Οι έγκυοι, τα νήπια και τα παιδιά που πίνουν μη επεξεργασμένο γάλα διατρέχουν εξαιρετικά αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν σοβαρές, απειλητικές για τη ζωή ασθένειες, προειδοποιεί ένας κορυφαίος σύλλογος παιδιάτρων.

Μικροί και μεγάλοι θα πρέπει να καταναλώνουν μόνο παστεριωμένο γάλα, αναφέρει η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (ΑΑΡ) σε νέα δήλωση πολιτικής (policy statement) που εξέδωσε για το όλο θέμα.

Όπως εξηγεί, οι έγκυοι που πίνουν ωμό γάλα από ζώα στα χωριά τους διατρέχουν πενταπλάσιο κίνδυνο να μολυνθούν από το παράσιτο που προκαλεί τοξοπλάσμωση.

Το παράσιτο μπορεί να μεταδοθεί στο έμβρυο και, αν η έγκυος δεν υποβληθεί εγκαίρως σε θεραπεία, η συνέπεια μπορεί να είναι αποβολή ή ενδομήτριος θάνατος.

Υπάρχει επίσης κίνδυνος να γεννηθεί το μωρό με σοβαρές ανωμαλίες στο νευρικό σύστημα και στα σπλάγχνα.

Το μη παστεριωμένο γάλα μπορεί επίσης να είναι μολυσμένο με το βακτήριο λιστέρια, το οποίο έχει σχετισθεί με υψηλά ποσοστά θνησιγένειας (γέννηση νεκρού βρέφους), πρόωρου τοκετού, καθώς και με σηψαιμία και μηνιγγίτιδα στα νεογέννητα, γράφουν οι ειδικοί της ΑΑΡ που επανεξέτασαν τις υπάρχουσες μελέτες για τους κινδύνους από την κατανάλωση μη επεξεργασμένου γάλακτος.

Εκτός από τις εγκύους και τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα επίσης κινδυνεύουν να αρρωστήσουν βαριά από το μη επεξεργασμένο γάλα, προσθέτει η ΑΑΡ.

Η ΑΑΡ γράφει στην δήλωση πολιτικής, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Pediatrics», ότι δεν πρέπει να πωλείται στους καταναλωτές μη παστεριωμένο γάλα ή προϊόντα από μη παστεριωμένο γάλα, όπως το τυρί.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσαν την περασμένη εβδομάδα ερευνητές από το Υπουργείο Δημοσίας Υγείας της Μινεσότα (σ.σ. κάθε αμερικανική πολιτεία έχει δική της κυβέρνηση και όλες μαζί υπάγονται στην ομοσπονδιακή), ένας στους έξι ανθρώπους που πίνει μη παστεριωμένο γάλα, αρρωσταίνει εξαιτίας του.

Τα συνηθέστερα προβλήματα είναι διάρροια και στομαχικές κράμπες, αλλά στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού η μόλυνση μπορεί να έχει σοβαρές και μερικές φορές απειλητικές για τη ζωή συνέπειες.

Υπολογίζεται ότι οι έγκυοι, τα έμβρυα και τα νεογέννητα μωρά έχουν 13 έως 17 φορές περισσότερες πιθανότητες απ’ όσες ο γενικός πληθυσμός να αρρωστήσουν βαριά αν μολυνθούν με λιστέρια.

Το 20% των μολυσμένων εγκύων, εξ άλλου, χάνει το μωρό της, σύμφωνα με την ΑΑΡ, ενώ τα δύο τρίτα των νηπίων που γεννιούνται από μητέρες οι οποίες είχαν μολυνθεί με λιστέρια εκδηλώνουν προβλήματα όπως η πνευμονία, η σήψη και η μηνιγγίτιδα.

Οι υπέρμαχοι του ωμού γάλακτος ισχυρίζονται ότι είναι πιο υγιεινό, επειδή περιέχει φυσικούς παράγοντες που αδρανοποιούνται με την παστερίωση. Η ΑΑΡ, όμως, αντιτείνει ότι αυτοί οι ισχυρισμοί δεν έχουν τεκμηριωθεί επιστημονικά.

Αντιθέτως, λέει, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η παστερίωση δεν αλλοιώνει την διατροφική αξία του γάλακτος και παρέχει τα ίδια οφέλη με το ωμό, ενώ ταυτοχρόνως μάς προστατεύει από επικίνδυνα μικρόβια.