Ομοβροντία αντιδράσεων κατά του υπουργού Οικονομικών σημειώθηκε χθες στη Βουλή από βουλευτές της συγκυβέρνησης. Στο επίκεντρο της χθεσινής συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2014 βρέθηκε ο φόρος στα ακίνητα αλλά και το ζήτημα των πλειστηριασμών.

Ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βλάχος κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει κάθε συζήτηση για άρση των πλειστηριασμών και να δοθεί παράταση έξι μηνών ή ακόμα και ενός έτους «όχι για να μετατεθεί το πρόβλημα, αλλά για να μελετηθεί και να βρεθεί λύση».

Παράταση ενός έτους στο θέμα των πλειστηριασμών ζήτησε και ο βουλευτής Ανδρέας Ψυχάρης, ο οποίος άσκησε έντονη κριτική στον υπουργό Οικονομικών εκφράζοντας ανοιχτά τις αμφιβολίες του για το κατά πόσον μπορεί να εκτελέσει τον προϋπολογισμό.

«Σφάλλει». «Ο κ. Στουρνάρας, αν κοιτάξει όλα τα στοιχεία, θα διαπιστώσει ότι σφάλει» είπε και ξεκαθάρισε ότι για να γίνουν συγκρίσεις στη φορολογία με τη Γερμανία θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το ύψος των μισθών, των συντάξεων και κυρίως η υπεραξία που μένει μετά τη φορολόγηση. «Αν ο κ. Στουρνάρας πάει σε σουπερμάρκετ στη Γερμανία, θα διαπιστώσει ότι βασικά αγαθά όπως το γάλα και το ψωμί κοστίζουν χαμηλότερα απ’ ό,τι στην Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Ψυχάρης και πρότεινε στον υπουργό Οικονομικών να καταθέσει ένα δίκαιο φορολογικό νομοσχέδιο καθώς, όπως διαπίστωσε ο βουλευτής, «στην Ελλάδα υπερφορολογούνται οι τίμιοι πολίτες».

Αιχμές κατά του Γιάννη Στουρνάρα άφησε και ο πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος λέγοντας ότι «στην Ελλάδα έχουμε υπερφορολόγηση» καθώς και ότι «η απελευθέρωση των πλειστηριασμών δεν είναι νοητή».

«Ενδεχόμενα νέα μέτρα θα σήμαιναν δήμευση και αυτό δεν είναι ανεκτό ούτε αντέχεται» πρόσθεσε με νόημα και ο βουλευτής της ΝΔ Αναστάσιος Νεράντζης, ενώ ο συνάδελφός του Αργύρης Ντινόπουλος κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να λάβει υπόψη της τη σιωπηλή οργή της μεσαίας τάξης.

Από το ΠαΣοΚ, ο Γιώργος Ντόλιος κάλεσε την κυβέρνηση να εξετάσει με μια λογική προσέγγιση την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την παράταση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών για έναν ακόμη χρόνο αλλά και να μην μπορούν να περάσουν σε ξένα funds τα κόκκινα δάνεια. Αιχμές άφησε και ο βουλευτής του ΠαΣοΚ Θάνος Μωραΐτης ξεκαθαρίζοντας ότι «ψηφίζουμε τον προϋπολογισμό ώστε να εφαρμοστεί». Στην περίπτωση, προειδοποίησε, που κάποιοι ονειρεύονται ότι σε τρεις – τέσσερις μήνες θα έρθει κάποιος συμπληρωματικός, «δεν θα υπάρχει καμία κυβερνητική πλειοψηφία για να στηρίξει νέα μέτρα».

Εντονη ήταν η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον Δημήτρη Παπαδημούλη να υποστηρίζει: «Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ λούζουν πατόκορφα τον κ. Στουρνάρα αλλά μετά δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν τον προϋπολογισμό του».

«Το γεγονός ότι καταθέσατε τον προϋπολογισμό χωρίς να πάρετε την έγκριση των δανειστών και των χαρτογιακάδων τους το θεωρώ ως πρώτη πράξη αντίστασης. Το ότι θα σας δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης, όμως, μη σας κάνει να κοιμάστε ήσυχοι» ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης και απευθυνόμενος προς το οικονομικό επιτελείο πρόσθεσε: «Περιμένω τα σχέδια νόμου για τον φόρο ακινήτων. Πόσω μάλλον μετά την δήλωση του κ. Στουρνάρα στον Γιάννη Πρετεντέρη. Προσπαθώ αλλά δεν μπορώ να την ξεχάσω με τίποτα».

ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ

«Βγαίνουμε στις αγορές»

«Η χώρα προετοιμάζεται για να βγει στις αγορές το β’ εξάμηνο του 2014», υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση προχωρά στη διαμόρφωση συνθηκών για μια τέτοια εξέλιξη. Ο ίδιος επισήμανε ότι το σχέδιο του προϋπολογισμού διαμορφώθηκε «σε περιβάλλον δημοσιονομικής σταθεροποίησης ως αποτέλεσμα πρωτοβουλιών που ανελήφθησαν και υλοποιήθηκαν από την κυβέρνηση», επισημαίνοντας ότι κεφαλαιοποιούνται και οι πρώτες θετικές ενδείξεις που κατεγράφησαν φέτος.