Ο θρυλικός Πράκτορας 007, κατά κόσμον Τζέιμς Μποντ, μπορεί να είναι λαμπερός, γυναικοκατακτητής και να νικάει πάντοτε τους κακούς, αλλά κατά βάθος είναι ένας αλκοολικός, σύμφωνα με βρετανούς ειδικούς.

Μάλιστα οι ποσότητες του αλκοόλ που καταναλώνει είναι τέτοιες, ώστε υπονομεύουν την στυτική ικανότητά τουκαι ανοίγουν τον δρόμο για τον πρόωρο θάνατό του, αναφέρουν.

Γιατροί από το Ντέρμπι και το Νότιγχαμ διέθεσαν επί έξι μήνεςτον ελεύθερο χρόνο τους στην ανάλυση των 14 μυθιστορημάτων που έγραψε ο Ίαν Φλέμινγκ από το 1953 έως το 1966.

Σημειώνοντας ένα-ένα τα ποτά που καταναλώνει ο ήρωάς του, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ποσότητες του αλκοόλ που πίνει είναι τόσο μεγάλες, ώστε αντιστοιχούν σε1,5 μπουκάλι κρασί την ημέρα.

Αυτό σημαίνει ότι αφ’ ενός είναι αλκοολικός, αφ’ ετέρου δεν είναι άνθρωπος που θα εμπιστευόταν κάποιος για να απενεργοποιήσει μία πυρηνική βόμβα.

Όπως γράφουν στην εορταστική έκδοση της «Βρετανικής Ιατρικής Επιθεώρησης» (BMJ), στα 14 μυθιστορήματα ο Μποντ έχει καταναλώσει συνολικά 1.150 μονάδες αλκοόλ μέσα σε 88 ημέρες.

Σε εβδομαδιαία βάση η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε 92 μονάδες αλκοόλ (περίπου πέντε βότκα μαρτίνι την ημέρα) και είναι τετραπλάσια από την μέγιστη δόση που συνιστάται στους άντρες για διαφύλαξη της υγείας τους.

«Αν και κατανοούμε τις κοινωνικές πιέσεις για κατανάλωση αλκοόλ που γεννά η αντιμετώπιση διεθνών τρομοκρατών, θα συνιστούσαμε στον Μποντ να απευθυνθεί για περαιτέρω αξιολόγηση της πρόσληψης αλκοόλ που κάνει», γράφουν οι ειδικοί.

«Δεν θα ήθελε κανείς να απενεργοποιεί τις πυρηνικές βόμβες ένας τέτοιος άνθρωπος», δήλωσε ο δρ Πάτρικ Ντέιβις, σύμβουλος Παιδιατρικής Εντατικής Φροντίδας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Νότιγχαμ.

«Είναι πολύ λαμπερός, κερδίζει όλα τα κορίτσια, έχει άριστη φυσική κατάστασηκαι όλ’ αυτά είναι εντελώς ασύμβατα με τοναλκοολισμό – και ο Μποντ είναι αλκοολικός», πρόσθεσε.

Ο δρ Ντέιβις επισήμανε ότι ο Μποντ διατρέχει αυξημένο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας, ηπατικής βλάβης και πρόωρου θανάτου, όχι μόνο από οργανικά αίτια αλλά και από τα ατυχήματα λόγω μέθης – όπως αυτό που του συνέβη στο «Καζινό Ρουαγιάλ», όταν τράκαρε με το αυτοκίνητό του έπειτα από την κατανάλωση 39 μονάδων αλκοόλ και χρειάσθηκε νοσηλεία δύο εβδομάδων στο νοσοκομείο.

Την μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ (50 μονάδες) σε μία μέρα κατανάλωσε ο Μποντ στο «Από τη Ρωσία με αγάπη», ενώ συνολικά μόλις 13 ημέρες σε όλα τα μυθιστορήματα δεν περιέχουν σταγόνα αλκοόλ.

Ο Μποντ αρχίζει να πίνει υπέρμετρα το 1953, στο «Καζινό Ρουαγιάλ», ζει ξέφρενα μια εξαετία και μοιάζει κάπως να φρενάρει τα πράγματα στον «Χρυσοδάκτυλο» του 1959.

Μετά, όμως, αρχίζει πάλι να πίνει τον… άμπακο, φθάνοντας στην μέγιστη κατανάλωση των 132 μονάδων την εβδομάδα στο «Ζεις μονάχα δυο φορές» του 1964.

Οι ερευνητές, πάντως,εικάζουν ότι αυτό μάλλον είναι αντίδραση στον θάνατο της συζύγου του έναν χρόνο νωρίτερα, στο «Στην Υπηρεσία της Αυτής Μεγαλειότητος» (1963).

Η υπερκατανάλωση αλκοόλ κοστίζει ετησίως την ζωή 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, καθώς προκαλεί πολλά προβλήματα στην σωματική, νοητική και ψυχική υγεία.

Γι’ αυτό και οι βρετανοί ερευνητές τονίζουν ότι «το επίπεδο της λειτουργικότητας» που επιδεικνύει ο Μποντ στα βιβλία «είναι ασύμβατο με τις σωματικές, νοητικές και σεξουαλικές λειτουργίες που αναμένονται από κάποιον που πίνει τόσο πολύ».