10/12/2013

Δήλωση της UNESDA (Ένωση Ευρωπαϊκών Συνδέσμων Αναψυκτικών Ποτών)

Για μία ακόμη φορά, μια παγκόσμια αναγνωρισμένη επιστημονική Αρχή επιβεβαίωσε την ασφάλεια της ασπαρτάμης. Χαιρετίζουμε τη σαφήνεια της γνωμοδότησης της EFSA και τη διαβεβαίωση που παρέχει προς τους καταναλωτές.

Ο κλάδος της βιομηχανίας αναψυκτικών απηχεί τη δήλωση της Dr. Alicja Mortensen, προέδρου της επιτροπής της EFSA για Πρόσθετα Τροφίμων και τις Θρεπτικές Πηγές που προστίθενται στα Τρόφιμα (ANS): «Η γνωμοδότηση αυτή εκπροσωπεί έναν από τους πιο ολοκληρωμένους ελέγχους κινδύνου που έχουν πραγματοποιηθεί για την ασπαρτάμη. Πρόκειται για ένα βήμα εμπρός στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών αναφορικά με την επιστημονική τεκμηρίωση του συστήματος ασφάλειας τροφίμων της ΕΕ και τις ρυθμίσεις για τα πρόσθετα τροφίμων.»

Η ασπαρτάμη είναι ένα από τα πιο διεξοδικά ελεγμένα συστατικά της διατροφής μας και η ασφάλειά της τεκμηριώνεται από περισσότερες από 200 μελέτες τα τελευταία 30 έτη.

Τα συμπεράσματα της EFSA επιβεβαιώνουν την ανακοίνωση που η ίδια εξέδωσε το 2011 αναφορικά με νέες επιστημονικές μελέτες για την ασπαρτάμη1 και είναι σύμφωνα με την αξιολόγηση2 της Κοινής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα Πρόσθετα Τροφίμων (JECFA) του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), που αποδεικνύει κατηγορηματικά ότι η ασπαρτάμη είναι ένα ασφαλές συστατικό.

Οι εναλλακτικές αναψυκτικών με λίγες ή καθόλου θερμίδες αντιπροσωπεύουν μέχρι και 30% των πωλήσεων αναψυκτικών σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές σήμερα. Προσφέρουν γλυκιά γεύση χωρίς θερμίδες και επιτρέπουν στους καταναλωτές να διαχειρίζονται τα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνουν στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου και υγιεινού τρόπου ζωής. Ο κλάδος των αναψυκτικών θα συνεχίσει να καινοτομεί ώστε να προσφέρει ποικιλία και επιλογές στους καταναλωτές.

Σχετικά με την ασπαρτάμη

·Αποτελεί ένα από τα πλέον διεξοδικά ελεγμένα συστατικά τροφίμων, με πάνω από 200 μελέτες να επιβεβαιώνουν την ασφάλειά της.

·Χρησιμοποιείται ευρέως ως γλυκαντικό χαμηλών θερμίδων επί σχεδόν τρεις δεκαετίες.

·Εκτός από την EFSA, εθνικές και διεθνείς αρχές αρμόδιες για την ασφάλεια των τροφίμων, μεταξύ των οποίων ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), η Κοινή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα Πρόσθετα Τροφίμων (JECFA) του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), καθώς και ρυθμιστικές αρχές σε περισσότερες από 100 χώρες, έχουν διεξαγάγει εκτενείς επιστημονικές έρευνες και ρυθμιστικούς ελέγχους σχετικά με την ασπαρτάμη και έχουν διαπιστώσει ότι είναι ασφαλής προς χρήση.

·Χρησιμοποιείται σε κορυφαία εμπορικά σήματα αναψυκτικών, γιαουρτιών, επιδορπίων, προϊόντων ζαχαροπλαστικής, τσιχλών, ροφημάτων ζεστής σοκολάτας και επιτραπέζιων γλυκαντικών.

·Τα προϊόντα που περιέχουν ασπαρτάμη, εκτός από την συμβολή τους στον έλεγχο του σωματικού βάρους, παίζουν επίσης χρήσιμο ρόλο στη διαχείριση του διαβήτη, επιτρέποντας στα άτομα με διαβήτη να απολαμβάνουν τη γλυκιά γεύση χωρίς τις αρνητικές επιπτώσεις για τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Σχετικά με το πλαίσιο της τελευταίας γνωμοδότησης της EFSA

·Πρόκειται για την πρώτη πλήρη αξιολόγηση της ασπαρτάμης η οποία ζητήθηκε από την EFSA και υλοποιήθηκε από την Επιστημονική Ομάδα της EFSA για τα Πρόσθετα Τροφίμων και τις Πηγές Θρεπτικών Συστατικών που προστίθενται σε Τρόφιμα (ANS Panel).

·Στο πλαίσιο της αξιολόγησης αυτής, οι επιστημονικοί εμπειρογνώμονες της EFSA συγκέντρωσαν όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες για την ασπαρτάμη και τα προϊόντα της διάσπασής της και, ύστερα από λεπτομερή και μεθοδική ανάλυση, συμπέραναν ότι, στα ισχύοντα επίπεδα έκθεσης στην ασπαρτάμη, δεν υπάρχει ανησυχία σχετικά με την τοξικότητα για τους καταναλωτές.

·Η ισχύουσα Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη (ADI) θεωρείται ασφαλής για τον γενικό πληθυσμό, η δε κατανάλωση ασπαρτάμης βρίσκεται κάτω από αυτήν την τιμή Αποδεκτής Ημερήσιας Πρόσληψης.

·Είναι η τέταρτη φορά στη διάρκεια των τελευταίων επτά ετών που η EFSA εκφράζει τη βεβαιότητά της για την ασφάλεια της ασπαρτάμης. Επιπλέον, με τον τρόπο αυτό η EFSA επιβεβαίωσε εκ νέου τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων τις οποίες είχε πραγματοποιήσει ο προκάτοχός της –ηΕπιστημονική Επιτροπή Τροφίμων (SCF) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής– το 2002, το 1988 και το 1984.

Η UNESDA (Ένωση Ευρωπαϊκών Συνδέσμων Αναψυκτικών Ποτών) εκπροσωπεί τον ευρωπαϊκό κλάδο των αναψυκτικών και τα μέλη της περιλαμβάνουν επιχειρήσεις αλλά και συνδέσμους επιχειρήσεων σε εθνικό επίπεδο. Στην Ευρώπη υπάρχουν 1071 εργοστάσια και εγκαταστάσεις παραγωγής αναψυκτικών και ο κλάδος στηρίζει περισσότερες από ένα εκατομμύριο άμεσες ή έμμεσες θέσεις εργασίας. Κάθε χρόνο στην Ευρώπη καταναλώνονται 56 δισ. λίτρα αναψυκτικών, που αντιπροσωπεύουν συνολική αξία λιανικών πωλήσεων ύψους € 93 δισ. Τα αναψυκτικά συνεισφέρουν μόλις το 3% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων στο μέσο ευρωπαϊκό διαιτολόγιο. www.unesda.org