Ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι κάθε χρόνο μαθαίνουν ότι έχουν καρκίνο ξεπέρασε τα 14 εκατομμύρια, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Τα στοιχεία για τις νέες διαγνώσεις του 2012 δείχνουν ανησυχητική αύξηση σε σύγκριση με τα 12,7 εκατομμύρια του 2008.

Αύξηση παρουσίασε και ο αριθμός των θανάτων: το 2012 έχασαν τη ζωή τους από καρκίνο 8,2 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, έναντι 7,6 εκατομμυρίων το 2008.

Οι αυξήσεις αυτές αποδίδονται στην υιοθέτηση του ανθυγιεινού δυτικού τρόπου ζωής σε ολοένα περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες – ιδίως στην αύξηση του καπνίσματος και της παχυσαρκίας.

Ρόλο παίζει επίσης το ότι ολοένα περισσότεροι κάτοικοι του πλανήτη ζουν έως τα βαθιά τους γηρατειά, δεδομένου ότι η πλειονότητα των κρουσμάτων καρκίνου καταγράφονται σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Ο καρκίνος του πνεύμονα, το 90% των κρουσμάτων του οποίου οφείλονται στο κάπνισμα, παραμένει ο συχνότερος καρκίνος στον κόσμο, με 1,8 εκατομμύρια νέα κρούσματα το 2012, που αντιπροσωπεύουν το περίπου 13% του συνόλου των κρουσμάτων.

Ο ΠΟΥ αναφέρει πως υπήρξε επίσης σημαντική αύξηση την τελευταία τετραετία στα κρούσματα αλλά και τη θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού, ο οποίος αποτελεί πλέον τον συχνότερο καρκίνο στις γυναίκες σε 140 χώρες.

Ο ΠΟΥ τονίζει ότι υπάρχει «επείγουσα ανάγκη» για την εφαρμογή στις αναπτυσσόμενες χώρες των προηγμένων μεθόδων διάγνωσης και θεραπείας που ήδη εφαρμόζονται στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΠΟΥ, έως το 2025 τα νέα κρούσματα καρκίνου σε ετήσια βάση θα έχουν ξεπεράσει τα 19 εκατομμύρια.