Σε λιγοστούς εκπροσώπους του Τύπου, στην ταράτσα της οικίας του Μίκη Θεοδωράκη με θέα στην Ακρόπολη, έγινε τη Δευτέρα η παρουσίαση του βιβλίου της φινλανδέζας τραγουδίστριας Αριας Σαγιονμά «Μια Νέα Γυναίκα Αποκαλύπτεται, Η συνάντηση με τον Μίκη» (Εκδ. Ιανός).

«Εκείνο το μακρινό 1970 που επέλεξα την Άρια για να μας συνοδεύσει στις συναυλίες, ήξερα ότι τον μακρινό Δεκέμβριο του 2013 θα ήμασταν μαζί στα ταράτσα μου, εδώ», είπε ο Μίκης κατά την παρουσίαση του βιβλίου της φινλανδέζας τραγουδίστριας Άρια Σαγιονμά, που ήταν και μια ευκαιρία να ξαναβρεθούν μετά από χρόνια.

Ηταν, 16 Νοεμβρίου του 1970 στο κέντρο του Ελσίνκι, στην αίθουσα τελετών της φοιτητικής εστίας όταν η νεαρή τραγουδίστρια ερμήνευε τη «Ρωμιοσύνη» του Μίκη, μέχρι που μια δίμετρη σκιά πετάχτηκε από το κοινό, πήρε την θέση του πιανίστα και άρχισε να παίζει μαζί της.

«Η κυρία Σαγιονμά θα με ακολουθήσει στις συναυλίες μου», είπε ο ψηλός τύπος που δεν ήταν άλλος από τον Μίκη Θεοδωράκη.

«Η Αρια είναι σήμερα και για χρόνια απόστολος του έργου μου», συμπλήρωσε ο μεγάλος μας συνθέτης.

«Οταν με επέλεξε ο Μίκης, λίγο μετά πήγα στο Παρίσι και αρχίσαμε τα ταξίδια. Νιώθω πως έφυγα από το βουνό μου και αυτό το ταξίδι συνεχίζεται σήμερα», είπε η ίδια που επίσης εξομολογήθηκε τον έρωτά της τότε για τον δημιουργό στα συναρπαστικά χρόνια που γύριζαν τον κόσμο.