Το εξπρές των Πρωταθλητών Ευρώπης παρέσυρε με εκπληκτική εμφάνιση και τη Γαλατάσαραϊ (72-54) στο ΣΕΦ, δημιουργώντας το απόλυτο ρεκόρ στην ιστορία του συλλόγου σε συνεχόμενες νίκες (17-0). Είχε προηγηθεί η βράβευση του Σπανούλη αλλά και η ανακοίνωση της μεταγραφής του Βασίλη Καββαδά και όλα προϊδέαζαν σε μια μαγική βραδιά.

Όμως επισκιάστηκε αφ’ ενός από τον τραυματισμό του Πέτγουεϊ, και φυσικά το απίστευτο ξύλο που έπεσε, όταν ο αφηνιασμένος Μενσά Μπονσού θέλησε να «σκοτώσει» τον Μπέγκιτς και δέχτηκε και αυτός τις μπουνιές του, με όλα να αρχίζουν από μια αψιμαχία κάτω από τη ρακέτα λίγο πριν το τέλος του αγώνα.

Όταν ο Αγγλος (κάθε άλλο παρά…τζέντλεμαν) φόργουορντ έριξε ύπουλο χτύπημα στον Μπέγκιτς σε μια διεκδίκηση. Ο Σλοβένος ανταπέδωσε, έριξε μια και ο Πρίντεζης και ο Μπονσού προσπάθησε να χτυπήσει τρομερά δυνατά με μίσος τον Μπεγκιτς (και τα κατάφερε) στο κεφάλι. Ο Λα Μόνικα που του διέφυγε το πρώτο χτύπημα του Μενσά και θεώρησε προφανώς ότι όλα ξεκίνησαν από τον Μπέγκιτς, απέβαλλε και τους τρεις παίκτες (Μπέγκιτς, Μπονσού και Πρίντεζη).

Ηθελαν να μπουν στο γήπεδο

Μέρος του κόσμου θέλησε να μπει στο γήπεδο αλλά οι ψυχραιμότεροι τους συγκράτησαν ευτυχώς και όλα τελείωσαν ομαλά με τον Μενσά να φυγαδεύεται στα αποδυτήρια. Και πλέον θα έρθουν τα πρόστιμα από την Ευρωλίγκα.

Φυσικά αν έκανε αυτή την αήθη επίθεση με τέτοια λύσσα παίκτης ελληνικής ομάδα στην Κωνσταντινούπολη ή ακόμα…καλύτερα στην Αγκύρα μάλλον θα τον ψάχναμε ακόμα.

Νωρίτερα είχε προηγηθεί το σοκ από τον Πέτγουεϊ , ο οποίος σε μια προσπάθεια στην άμυνα, δύο λεπτά πριν το τέλος του ημιχρόνου βγήκε ο ώμος του και αποσύρθηκε στον πάγκο, όπου ο γιατρός της ομάδας διαπίστωσε ότι είχε ξαναμπεί στη θέση του ! Ο Αμερικανός δεν ξανάπαιξε φυσικά και θα βγάλει μαγνητική για να διαπιστωθεί το μέγεθος της ζημιάς. Παλαιότερα είχε εγχειριστεί στον ώμο στον Ηλυσιακό, αλλά δεν είχε ξαναχτυπήσει εκεί, μέχρι την άτυχη στιγμή στον αγώνα της Πέμπτης.

Και όμως η βραδιά είχε ξεκινήσει ιδανικά με την βράβευση αρχικά του Βασίλη Σπανούλη που παρέλαβε το διεθνές βραβείο αθλητισμού «Τζιουζέπε Σάκα» από τον Έλληνα σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή (μέλος της επιτροπής) και τη δημοσιογράφο Βίκυ Μπαφατάκη (γενική γραμματέας των βραβείων) αλλά και την ανακοίνωση της μεταγραφής του Βασίλη Καββαδά από τον Πανιώνιο για πέντε χρόνια. Ο νεαρός κάθισε με τους αναπληρωματικούς και αποθεώθηκε από το κοινό όταν ανακοινώθηκε.

Παρά τη βράβευση του Βασίλη Σπανούλη και το εορταστικό κλίμα λίγο πριν την έναρξη του αγώνα, ο Ολυμπιακός μπήκε σοβαρός από το πρώτο λεπτό κόντρα στη Γαλατάσαραϊ μπροστά σε 9000 θεατές.

Σε ρόλο… τερματοφύλακα

Με τον Ντάνστον σε ρόλο…τερματοφύλακα στα μετόπισθεν (ξεκίνησε με τρία κοψίματα) οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα εκμεταλλεύτηκαν την υπεροπλία τους στο «ζωγραφιστό» μέσα στο οποίο «χτύπησαν» τους Τούρκους και έτσι πήραν τη διαφορά των οκτώ πόντων στο πρώτο δεκάλεπτο (18-10). Η οποία θα ήταν πολύ μεγαλύτερη αν δεν υπήρχε εκείνο το 0/5 στα τρίποντα. Πάντως το προβάδισμα ήρθε κυρίως από την εξαιρετική άμυνα σε αυτό το διάστημα των γηπεδούχων, ιδιαίτερα πάνω στους πρώτους σκόρερ των Τούρκων τον Μενσά-Μπονσού και τον Αρόγιο τους οποίους και κράτησε άποντους σε αυτό το διάστημα.

Οι φιλοξενούμενοι, με ατομικές κυρίως προσπάθειες του Αλντεμίρ και του Γκιουλέρ, περισσότερο κατάφεραν να μειώσουν στο τρίποντο, στο δεύτερο δεκάλεπτο, με τον τεχνικό του Ολυμπιακού να αποσύρει άμεσα τον Μπέγκιτς και να ξαναβάζει τον Ντάνστον. Οι ισορροπίες αποκαταστάθηκαν και όταν οι Πειραιώτες βρήκαν και σκορ από την περιφέρεια (2/2 τρίποντα από τους Σπανούλη και Λοτζέσκι) ξέφυγαν με 11 πόντους στο ημίχρονο (35-24) έχοντας εξουδετερώσει και τον Μάλικ Χέρστον, που είχε μόλις δύο πόντους με εξαιρετική δουλειά στην άμυνα πάνω του από τον Περπέρογλου.

Στο δεύτερο ημίχρονο, με τον Μίρσα Μπέγκιτς να έχει ανεβάσει στροφές σε άμυνα και επίθεση, τον Σπανούλη και τον Ντάνστον να σκοράρουν οι Πειραιώτες μετέτρεψαν τον αγώνα σε παράσταση για ένα ρόλο, παίζοντας κατά διαστήματα εξαιρετικό μπάσκετ, την ίδια στιγμή που ο Μενσά…Μποξέρ μετέτρεπε σε ρίνγκ το ΣΕΦ ξεσηκώνοντας όχι μόνο αντιπάλους και κόσμο αλλά ακόμα και συμπαίκτες του!

Ο Ολυμπιακός έσπασε το ρεκόρ της ομάδας του Ντούσαν Ιβκοβιτς του 1997-98, όπου και είχε σημειώσει 16-0 νίκες στο ξεκίνημα της περιόδου.

Εργκίν Αταμάν: «Θα τιμωρήσουμε σκληρά τον Μενσά, ελπίζω να κάνει το ίδιο με τον Μπέγκιτς ο Ολυμπιακός»

«Θα τιμωρήσουμε σκληρά τον παίκτη μας και ελπίζω να κάνει το ίδιο και ο Ολυμπιακός για τον Μίρζα Μπέγκιτς. Ζητώ συγγνώμη». Ο τεχνικός της Γαλατάσαραϊ, Εργκίν Αταμάν, παρουσιάστηκε σοκαρισμένος στην αίθουσα συνεντεύξεων Τύπου από το επεισόδιο των δύο παικτών.

Ζήτησε συγγνώμη και προανήγγειλε την αυστηρή τιμωρία του Μενσά Μπονσού επιθυμώντας το ίδιο να κάνει και ο Ολυμπιακός για τον σλοβένο σέντερ.

«Πιστεύω ότι στην αρχή του παιχνιδιού η ατμόσφαιρα ήταν καλή. Οι δύο παίκτες όμως τα κατέστρεψαν όλα και έκαναν ζημιά και στις δύο ομάδες. Πιστεύω ότι η Γαλατάσαραϊ κι ο Ολυμπιακός είναι φιλικές ομάδες κι ελπίζω να μείνει έτσι η φιλική σχέση» τόνισε ο τούρκος τεχνικός.

Να θυμίσουμε εδώ ότι οι δύο ομάδες επί εποχής Σωκράτη Κόκκαλη είχαν αδελφοποιηθεί, ενώ ο Ολυμπιακός είχε δώσει το 1960 με την Γαλατάσαραϊ τα πρώτα ευρωπαϊκά παιχνίδια της ιστορίας του.

«Το επεισόδιο χάλασε την εικόνα του παιχνιδιού, ειδικά για τα μικρά παιδιά και τις οικογένειες που ήταν στο γήπεδο και είναι κρίμα. Δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο αφού είναι και σωστό κατά τη γνώμη μου να στεκόμαστε τόσο πολύ στα αρνητικά, αλλά πρέπει να βλέπουμε και τη χαρά που δίνει αυτή η ομάδα στον κόσμο της» τόνισε ο έλληνας τεχνικός που είχε τη δική του αγωνία για τον Μπρέντ Πέτγουεί:

«Ο Πέτγουεϊ χτύπησε τον ώμο του, πάει για μαγνητική και ελπίζουμε να μην είναι σοβαρό, γιατί θα αποτελεί πλήγμα».

Για το ρεκόρ

Οσο για το μεγάλο ρεκόρ που έσπασε η ομάδα του κρατώντας το αήττητο για 17 συνεχόμενους αγώνες μέχρι τώρα ο έλληνας τεχνικός δεν έκρυψε τη χαρά του: «Θεωρώ πολύ σημαντικό για τον κόπο των παιδιών και τη δουλειά που κάνουμε το γεγονός πως ουσιαστικά εξασφαλίσαμε την πρόκριση και την πρωτιά. Κάναμε αυτό το ρεκόρ με τις 17 νίκες, που μας αφήνει ένα μικρό χαμόγελο. Νιώθουμε περήφανοι για τον τρόπο που δουλέψαμε, γιατί είχαμε άτυχες στιγμές» κατέληξε ο κόουτς Μπαρτζώκας.

Για το επεισόδιο, ο Μίρσα Μπέγκιτς ζήτησε συγγνώμη, ενώ ο Γιώργος Πρίντεζης που ήταν δίπλα του όταν έγινε η συμπλοκή, πρόσθεσε:

«Ηταν κακιά στιγμή. Ο Μπονσού ξεκίνησε το όλο σκηνικό. Εγώ ήθελα να τους χωρίσω αλλά με τόση φόρα που έρχονταν δεν μπορούσα να κάνω κάτι. Ηταν μια πολύ κακή στιγμή» είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Πρίντεζης.

Ολυμπιακός (24/40δ., 7/26τρ., 3/4β.,26-14ρ., 6 κλ., 20 ασιστ, 5 κοψ., 17 λαθ.): Πέτγουεϊ 4, Λο, Ντάνστον 18 (9/12 διπ., 3-2ριμπ.), Σπανούλης 12 (3/4 διπ., 2/4τρ., 4 ασιστ), Περπέρογλου 3, Παπαπέτρου 3(1), Σλούκας 5(1), Μπέγκιτς 8 (4/6διπ., 2-3 ριμπ., 2κοψ.), Πρίντεζης 9(1), Αγραβάνης, Μάντζαρης 3(1), Λοτζέσκι 7(1).

Γαλατάσαραϊ (14/43 διπ., 2/14τρ., 20/24β., 21-15ρ., 20 λαθ., 7 ασι., 6 κλεψ.): Ερτσέγκ 2, Κοκσάλ 3, Χέρστον 2, Ακιόλ 3(1), Αντεμίρ 10, Μενσά Μπονζού 7 Μάκβαν 2, Αρόγιο 6, Γκιουλέρ 10, Αρσλάν 9 (1).