Το δράμα των λεηλασιών και των θανάτων αναβιώνει στην Αργεντινή, 12 χρόνια μετά την πτώχευση της χώρας. Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας οι αστυνομικοί στην Κόρδοβα, μια πόλη με 1,5 εκατ. κατοίκους, σε μια απόπειρα να πιέσουν την κυβέρνηση της προέδρου Φερνάντες αρνήθηκαν να βγουν περιπολίες στους δρόμους αν δεν ανεβούν οι μισθοί τους. Ετσι η πόλη που απέχει 700 χλμ. από το Μπουένος Αϊρες αφέθηκε στα χέρια των κακοποιών. Ο περονιστής κυβερνήτης της Κόρδοβα Χοσέ Μανουέλ ντε λα Σότα που έχει έρθει σε αντιπαράθεση με την περονική κυβέρνηση της Κριστίνα Φερνάντες υποτίμησε την κατάσταση. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση έκανε το λάθος να μη στείλει ενισχύσεις στον πολιτικό της αντίπαλο, μέχρι τη στιγμή που ο Ντε λα Σότα βγήκε στα κανάλια ζητώντας βοήθεια επισήμως. Συνέπεια όλης αυτής της αλυσίδας λαθών ήταν η πόλη να βυθιστεί επί 35 ώρες στο χάος, ένας άνθρωπος να πεθάνει και δεκάδες να τραυματισθούν. Τελικά ο Ντε λα Σότα έδωσε στους αστυνομικούς όσα ζητούσαν. Ο βασικός μισθός ξέφυγε από το όριο της φτώχειας των 6.000 πέσος (περίπου 500 ευρώ στη μαύρη αγορά) και διπλασιάστηκε. Η ηγεσία της αστυνομίας και ο κυβερνήτης ήταν χαμογελαστοί μετά τη συμφωνία. Το πρόβλημα όμως μόλις επεκτεινόταν και στη λοιπή χώρα.

Σε λιγότερο από δύο ημέρες οι αστυνομικοί σε άλλες πέντε επαρχίες της Αργεντινής άρχισαν να ζητούν και εκείνοι αύξηση, ακολουθώντας παρόμοιες μεθόδους. Σε λιγότερο από μία εβδομάδα έγιναν δεκάδες λεηλασίες σε περιοχές όπως το Τσάκο, το Τουκουμάν, το Γιουζού, το Εντρε Ρίος και η Σάντα Φε. Οι νεκροί έφθασαν τους 10 και οι περισσότεροι από αυτούς ήταν άνθρωποι που έκαναν πλιάτσικο σε καταστήματα. Επίσης όμως πέθανε από ασφυξία ο ιδιοκτήτης κινέζικου καταστήματος στο Γκλιου, ενώ σκοτώθηκε και ένας υποδιοικητής της αστυνομίας στο Τσάκο. Οι διαμαρτυρίες εξαπλώθηκαν σε 17 επαρχίες. Στις περισσότερες από αυτές οι κυβερνήτες αύξησαν τους μισθούς και οι αστυνομικοί σταμάτησαν την αποχή. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες ακόμα στις οποίες δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία.

Ο μεγάλος φόβος της κυβέρνησης είναι να μη φθάσουν οι λεηλασίες και οι ταραχές στην ευρύτερη περιοχή του Μπουένος Αϊρες, όπου υπάρχουν οι μεγαλύτεροι θύλακοι φτώχειας στη χώρα. Για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο, ο κυβερνήτης του Μπουένος Αϊρες Ντάνιελ Σκιόλι έδωσε νωρίτερα το δώρο των Χριστουγέννων σε μισό εκατομμύριο δημοσίους υπαλλήλους και αποφάσισε τον διπλασιασμό των μισθών των αστυνομικών. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση αποφάσισε να ενισχύσει με άνδρες της χωροφυλακής την προστασία των σουπερμάρκετ στην περιοχή της πρωτεύουσας.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΦΕΡΝΑΝΤΕΣ. Οι λεηλασίες και οι δολοφονίες έγιναν, ενώ την Τρίτη η κυβέρνηση γιόρτασε στο Μπουένος Αϊρες τα 30 χρόνια από την πτώση της δικτατορίας. Η πρόεδρος Φερνάντες που είχε μειώσει πολύ τις δημόσιες εμφανίσεις της από τότε που υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση κρανιακού αιματώματος είχε προγραμματίσει ομιλία, η κυβέρνηση είχε διοργανώσει συναυλία με γνωστούς καλλιτέχνες –όλα ήταν προγραμματισμένα να εκθειάσουν τις αξίες της ειρηνικής συνύπαρξης των Αργεντινών. Και ξαφνικά, τη γιορτή χάλασαν οι λεηλασίες και οι δολοφονίες αποκαλύπτοντας ότι πίσω από τη βιτρίνα η Αργεντινή είναι μια χώρα που πλήττεται από βαθιά φτώχεια, έντονες ανισότητες και κοινωνικές εντάσεις.