Η ασπαρτάμη και τα υποπροϊόντα του μεταβολισμού της είναι «ασφαλή για κατανάλωση από ανθρώπους» στις δόσεις που σήμερα χρησιμοποιούνται σε διάφορα τρόφιμα, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας των Τροφίμων (EFSA).

Η απόφαση αυτή ελήφθη έπειτα από αξιολόγηση όλων των διαθέσιμων επιστημονικών ερευνών σε ανθρώπους και ζώα για την ασπαρτάμη και τα προϊόντα του μεταβολισμού της.

Όπως ανακοίνωσε η EFSA, η γνωμοδότησή της «αντιπροσωπεύει μία από τις πιο πλήρεις» αξιολογήσεις που έχουν διεξαχθεί ποτέ γι’ αυτό το τεχνητό γλυκαντικό, η ασφάλεια του οποίου για τους ανθρώπους αποτελεί αντικείμενο διαμάχης στην επιστημονική κοινότητα εδώ και πολλά χρόνια.

Την γωμοδότηση έλαβε η Επιτροπή Προσθέτων των Τροφίμων (ANS) της EFSA, η οποία αφού αξιολόγησε τα ευρήματα των μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα πως η σημερινή μέγιστη συνιστώμενη δόση των 40 mg ασπαρτάμης ανά κιλό σωματικού βάρους είναι ασφαλής για τον γενικό πληθυσμό.

Εντούτοις, αυτό δεν ισχύει για τους πάσχοντες από φαινυλκετονουρία – μία ασθένεια που απαιτεί ακολούθηση διατροφής με μειωμένη περιεκτικότητα στο αμινοξύ φαινυλαλανίνη.

Τα μέλη της ANS λένε ότι η ασπαρτάμη δεν μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα γονίδια και καρκίνο, ούτε βλάπτει ή επηρεάζει τον εγκέφαλο, το νευρικό σύστημα, τις νοητικές λειτουργίες ή την συμπεριφορά παιδιών και ενηλίκων.

Όσον αφορά την εγκυμοσύνη, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα αναπτυσσόμενα έμβρυα δεν κινδυνεύουν να εκτεθούν σε φαινυλαλανίνη εξαιτίας της ασπαρτάμης, όταν η κατανάλωση της τελευταίας γίνεται μέσα στα προαναφερθέντα όρια.

Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει εάν η έγκυος πάσχει από φαινυλκετονουρία.

Οι επιστήμονες της EFSA λένε ακόμα ότι τα υποπροϊόντα του μεταβολισμού της ασπαρτάμης, δηλαδή η φαινυλαλανίνη, η μεθανόλη και το ασπαρτικό οξύ, εκ φύσεως υπάρχουν σε άλλα τρόφιμα (η μεθανόλη λ.χ. υπάρχει σε φρούτα και λαχανικά, ενώ η φαινυλαλανίνη είναι το δομικό συστατικό των πρωτεϊνών πολλών τροφίμων).

Και προσθέτουν ότι «η συμβολή των υποπροϊόντων της ασπαρτάμης στην συνολική διατροφική έκθεση σε αυτές τις ουσίες είναι χαμηλή».

Η ασπαρτάμη χρησιμοποιείται εδώ και 30 χρόνια ως τεχνητικό γλυκαντικό σε πολλά τρόφιμα, όπως τα λάιτ αναψυκτικά και πολλά σνακ, ενώ διατίθεται και σε σκόνη ή δισκία, για προσθήκη σε ροφήματα. γλυκά κ.τ.λ..

Κατά καιρούς η ασφάλειά της αμφισβητείται από τη δημοσιοποίηση μελετών, κυρίως σε ζώα, που την συσχετίζουν με προβλήματα όπως οι αλλεργίες, ο καρκίνος και ο πρόωρος τοκετός.

Οι ανησυχίες επικεντρώνονταν στην παραγωγή μεθανόλης, η οποία είναι τοξική σε πάρα υψηλές δόσεις, αλλά η EFSA τονίζει ότι η μεθανόλη που προέρχεται από την ασπαρτάμη αποτελεί μικρό ποσοστό της συνολικής έκθεσής μας από άλλες πηγές.

Επιπλέον, προσθέτει ότι η κατανάλωση ορισμένων οινοπνευματωδών ποτών που παράγονται με απόσταξη στο σπίτι, περιέχει «εξαιρετικά υψηλά» επίπεδα μεθανόλης, τα οποία δεν ανευρίσκονται στα προϊόντα που περιέχουν ασπαρτάμη.

Η γνωμοδότηση της EFSA συμπίπτει με τα ευρήματα μελέτης που έδωσε την περασμένη εβδομάδα στη δημοσιότητα η βρετανική Υπηρεσία Προδιαγραφών των Τροφίμων (FSA) και η οποία δεν βρήκε ενδείξεις ότι η ασπαρτάμη θέτει σε κίνδυνο την υγεία.

«Ο κόσμος πρέπει να νιώθει σίγουρος ότι τα στοιχεία που εξετάστηκαν ήταν τα πιο ενημερωμένα και ότι η γνώμη της EFSA βασίζεται σε όλα τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα.

»Η ασπαρτάμη είναι ένα απλό συστατικό, που αποτελείται από δύο αμινοξέα και μία μεθυλική ομάδα, τα οποία εκ φύσεως υπάρχουν στην τροφική αλυσίδα και καταναλώνονται σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από άλλες, φυσικές διατροφικές πηγές», τονίζουν τα μέλη της ANS.