«Ξέρω ότι θεωρείται ακόμη ασυνήθιστο να αποφασίζει ένας άνδρας με γνώμονα την οικογένειά του» όσον αφορά το επαγγελματικό του μέλλον, ήταν τα λόγια με τα οποία ο Γεργκ Ασμουσεν δικαιολόγησε την απόφασή του να εγκαταλείψει τη θέση του μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο Ασμουσεν τώρα φεύγει από τη Φρανκφούρτη και αναλαμβάνει υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο Βερολίνο, όπου ζει η οικογένειά του.

Οντας γιος πυροσβέστη, ο Ασμουσεν έμαθε από νωρίς να σβήνει φωτιές, όπως έδειξε και κατά τη διάρκεια της θητείας του στην ΕΚΤ όπου λειτουργούσε ως γέφυρα μεταξύ του προέδρου της Μάριο Ντράγκι και του σκληρού επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν.

Σίγουρα, μάλιστα, έχει έναν λόγο παραπάνω να θέλει να βρίσκεται περισσότερο χρόνο κοντά στην οικογένειά του και ιδιαίτερα τις δύο νεαρές κόρες του που ζουν στη γερμανική πρωτεύουσα.

Τα σενάρια όμως για το πολιτικό του μέλλον δίνουν και παίρνουν, παρά το ότι ο ίδιος λέει ότι για την αποχώρησή του «δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι εκτός από τους οικογενειακούς». Βετεράνοι της γερμανικής πολιτικής σκηνής εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι ο Ασμουσεν, ο οποίος ανήκει στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), θέλει όντως να βρίσκεται πιο κοντά στη γυναίκα του και στα παιδιά του αλλά έχει και «μεγαλύτερα πολιτικά σχέδια». Με την επιστροφή του τώρα στο Βερολίνο ο Ασμουσεν μπορεί να ενισχύσει τη θέση του μέσα στο SPD ώστε να στοχεύει αργότερα ακόμη πιο ψηλά. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη νέα του θέση ο Ασμουσεν θα κερδίζει το ένα τρίτο από όσα έπαιρνε στην ΕΚΤ, όπου ο ετήσιος μισθός του ήταν περίπου 270.000 ευρώ.Κεντρικός τραπεζίτης που επικαλείται το Ρόιτερ χωρίς να τον κατονομάζει λέει ότι ο Ασμουσεν ποτέ δεν φάνηκε να νιώθει άνετα με τη θέση του στην τράπεζα. Η παρουσία του Ασμουσεν στην ΕΚΤ ήταν πολύ σημαντική για να «πουλήσει» η τράπεζα στους γερμανούς πολίτες την ιδιαίτερα χαλαρή νομισματική της πολιτική. Επίσης ήταν βασικός υπερασπιστής του σχεδίου του Ντράγκι να αγοράζει η ΕΚΤ, εάν χρειαστεί, κρατικά ομόλογα χωρών της ευρωζώνης με προβλήματα, κάτι στο οποίο έχει αντιταχθεί σθεναρά ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ (και ισχυρό μέλος της ΕΚΤ) Γενς Βάιντμαν. Ο στάση του Ασμουσεν στην ΕΚΤ ήταν πολύ σημαντική και για την Ελλάδα, αφού ο ίδιος συχνά βοηθούσε στην καθησύχαση των γερμανών πολιτών που φοβούνται ότι η ευρωπαϊκή τράπεζα δίνει μέρος του δικού τους πλούτου σε φτωχότερες χώρες όπως η Ελλάδα.

Η διάδοχος

Η Γερμανία θα προτείνειτη δεύτερη στην ιεραρχίατης Μπούντεσμπανκ,τη Σαμπίνε Λαουτενσλέγκερ, ως αντικαταστάτρια του Γεργκ Ασμουσεν στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ, όπως ανακοίνωσε χθες το Βερολίνο.