Είναι ό,τι πιο φρέσκο, ως τρεντ, έχει αγκαλιάσει και αναδείξει η δυτική ηλεκτρονική μουσική, κι ας είναι 57 ετών. Πολύ πιθανόν, αν δεν είχε ξεσπάσει ο φονικός εμφύλιος στη Συρία, να μην τον είχαμε ούτε ακουστά

Ερμηνευτής παραδοσιακών αραβικών τραγουδιών, ο Ομάρ Σουλεϊμάν ήταν ο πιο δημοφιλής –και περιζήτητος –τραγουδιστής γαμήλιων δεξιώσεων στην πατρίδα του. Το φόρτε του είναι το ντάμπκε (ή ντάμπκι), ένας ρυθμός ιδιαιτέρως δημοφιλής στη Μέση Ανατολή. Γι’ αυτό και τον ήθελαν όλοι στον γάμο τους να τραγουδήσει.

Ο Ντέιμον Ολμπαρν και η Μπγιορκ, με κεραίες τεντωμένες περισσότερο από άλλους εκπροσώπους της ευρωπαϊκής ελεκτρόνικα, τον εντόπισαν, τον κάλεσαν να συνεργαστεί μαζί τους, έπλεξαν το εγκώμιό του και τον σύστησαν στο πολυπληθές κοινό τους.

Δωρική παρουσία, στα αναρίθμητα κλιπάκια του YouTube, o μυστακοφόρος Σουλεϊμάν εμφανίζεται πάντα με γυαλιά ηλίου, με παραδοσιακή ερυθρόλευκη καρό κεφίγια και γκρι κελεμπία, από την οποία αποκαλύπτονται, όταν κάθεται, οι λευκές (αθλητικές;) κάλτσες που φορά με τα σκαρπίνια του.

Στο στούντιο ηχογράφησης τον έβαλε ο ινδονοτιοαφρικανικής καταγωγής, λονδρέζος μουσικός Κιέραν Χάμπντεν –γνωστός ως Four Tet –για ένα ρεμίξ ντάμπκε. Αυτό ήταν.

Η εκτόξευση

Το στούντιο θα μπορούσε να το παρομοιάσει κανείς με μικρό Κανάβεραλ της δισκογραφίας, αφού μέσα από αυτό στην ουσία ο Σουλεϊμάν εκτοξεύτηκε στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα με το άλμπουμ του «Wenu Wenu», το πρώτο επί δυτικού εδάφους.

Μάλιστα, τον δίσκο κυκλοφόρησε η δισκογραφική Domino που ανακάλυψε κι έφερε στο προσκήνιο τους Arctic Monkeys και ήταν απόρροια της συνεργασίας του Σύρου με την μπάντα Damon Albarn’s Gorillaz.

Ο Σουλεϊμάν αυτή την περίοδο είναι σε περιοδεία στην Ευρώπη. Μαζί του έχει και την οικογένειά του, αναγκαστικά. Υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τη γενέτειρά του, την πόλη Ρας αλ Αγίν, καθώς είχε γίνει σκηνικό μαχών ανάμεσα σε κούρδους αυτονομιστές, τον συριακό Στρατό και τις δυνάμεις αντικαθεστωτικών.

Ο εμφύλιος πίσω στην πατρίδα μάλλον μετριάζει σημαντικά τη χαρά του ρεαλιστικού ονείρου που ζει. «Ειλικρινά δεν υπάρχει πια μουσική στη Συρία», δήλωσε προσφάτως στην «Ιντιπέντεντ» κατευθυνόμενος για συναυλία στη Λισαβώνα και συνέχισε λέγοντας πως «το σκοτάδι του εμφυλίου σκέπασε τα πάντα. Εχω πάψει καιρό τώρα να κάνω εμφανίσεις στη Συρία και, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν πρόκειται να αλλάξει άμεσα αυτό. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να επιστρέψω».

Ο Ομάρ Σουλεϊμάν αναγκάστηκε να μετακομίσει στην Τουρκία. Γλίτωσε από θαύμα στο ταξίδι της επιστροφής από τη Βηρυτό για το σπίτι του, όταν βρέθηκε στο επίκεντρο μάχης. Γύρω του έπεφταν ριπές από πολυβόλα και βόμβες. Πήρε την οικογένεια και αυτοεξορίστηκε. Από το 1994 τον καλούσαν επ’ αμοιβή και τραγουδούσε σε γάμους. Το «Wenu Wenu» έμελλε να είναι το εισιτήριο για την επιτυχία και στο δυτικό κοινό.

«Αισθάνομαι υπερήφανος και χαρούμενος για το νέο άλμπουμ μου. Ακούγομαι καλύτερα από κάθε άλλη φορά και το οφείλω στον παραγωγό μου, τον Κιέραν», τόνισε ο Σουλεϊμάν. «Ηταν όνειρό μου από πάντα να κάνω κάτι τέτοιο και να που έγινε πραγματικότητα».

Η περιοδεία

Ο Σουλεϊμάν μέσα στον μήνα θα δώσει συναυλίες σε Λονδίνο και Γλασκώβη και ήδη οι βρετανοί και σκωτσέζοι θαυμαστές του, λέγεται, ότι αδημονούν. «Θα τους μείνουν αξέχαστες», υπόσχεται εκείνος για τις συναυλίες και παραδέχεται πως «ίσως ηχήσουν περίεργα στα αυτιά τους οι ρομαντικές αραβικές αφηγήσεις των στίχων μου».

Η νέα δισκογραφική δουλειά του ενσωματώσει τα πλέον σύγχρονα χορευτικά ακούσματα αλλά εκείνο που απασχολεί τον παραδοσιακό καλλιτέχνη από τη Συρία είναι το δυτικό ακροατήριό του να κατανοήσει τις εορταστικές ρίζες του ντάμπκε, χάρη στο οποίο ξεπέρασε τα εδαφικά όρια της πατρίδας του, προτού καν ξεσπάσει ο εμφύλιος.

«Το ντάμπκε είναι παραδοσιακός ρυθμός που τον χορεύουν στην ύπαιθρο οι συμπατριώτες μου. Αργότερα η παράδοση αυτή μεταφέρθηκε σε κλειστούς χώρους και έφθασε να είναι ένας χορός που χορεύεται κυρίως σε γάμους αλλά και σε άλλες εορταστικές εκδηλώσεις στην περιοχή από όπου κατάγομαι. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη ντάμπκε από περιοχή σε περιοχή και ο χορός επίσης διαφέρει».