Η μουσική μπορεί να βοηθήσει ασθενείς με σοβαρά τραύματα στο κεφάλι να θυμηθούν προσωπικά βιώματα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, τραυματισμένοι άνθρωποι με προβλήματα μνήμης που άκουγαν δημοφιλή τραγούδια κατόρθωναν να ανακαλέσουν στη μνήμη τους τον ίδιο αριθμό αναμνήσεων με συνομηλίκους τους δίχως εγκεφαλικές βλάβες.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Neuropsychological Rehabilitation», διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Νιούκασλ, στην Αυστραλία, και το Πανεπιστήμιο της Λιλ, στη βόρειο Γαλλία.

Οι δρες Αμέε Μπάιρντ και Σεβερίν Σαμσόν διερεύνησαν κατά πόσον η δύναμη της μουσικής μπορεί να «ξυπνήσει» τις μνήμες πέντε πασχόντων από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Οι ασθενείς άκουσαν αποσπάσματα από διάφορα τραγούδια, που οι οικείοι τους είπαν ότι άκουγαν συχνά πριν από τον τραυματισμό τους.

Τα ίδια τραγούδια άκουσαν και πέντε υγιείς εθελοντές.

Και οι δέκα εθελοντές κλήθηκαν να πουν πόσο οικείο τους φαινόταν κάθε τραγούδι, αν τους άρεσε και τι αναμνήσεις τους ξυπνούσε.

Όπως έδειξαν οι απαντήσεις τους, οι τρεις στους πέντε τραυματίες ανακάλεσαν στη μνήμη τους τον ίδιο αριθμό αναμνήσεων με τους υγιείς – με τις περισσότερες αναμνήσεις να αφορούν ένα ή περισσότερα πρόσωπα ή κάποια ευτυχισμένη περίοδο της ζωής τους.

Ο ένας στους πέντε ασθενείς δεν ανέφερε καμία ανάμνηση που να σχετίζεται με τη μουσική, ενώ ο πέμπτος ασθενής είχε περισσότερες αναμνήσεις ακόμα και από τους υγιείς εθελοντές.

Επιπλέον, τα τραγούδια που ξυπνούσαν αναμνήσεις χαρακτηρίσθηκαν ως πιο οικεία και πιο ευχάριστα απ’ ό,τι όσα δεν έλεγαν κάτι στους ασθενείς ή στους υγιείς εθελοντές.

Οι δύο ειδικοί εκτιμούν ότι η μουσική ενδέχεται να αποτελεί «αποτελεσματικό ερέθισμα για την πρόκληση αυτοβιογραφικών αναμνήσεων και μπορεί να είναι ωφέλιμη για την αποκατάσταση της αυτοβιογραφικής αμνησίας, αλλά μόνον σε ασθενείς δίχως ουσιώδες έλλειμμα στην αυτοβιογραφική ανάκληση αναμνήσεων και με ανέπαφη την (ακουστική) συχνοτική αντίληψη».

Επισημαίνουν ωστόσο ότι επειδή η μελέτη τους είναι μικρή, τα ευρήματά της θα πρέπει να επαληθευτούν από μεγαλύτερες μελέτες.