Τέλος σε γραφειοκρατικές διαδικασίες και σε δαιδαλώδης νομοθετικές ρυθμίσεις που διέπουν τη διενέργεια των δημοσίων συμβάσεων επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση, με στόχο τη διαφάνεια αλλά και την εξοικονόμηση κονδυλίων σε σχέση με τις προμήθειες του πραγματοποιεί το ελληνικό Δημόσιο.

Οπως είπε χθες, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νομοσχεδίου, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, η νομοθεσία που ισχύει στις δημόσιες συμβάσεις «είναι ένας από τους λόγους που οι δημόσιες προμήθειες χαρακτηρίζονται ως εστία κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος».

Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση στοχεύει στη μεταρρύθμιση και στο νοικοκύρεμα του δημόσιου τομέα μέσω της ενοποίησης των κανόνων για την ανάθεση δημοσίων συμβάσεων. Συγκεκριμένα, στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο εισάγονται διατάξεις με τις οποίες:

1. Καταργούνται όλα τα ειδικά καθεστώτα. Ολη η ειδική νομοθεσία που με τη μορφή κυρίως κανονισμών χρησιμοποιούσαν μέχρι σήμερα ΟΤΑ, ΔΕΚΟ, νοσοκομεία για να αναθέτουν τις προμήθειές τους. Θα υπάρχουν πια γενικοί κανονισμοί, κανονισμοί γενικής ισχύος.

2. Προβλέπονται διαδικασίες για την υλοποίηση ενιαίων προβλέψεων τόσο για τους διαγωνισμούς πάνω από τα κοινοτικά όρια (σήμερα είναι 130.000 ευρώ για τις προμήθειες και 5 εκατ. ευρώ για τα δημόσια έργα) όσο και για τους διαγωνισμούς κάτω από τα κοινοτικά όρια.

3. Προβλέπεται η δυνατότητα περιορισμού των δικαιολογητικών συμμετοχής για όλους τους διαγωνισμούς: σε μία υπεύθυνη δήλωση, στα νομιμοποιητικά έγγραφα και στην εγγυητική επιστολή.

4. Μετατρέπεται σε προαιρετική για τους συμμετέχοντες μια σειρά από εγγυητικές επιστολές με εξαίρεση τις εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης.

5. Προβλέπεται η δημιουργία ειδικού ανεξάρτητου οργάνου για την εξέταση των προσφυγών που γίνονται στους διαγωνισμούς, έξω από την ίδια την αναθέτουσα Αρχή.