Δωρεάν ρεύμα για 10.000 – 15.000 απόρους, αλλά με πλαφόν κατανάλωσης πάνω από το οποίο θα χρεώνονται με τα κανονικά τιμολόγια της ΔΕΗ, θα προβλέπει –σύμφωνα με τις πληροφορίες –η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα εκδοθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες. Σε τηλεοπτικές του δηλώσεις ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης ξεκαθάρισε ότι την παροχή ρεύματος στους απόρους που θα αποτελέσουν μια νέα ειδική κατηγορία Κοινωνικού Τιμολογίου θα επωμιστούν οι υπόλοιποι 7,5 εκατομμύρια καταναλωτές της ΔΕΗ με επιβάρυνση περίπου 50 λεπτών κατ’ έτος στους λογαριασμούς τους.

Στην ειδική αυτή κατηγορία Κοινωνικού Τιμολογίου θα ενταχθούν όλοι εκείνοι που την 1η Νοεμβρίου ήταν εγγεγραμμένοι στις λίστες απόρων των δήμων και της Εκκλησίας και ταυτόχρονα δεν είχαν ρεύμα. Η υπουργική απόφαση θα προβλέπει ότι τα φτωχά νοικοκυριά στα οποία θα επανασυνδέεται το ρεύμα δεν θα καταβάλλουν τέλη επανασύνδεσης, θα έχουν έκπτωση της τάξης του 99%, και θα αναφέρει τα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται.

Τα 50 λεπτά αποτελούν μια τάξη μεγέθους βασισμένη σε υπολογισμούς ότι δυνάμει δικαιούχοι επανασύνδεσης είναι 10.000 – 15.000 άνθρωποι πανελλαδικά. Ακόμη και αν ο αριθμός αυτός αυξηθεί –λέει το ΥΠΕΚΑ –η τελική επιβάρυνση δεν θα ξεπερνά τα 1 – 2 ευρώ ετησίως.