Η κατανάλωση ροφημάτων με πρόσθετη ζάχαρη ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο τοίχωμα της μήτρας μετά την κλιμακτήριο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει τα ροφήματα με ζάχαρη με τον τύπου 2 διαβήτη, αλλά η νέα μελέτη είναι η πρώτη που τα συσχετίζει και με τον καρκίνο του ενδομητρίου, όπως λέγεται επιστημονικά το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας.

Η μελέτη άρχισε το 1986 και ολοκληρώθηκε το 2010. Κατά την έναρξή της, 23.039 γυναίκες, ηλικίας άνω των 45 ετών, συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια για τον τρόπο ζωής, το ιατρικό ιστορικό και την διατροφή τους.

Οι ερευνητές από τα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ επικοινωνούσαν μαζί τους σε ετήσια βάση, για να καταγράφουν την πορεία της υγείας τους και τυχόν διαφορές στον τρόπο ζωής τους.

Έως το τέλος της μελέτης, 506 γυναίκες είχαν εκδηλώσει τύπου 1 ενδομητρικό καρκίνο και 89 τύπου 2 ενδομητρικό καρκίνο, ο οποίος είναι μία πιο σοβαρή μορφή της νόσου.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention», η συστηματική κατανάλωση κάθε είδους τροφίμων και ροφημάτων με ζάχαρη φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο τύπου 1 ενδομητρικού καρκίνου, αλλά την μεγαλύτερη αρνητική επίδραση είχαν τα ροφήματα με πρόσθετη ζάχαρη.

Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν άλλους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του ενδομητρίου, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσες γυναίκες έπιναν τις μεγαλύτερες ποσότητες ροφημάτων με ζάχαρη διέτρεχαν κατά 74% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου σε σύγκριση με όσες κατανάλωναν τις μικρότερες ποσότητες αυτών των ροφημάτων.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS), κάθε γυναίκα έχει μία στις 37 πιθανότητες να εκδηλώσει καρκίνο του ενδομητρίου κάποια στιγμή στη ζωή της.

Τα νέα ευρήματα πρέπει να ερμηνευθούν με μεγάλη προσοχή, σύμφωνα με τους ερευνητές, διότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθεί η παρατηρούμενη συσχέτιση.

Όσον αφορά τις πιθανές αιτίες της, οι ερευνητές εικάζουν ότι παίζουν ρόλο οι απότομες και μεγάλες αυξομειώσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, εξαιτίας της κατανάλωσης ζάχαρης σε υγρή μορφή.