19/12/2013

Τη σημασία της ασφάλειας των φαρμάκων και τη νέα νομοθεσία για τη Φαρμακοεπαγρύπνηση παρουσίασε ο ΕΟΦ σε εκπαιδευτική ημερίδα «Στην εποχή της Φαρμακοεπαγρύπνησης», που διοργάνωσε την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013, στο πλαίσιο της δέσμευσης του για την προώθηση του θεσμού της Φαρμακοεπαγρύπνησης και την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Ο ΕΟΦ ζήτησε τη συνδρομή όλων των εμπλεκομένων φορέων και των επαγγελματιών υγείας με την αναφορά των ανεπιθύμητων ενεργειών των φαρμάκων.

Φαρμακοεπαγρύπνηση είναι η συνεχής επιτήρηση της ασφάλειας των φαρμάκων και η λήψη μέτρων για την προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Με αφορμή τη νέα Νομοθεσία για αυστηρότερη μετεγκριτική επιτήρηση και επαγρύπνηση, ο ΕΟΦ ως αρμόδια αρχή για το σύστημα Φαρμακοεπαγρύπνησης στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα το Τμήμα Ανεπιθύμητων Ενεργειών (ΤΑΕ) του ΕΟΦ και η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης (ΕΦΑΡ), ενημέρωσαν και υπενθύμισαν στους επαγγελματίες υγείας τη μεγάλη σημασία της παρακολούθησης της ασφάλειας των φαρμάκων με την αναφορά των ανεπιθύμητων ενεργειών μέσω της Κίτρινης Κάρτας.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν οι δραστηριότητες Φαρμακοεπαγρύπνησης στις οποίες συμμετέχει ο ΕΟΦ, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και ενημερώθηκαν οι συμμετέχοντες για τις αλλαγές στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, με την οποία υπάρχει ήδη πλήρης εναρμόνιση με την εθνική, συμπεριλαμβανομένων και των θεμάτων φαρμακοεπαγρύπνησης.

Οι κύριες αλλαγές που προκύπτουν από την νομοθεσία σε ότι αφορά την Κίτρινη Κάρτα, η οποία είναι το μέσο αναφοράς ανεπιθύμητων ενεργειών φαρμάκων, είναι :

·Να αναφέρονται, εκτός από τις νέες, και οι ήδη γνωστές και καταγεγραμμένες ανεπιθύμητες ενέργειες, προκειμένου να τροποποιούνται αναλόγως τα στοιχεία που συνοδεύουν τις οδηγίες χρήσης των φαρμάκων.

·Οι καταναλωτές (ασθενείς, συγγενείς) μπορούν να αναφέρουν απευθείας στις ρυθμιστικές αρχές (ΕΟΦ) πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες, ακόμη και αν δεν συνοδεύονται από ιατρική επιβεβαίωση.

·Τα φάρμακα υπό συμπληρωματική παρακολούθηση θα παρακολουθούνται με ιδιαίτερη προσοχή από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές με τη σήμανση :

«Το φάρμακο αυτό τελεί υπό συμπληρωματική παρακολούθηση»

Το μαύρο σύμβολο (ανεστραμμένο μαύρο τρίγωνο) θα εμφανίζεται στις πληροφορίες προϊόντος για τα φάρμακα που τελούν υπό στενή συμπληρωματική παρακολούθηση, με στόχο την καταγραφή των αναφορών πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Δημήτριος Λιτζέρης τόνισε ότι«στόχος μας είναι το μήνυμα για την αναφορά των ανεπιθύμητων ενεργειών να φτάσει στον ιατρικό κόσμο και σε όλους τους επαγγελματίες υγείας και να υπάρξει μεγαλύτερη ανταπόκριση στη χρήση της Κίτρινης Κάρτας. Με αφορμή τη νέα νομοθεσία και την τάση στην ΕΕ για αυστηρότερη επιτήρηση, θα συνεχίσουμε την προώθηση του θεσμού στους εμπλεκόμενους φορείς. »

Οι ομιλητές τόνισαν το θέμα της υποαναφοράς ανεπιθύμητων ενεργειών στην Ελλάδα και κάλεσαν τους εμπλεκόμενους να αυξήσουν τη χρήση της Κίτρινης Κάρτας.

Στην ημερίδα μίλησαν από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης, ο Πρόεδρος κ. Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης, Αν. Καθηγητής Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, και ο κ. Παύλος Σακκάς, Αν. Καθηγητής Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών. Από τον ΕΟΦ τα στελέχη, κα Ευγενία Φούζα, Αν. Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Φαρμακευτικών Μελετών και Έρευνας, και από το Τμήμα Ανεπιθύμητων Ενεργειών του ΕΟΦ, ο κ. Γεώργιος Αϊσλάιτνερ, ο κ. Λεωνίδας Κληρονόμος και η κα Αγνή Κάπου.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων «Γ. Καββαδία- Στ. Καζάζη» του ΕΟΦ με τη συμμετοχή των αρμοδίων εκπροσώπων από φορείς, συλλόγους, οργανισμούς και ΥΠΕ, ενώ ανάλογη ενημέρωση και σύντομη εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε αντίστοιχα και στους εργαζόμενους του ΕΟΦ.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων θα συνεχίσει την ενημέρωση των φορέων με τη διοργάνωση ενημερωτικών συναντήσεων για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση τους, στο πλαίσιο της ενίσχυσης του θεσμού της Φαρμακοεπαγρύπνησης.