε αυτή την εκτίμηση έπεσε έξω, με ανοιχτό πλέον το ενδεχόμενο να προκύψει ανάγκη αύξησης των πιστώσεων για επίδομα θέρμανσης που έχουν προϋπολογιστεί σε 180 εκατ. ευρώ.

ΤΟ ΚΡΑΧ. Το μεγάλο πατατράκ, όμως, εντοπίζεται στα έσοδα από την εξίσωση των φόρων σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Τα έσοδα του προϋπολογισμού από ειδικούς φόρους κατανάλωσης και ΦΠΑ πετρελαιοειδών είναι χαμηλότερα κατά 584 εκατ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό εντεκάμηνο. Και αυτό παρά την αύξηση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης τη φετινή σεζόν, μετά την κατακόρυφη πτώση κατά 70% πέρυσι.

Τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έρχονται να διαψεύσουν με τον πλέον επίσημο τρόπο τις αρχικές προσδοκίες για αύξηση των εσόδων κατά 1,1 δισ. ευρώ λόγω της εξίσωσης των φόρων σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, ενώ ανυπολόγιστη είναι η ζημιά που έχει προκληθεί σε κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο. Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση δεν φέρεται –προς το παρόν τουλάχιστον –διατεθειμένη να επαναφέρει το αίτημα μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης το οποίο τέθηκε στην τρόικα στις αρχές Νοεμβρίου, με τους τροϊκανούς να απορρίπτουν το ενδεχόμενο.