«Το πρόβλημα με την συγγραφή ενός βιβλίου, είναι ότι πρέπει να φέρεις στην επιφάνεια τα στοιχεία και τους παράγοντες που επηρέασαν με κάποιο τρόπο ή και καθόρισαν τις αποφάσεις σου» είπε ο σερ Αλεξ Φέργκιουσον παρουσιάζοντας την Τρίτη την πολυαναμενόμενη αυτοβιογραφία του. Και με αυτή του τη φράση προκάλεσε ήδη ανησυχία σε πολλούς: 26 χρόνια καριέρας στα γήπεδα της Αγγλίας και της Ευρώπης ο σερ Αλεξ έχει πολλά να φέρει στην επιφάνεια για πολλούς…

Ο Αρσέν Βενγκέρ για παράδειγμα δηλώνει βέβαιος πως θα αναφέρεται το όνομα του στο βιβλίο του πρώην προπονητή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Αλσατός παραμένοντας ως και τώρα στον πάγκο της Αρσεναλ υπήρξε ο πιο σταθερός αντίπαλος του σπουδαίου Σκωτσέζου.

«Όλοι φοβόμαστε για το χειρότερο», είπε χαριτολογώντας για το βιβλίο ο Βενγκέρ στη συνέντευξη Τύπου πριν από τον αγώνα ενάντια στη Ντόρμουντ για το Τσάμπιονς Λιγκ. «Νομίζω ότι είναι καλό που έγραψε βιβλίο. Ισως δεν έχει αρκετό χρόνο για να σκεφτεί όλη του την καριέρα. Είναι μικρό το διάστημα από τότε που σταμάτησε μέχρι την έκδοση του βιβλίου του. Ισως, όμως, έρθουν και άλλα βιβλία αργότερα, έτσι μπορεί να υπάρξουν δύο, τρεις ή και τέσσερις εκδοχές αυτού», ανέφερε ο Βενγκέρ.

Οντως ο σερ Αλεξ έγραψε το βιβλίο σε χρόνο ρεκόρ: Τον περασμένο Μάιο αποχαιρέτισε την προπονητική, πανηγυρίζοντας ένα ακόμη πρωτάθλημα με τους Μπέμπηδες, τώρα επιστρέφει στη δημόσια σφαίρα με ένα βιβλίο που υπόσχεται αποκαλύψεις.

«Ημουν στο χώρο πολύ καιρό, υπάρχουν θέματα που δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει: Γιατί πουλήσαμε συγκεκριμένους παίκτες, όπως τον Ντέβιντ Μπέκαμ και τον Ρουντ Φαν Νίστελροι; Δεν μπορεί να αγνοηθούν αυτά, γιατί αυτά τα παιδιά ήταν «μεγάλοι», μεγάλες μορφές στην ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτετ», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Φέργκιουσον στη MUTV.

Τι λέει για τον Μπέκαμ

Η περίπτωση του Ντέιβιντ Μπέκαμ καταλαμβάνει μεγάλο μέρος στην αφήγηση του σερ Αλεξ. Ειδικά στο ζήτημα της αποχώρησής του από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το καλοκαίρι του 2003.

«Από τη στιγμή που ένας παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πίστεψε ότι ήταν μεγαλύτερος από τον προπονητή έπρεπε να φύγει. Ο Ντέιβιντ πίστεψε πως ήταν μεγαλύτερος από τον Αλεξ Φέργκιουσον» γράφει στο βιβλίο του ο σερ Αλεξ.

Στο βιβλίο του ο σκωτσέζος προπονητής στέκεται επίσης στο θέμα της διασημότητας του Μπέκαμ. «Ο Ντέιβιντ ήταν ο μόνος ποδοσφαιριστής που προπόνησα, ο οποίος επέλεξε να γίνει διάσημος, που αποστολή του έγινε να γίνει διάσημος και εκτός γηπέδων» είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου την Τρίτη, λέγοντας παράλληλα πως υπεύθυνη είναι η Βικτόρια Ανταμς, την τραγουδίστρια των Spice Girls και νυν σύζυγό του. «Ερωτεύτηκε τη Βικτόρια – αυτό άλλαξε τα πάντα» σχολίασε ο σερ Αλεξ, ο οποίος πάντως απέδωσε τα εύσημα στον Μπέκαμ για τη συμβολή του στις επιτυχίες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αποτελεί «είδωλο για κάθε παιδί στον κόσμο» σημείωσε ο Σκωτσέζος για τον πρώην αρχηγό της Εθνικής Αγγλίας.

Για τον Ρόι Κιν

«Το πιό σκληρό μέλος του σώματος του είναι η γλώσσα του».

Για τον αρχηγό της Λίβερπουλ, Στίβεν Τζέραρντ

«Ημουν από τους λίγους που κατάλαβα ότι δεν ήταν σπουδαίος ποδοσφαιριστής».

Για τον Ράφα Μπενίτεθ

«Το λάθος του ήταν ότι πήρε προσωπικά την αντιπαλότητα των ομάδων».

Για την κόντρα με τον Βενγκέρ το 2004

«Στα αποδυτήρια, μετά το ματς, ο Φαν Νιστελρόι μου είπε ότι ο Βενγκέρ νόμιζε ότι εγώ τον προσέβαλα. Βγήκα από τα αποδυτήρια και φώναξα: «Αρσεν, άσε ήσυχους τους παίκτες μου». Τότε κάποιος μου πέταξε ένα κομμάτι πίτσα. Στην αρχή πίστευα ότι ήταν ο Φάμπρεγας, αλλά ποτέ δεν έμαθα πραγματικά ποιος ήταν»

Για τον Κριστιάνο Ρονάλντο (και … μία καλή κουβέντα)

«Είναι ο πιο χαρισματικός ποδοσφαιριστής που έχω γνωρίσει και έχω συνεργαστεί»