Από τις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε ότι «το 2014 θα είναι έτος εξόδου από την κρίση». Δηλαδή, αν το πάρουμε τοις μετρητοίς, στο τέλος του επόμενου έτους η Ελλάδα θα είναι μια χώρα χωρίς οικονομική κρίση. Και φυσικά χωρίς Μνημόνια και τρόικες.

Βεβαίως, έξοδος από οικονομική κρίση «δι’ αποφάσεως» δεν υπάρχει, αλλά έτσι είναι αν έτσι νομίζετε για το σωτήριον 2014. Ωστόσο τι ακριβώς σημαίνει η πρωθυπουργική διαβεβαίωση για «έξοδο από την κρίση»;

Σημαίνει μήπως ότι θα βρουν δουλειά κάποιοι από τους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους; Από πουθενά δεν προκύπτει. Κατά τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις η ανεργία θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα. Κατά τις απαισιόδοξες θα επιδεινωθεί και άλλο. Αρα τι είδους έξοδος από την κρίση θα είναι για όσους θα συνεχίσουν να μην έχουν δουλειά;

Σημαίνει μήπως ότι θα βελτιωθεί το εισόδημα των υπολοίπων; Ούτε για αστείο δεν μπορεί να το πει κανείς. Τα δεδομένα δείχνουν ότι τον επόμενο χρόνο τα εισοδήματα θα συρρικνωθούν και άλλο με την αύξηση της φορολογίας κατ’ εφαρμογή νόμων που ήδη έχουν ψηφιστεί, με την αύξηση των έμμεσων φόρων και με τον περιορισμό επιδομάτων και άλλων προσόδων. Αρα, ούτε για αυτούς προβλέπεται έξοδος.

Ενδέχεται η έξοδος από την κρίση να αποτυπωθεί με την αποκατάσταση του κοινωνικού κράτους που ισοπεδώνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια; Θα γίνει δηλαδή καλύτερη η πρόνοια, η ασφάλιση, η προστασία των αδυνάμων, η περίθαλψη; Μήπως θα βελτιωθεί η δημόσια εκπαίδευση και το σύστημα Υγείας; Από τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε το αντίθετο αναμένεται. Τζίφος και εδώ λοιπόν η έξοδος.

Θα είναι άραγε αισθητή η έξοδος από την κρίση στον επιχειρηματικό κόσμο, στους μικρομεσαίους, στην αγροτική οικονομία; Ούτε κατά διάνοια. Οι τραπεζικές κάνουλες θα παραμείνουν κλειστές για τους περισσότερους, κίνητρα για παραγωγικές δραστηριότητες δεν διαφαίνονται, το κοινοτικό χρήμα είναι όλο και πιο δυσεύρετο. Η εν γένει υποστήριξη της επιχειρηματικής τάξης και των επαγγελματιών υποχωρεί και η φορολόγησή τους μεγαλώνει.

Πώς λοιπόν θα υπάρξει «έξοδος από την κρίση»; Τι είναι αυτό που θα καταστήσει το 2014 τελευταίο έτος των δεινών που υφίστανται οι πολίτες; Ενδεχομένως κάτι ξέρει ο Πρωθυπουργός για να το λέει. Αλλιώς θα μπλέξει. Γιατί όπως είπε ο αμερικανός πολιτικός Ευγένιος Μακάρθι: «Είναι επικίνδυνο να λες πράγματα που οι άνθρωποι μπορεί να θυμούνται».