Εχουν αλλάξει οι σεξουαλικές συμπεριφορές συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια;

Πολύ πρόσφατα, ένα από τα σπουδαιότερα επιστημονικά περιοδικά («Lancet» 2013 – NATSAL study) δημοσίευσε μια από τις μεγαλύτερες επιδημιολογικές μελέτες σεξουαλικών συμπεριφορών.

Η μελέτη διενεργήθηκε στη Βρετανία την περίοδο 2010-2012, σε δείγμα 15.000 ενηλίκων ηλικίας 17-74 ετών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι οι ερευνητές συνέκριναν τα σύγχρονα αποτελέσματα με αντίστοιχα προηγούμενα δεδομένα που είχαν συλλέξει το 1990 και το 2000.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, με την πάροδο των ετών περισσότερες αλλαγές παρατηρήθηκαν στις σεξουαλικές συμπεριφορές και αντιλήψεις των γυναικών, παρά των ανδρών.

Συγκριτικά με τα προηγούμενα 10 ή 20 χρόνια, οι γυναίκες ανέφεραν μεγαλύτερο αριθμό αρρένων σεξουαλικών συντρόφων κατά τη διάρκεια της ζωής τους, καθώς και συχνότερα σεξουαλικές επαφές με άλλες γυναίκες. Στην πραγματικότητα, αυξήθηκε ο αριθμός των γυναικών που ανέφεραν έστω και μία σχέση με άλλη γυναίκα κατά τα τελευταία 5 χρόνια.

Επιπλέον, το εύρος των ετερόφυλων σεξουαλικών πρακτικών διευρύνθηκε, αφού αυξήθηκαν τα ποσοστά των ανδρών και των γυναικών που ανέφεραν στοματικό και πρωκτικό σεξ. Ωστόσο, συγκριτικά με παλαιότερα, η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών ήταν χαμηλότερη. Επιπλέον, και στα δύο φύλα, παρατηρήθηκε σημαντικά λιγότερη ανοχή για τις εξωσυζυγικές σεξουαλικές επαφές.

Ποια προβλήματα αναφέρθηκαν στη σεξουαλική ζωή;

Το 15% των ανδρών ανέφερε μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, ενώ οι γυναίκες είχαν διπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να αναφέρουν ότι κατά το τελευταίο έτος είχαν πρόβλημα μειωμένης επιθυμίας.

Γενικότερα, οι τέσσερις στους δέκα εθελοντές ανέφεραν κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα, ενώ ένας στους έξι δήλωσε ότι πιστεύει πως η κατάσταση της υγείας του επηρεάζει τη σεξουαλική του ζωή. Δυστυχώς όμως, μόνο το 24% των ανδρών και το 18% των γυναικών είπαν ότι έχουν αναφέρει το σεξουαλικό πρόβλημα στον γιατρό τους.

Η παραπάνω μελέτη έχει καταγράψει μια τεράστια ποικιλία σεξουαλικών απόψεων και συμπεριφορών, αναδεικνύοντας τις αλλαγές και τις ανάγκες στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούν οι ειδικοί στη σεξουαλική υγεία καθώς και οι πολιτικές υγείας.

Η Εύη Κυράνα (www.kyrana.gr) είναι ψυχολόγος υγείας-σεξολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Υπεύθυνη του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης