Κάνοντας μια συμβολική κίνηση, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, ο μέγας μουφτής των Τουρκοκυπρίων Ταλίπ Αταλάϊ, μετέβη την Τετάρτη από τα Κατεχόμενα στην αρχιεπισκοπικό μέγαρο της Λευκωσίας και ευχήθηκε στον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο για την ονομαστική του εορτή.

Ο Αταλάϊ συνοδευόταν από τον γενικό διευθυντή του ΕΒΚΑΦ (Ίδρυμα διαχείρισης μουσουλμανικών Βακουφίων) και ιμάμηδες.

Η επίσκεψη αποτελεί συνέχεια της προόδου που επιτεύχθηκε στις 16 Οκτωβρίου, με την επίσκεψη του Επισκόπου Χριστόφορου στο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, στην Καρπασία, ενώ δύο ημέρες αργότερα ακολούθησε συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου με το μέγα μουφτή στη νεκρή ζώνη, από όπου πέρασαν μαζί στην ελεύθερη Λευκωσία και στη συνέχεια επισκέφθηκαν και το Τέμενος Χαλά Σουλτάν, στη Λάρνακα.

Ο Κύπρου Χρυσόστομος -ικανοποιημένος από την κίνηση φιλοφρόνησης του ομολόγου του- δήλωσε ότι «ως θρησκευτικοί ηγέτες είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε μαζί για να φέρουμε την ειρήνη σε αυτό το νησί».

Η συνεργασία των θρησκευτικών ηγετών μπορεί να παίξει ρόλο στην διαμόρφωση εποικοδομητικού κλίματος μέσα στον λαό σε ότι αφορά την αποδοχή μιας συμφωνίας για λύση του Κυπριακού, όταν καταλήξουν σε αυτή οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, Νίκος Αναστασιάδης και Ντερβίς Έρογλου.

Πάντως, στους ελληνοκύπριους η επιρροή της Εκκλησίας θεωρείται μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί να έχει ο μουφτής στους τουρκοκύπριους, δεδομένου ότι αυτοί δεν θεωρούνται φανατικοί ισλαμιστές.

Το αντίθετο συμβαίνει με τους εποίκους από την Τουρκία, που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και για το σκοπό αυτό το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας ΑΚΡ ανεγείρει νέα τεμένη.

Ο μέγας μουφτής επισκέφτηκε για πρώτη φορά τις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας τον Οκτώβριο του 2012.