Αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού κατά 37,2% τον Σεπτέμβριο απέδωσε το φοροκυνηγητό της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα με ληξιπρόθεσμες οφειλές, σε συνδυασμό με την ένταξη 526.477 φορολογουμένων σε ρυθμίσεις σταδιακής εξόφλησης αλλά και την αύξηση των εισπράξεων ΦΠΑ από τις εφορίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών οι συνολικές εισπράξεις ληξιπρόθεσμων οφειλών στο εννιάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2013 ανήλθαν σε 2,132 δισ. ευρώ αυξημένες κατά 35% (ή σε απόλυτα ποσά κατά 553 εκατ. ευρώ) σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Τα ίδια στοιχεία αναδεικνύουν και την άλλη όψη του νομίσματος. 2.594.366 φυσικά πρόσωπα είχαν στο τέλος Σεπτεμβρίου ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία, με τις συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές τους να ξεπερνούν τα 22,6 δισ. ευρώ. Αν συνυπολογιστούν και τα ληξιπρόθεσμα χρέη επιχειρήσεων, τότε το σύνολο αγγίζει τα 61,9 δισ. ευρώ.

Παράλληλα το Σεπτέμβριο οι Δ.Ο.Υ. ξεπέρασαν το στόχο των εσόδων από Φ.Π.Α. σε ποσοστό 4,6% και σε ποσοστό 1,6% για το εννιάμηνο.

Ετσι, η υστέρηση των εσόδων περιορίστηκε από 5,7% στο οκτάμηνο σε 1,4% στο εννιάμηνο.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα του εννιαμήνου, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης δήλωσε: «Η επίτευξη των στόχων, όπως καταγράφεται στα αποτελέσματα, είναι αποτέλεσμα της εστίασης στον προγραμματισμό μας. Η συνέπεια αυτή είναι απότοκος της συνεχούς και άοκνης προσπάθειας που καταβάλλουν όλα τα στελέχη των Δ.Ο.Υ., της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης και της Διεύθυνσης Πολιτικής Εισπράξεων αλλά, εν τέλει, όλων των υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ανά την επικράτεια».