Στα άκρα φτάνει η αντιπαράθεση των διοικητικών υπαλλήλων πανεπιστημίων με την κυβέρνηση για τη διαθεσιμότητα. Χθες επενέβη εισαγγελέας για την καταβολή των μισθών τους διαρκούσης της κινητοποίησης, ενώ οι ίδιοι αποφάσισαν να συνεχίσουν από Δευτέρα την απεργία, βάζοντας έτσι δυναμίτη στο εξάμηνο…

Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης μπαίνουν οι καταγγελίες ότι οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου αμείβονται κανονικά, αν και απεργούν.

Εντύπωση μάλιστα προκαλεί ότι ενώ το υπουργείο Παιδείας είχε ζητήσει εγγράφως, από τις 18 Οκτωβρίου, την περικοπή αποδοχών τους και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Αθήνας είχε πράξει το ίδιο δέκα ημέρες νωρίτερα, εκείνοι πληρώθηκαν κανονικά.

Κατόπιν αυτής της αποκάλυψης, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας Παναγιώτα Φάκου διέταξε χθες τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διακριβωθεί αν έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα, όπως απιστία στην υπηρεσία.

Οι υπάλληλοι, από την πλευρά τους, επικαλούνται το γεγονός ότι οι αρμόδιες διευθύνσεις προσωπικού είναι κλειστές και έτσι δεν μπορούν να στείλουν στοιχεία για τον αριθμό των απεργών (σ.σ. εφόσον ορίζεται προσωπικό ασφαλείας, δεν απεργούν όλοι όλες τις ημέρες) και θα το πράξουν μόλις ολοκληρωθεί η κινητοποίηση, ώστε να περικοπούν εκ των υστέρων οι μισθοί τους.

Στο ίδιο κλίμα ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδ. Πελεγρίνης δήλωσε χθες ότι οι περικοπές θα γίνουν: «Ο πρύτανης με έγγραφό του της 8/10/2013 ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Πανεπιστημίου να προχωρήσουν σε όλα τα προβλεπόμενα από τον νόμο σχετικά με τη μισθοδοσία του προσωπικού κατά τις ημέρες της απεργίας, ήτοι να περικοπούν οι αποδοχές του προσωπικού που απεργεί. Οι αποδοχές θα περικοπούν», ανακοίνωσε.

ΝΕΑ ΑΠΕΡΓΙΑ. Οι ίδιοι οι υπάλληλοι ωστόσο εμφανίζονται ανυποχώρητοι, παρότι η υπόθεση της απογραφής τους έχει πια ολοκληρωθεί και αναμένονται τα ονόματα των συγκεκριμένων προσώπων που θα βγουν σε διαθεσιμότητα. Αποφάσισαν να συνεχίσουν από Δευτέρα –για 9η εβδομάδα –την απεργία τους, με αποτέλεσμα το ακαδημαϊκό εξάμηνο να βρίσκεται πλέον σε οριακό σημείο, με άμεσο κίνδυνο να χαθεί. Ανάλογη απόφαση αναμένεται και στο Πολυτεχνείο της Αθήνας. Χθες μάλιστα οι διοικητικοί υπάλληλοι οργάνωσαν συνέντευξη Τύπου από κοινού με ορισμένα σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (προϊδεάζοντας ότι επιχειρούν σύνταξη μετώπου) στην οποία παρούσα ήταν και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Μπόλαρη. Μεταξύ άλλων δήλωσαν ότι δίνουν μια μάχη για όλη την εργατική τάξη, καθώς πλήττεται το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά όχι μόνο των εκπαιδευτικών και των υπαλλήλων, αλλά όλων. Σήμερα το απόγευμα επίσης θα συμμετάσχουν σε νέο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο που οργανώνουν καθηγητές, φοιτητές και μαθητές στο κέντρο της Αθήνας.

Είναι προφανές ότι ορισμένοι συνδικαλιστές διοικητικοί με τη στήριξη και πανεπιστημιακών, αφού δεν κατόρθωσαν να ακυρώσουν την απογραφή τους, παίζουν τώρα το «βαρύ» χαρτί, δηλαδή την ταλαιπωρία των φοιτητών. Τόσο των νέων που δεν έχουν ακόμα εγγραφεί (άρα δεν σιτίζονται κ.λπ.) όσο και των ήδη φοιτούντων που κινδυνεύουν να χάσουν ένα εξάμηνο σπουδών χωρίς να φταίνε, αλλά και αρκετών αποφοίτων και μεταπτυχιακών που δεν μπορούν να παραλάβουν έγγραφα απαραίτητα για τη συνέχιση των σπουδών ή για την εργασία τους. Ωστόσο, Σύγκλητος και πρυτανικές Αρχές του ΕΚΠΑ, αντί να ασχοληθούν επισταμένως με το πώς θα αρχίσουν επιτέλους μαθήματα, περιορίζονται σε ένα γενικό ευχολόγιο να ανοίξει το πανεπιστήμιο, αλλά εκφράζουν και «αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων».

ΘΕΜΑ ΦΥΛΑΞΗΣ: Χθες έθεσαν και θέμα φύλαξης του ιδρύματος, υποστηρίζοντας ότι βγαίνουν στη διαθεσιμότητα όλοι του οι φύλακες:

«Ηδη κατά τη διάρκεια της απεργίας του διοικητικού προσωπικού και παρά το προσωπικό ασφαλείας που έχει διατεθεί για τη φύλαξη, έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα καταπάτησης πανεπιστημιακών χώρων και άλλων πιθανώς παράνομων δραστηριοτήτων, για τα οποία ο αρμόδιος επόπτης έχει προβεί σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι την επομένη της εφαρμογής του μέτρου της διαθεσιμότητας του συνόλου του υπηρετούντος προσωπικού φύλαξης, η φύλαξη και επομένως η ασφάλεια στους πανεπιστημιακούς χώρους αντικειμενικώς θα καταρρεύσουν», αναφέρουν.