Από τις 10 Ιουλίου η καταργημένη ΕΡΤ, με όσους από τους απολυμένους εργαζομένους της εξακολουθούν να παραμένουν στο κτίριο και να δουλεύουν βγάζοντας πρόγραμμα από το πρωί έως το βράδυ, έχει απέναντί της τη Δημόσια Τηλεόραση, τον μεταβατικό φορέα ώς τη λειτουργία του πλέγματος ραδιοτηλεοπτικών και διαδικτυακών υπηρεσιών της ΝΕΡΔΤ (Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Διαδίκτυο, Τηλεόραση).

Σήμερα συμπληρώνονται τέσσερις μήνες από τότε που η ΕΡΤ καταργήθηκε (αλλά εξακολουθεί και εκπέμπει) και αύριο η ΔΤ μετρά 90 ημέρες ζωής.

Ανθρωποι που βρέθηκαν να εργάζονται και μετά τις 11 Ιουνίου στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής και που σήμερα απασχολούνται στον μεταβατικό φορέα, έχουν δηλαδή εικόνα και για τις δύο όψεις του νομίσματος, κάνουν λόγο για «δύο μίνι ΕΡΤ», αλλά με διαφοροποιήσεις.

«Η πρώην ΕΡΤ έχει όλα τα τεχνολογικά μέσα, αλλά δεν έχει πομπούς», ανέφερε δημοσιογράφος από τους απολυμένους της ΕΡΤ και σήμερα συμβασιούχος της Δημόσιας Τηλεόρασης. «Η ΔΤ από την άλλη», συνέχισε, «έχει έμψυχο δυναμικό, δεν έχει όμως τα μέσα για να λειτουργήσει όπως θα έπρεπε».

Στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής παραμένουν κάπου 200 άτομα. Υπάρχει μια ομάδα περίπου 50 δημοσιογράφων για τα δελτία ειδήσεων της ΝΕΤ (12.00, 15.00, 21.00 και 24.00) και της ΕΤ3 (22.00) και τις εκπομπές στην τηλεόραση (καθημερινή τρίωρη, τη νέα δίωρη «Τετ α ΤΕΡΤ» που μεταδίδεται κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή και την «Αθλητική Κυριακή»), το ραδιόφωνο και το Διαδίκτυο.

Αυτή η ομάδα υποστηρίζεται από 20 άτομα εξωτερικών παραγωγών (διευθυντές παραγωγής, σκηνοθέτες, εικονολήπτες, ηχολήπτες, φωτιστές, ηλεκτρολόγους), στον κεντρικό έλεγχο (master control) των ειδήσεων απασχολούνται πέντε με έξι άνθρωποι και στον αντίστοιχο του ραδιοφώνου άλλοι τέσσερις.

Για τα ρεπορτάζ της τηλεόρασης δουλεύουν δέκα μοντέρ ανά βάρδια. Περίπου δέκα είναι επιφορτισμένοι με τη συντήρηση και τον έλεγχο μηχανημάτων και εγκαταστάσεων (ψυκτικοί – ηλεκτρολόγοι), άλλοι τόσοι είναι στον έλεγχο πομπών ραδιοφώνου και τηλεόρασης. Στο δε ραδιόφωνο εναλλάσσονται ανά δίωρο ή τετράωρο δημοσιογράφοι, ώστε να εκπέμπεται πρόγραμμα σε 24ωρη βάση, και συνεργάζονται με δώδεκα τεχνικούς οι οποίοι επίσης έχουν κυλιόμενες (δίωρες ή τετράωρες βάρδιες) στις κονσόλες του ήχου.

Στην περιφρούρηση του ραδιομεγάρου, επίσης με κυλιόμενες βάρδιες, από τη δύση του ηλίου ώς το πρωί είναι περί τα τριάντα άτομα (από όλες τις ειδικότητες).

Στην παραγωγή των τηλεοπτικών δελτίων συμμετέχουν ως και μουσικοί των Μουσικών Συνόλων της πρώην ΕΡΤ, ανέφερε εκπρόσωπος της ΠΟΣΠΕΡΤ. Αυτοί καλύπτουν τομείς υποστήριξης (π.χ. εκπαιδεύτηκαν στις γεννήτριες χαρακτήρων –τα τιτλάκια δηλαδή που εμφανίζονται στην οθόνη στη διάρκεια των ρεπορτάζ –ή να βγάζουν τηλεφωνικές γραμμές στον αέρα), ενώ ηχολήπτες «έμαθαν να κάνουν παραγωγή δελτίου».

Την προσπάθειά τους ενισχύουν επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων που προσφέρουν εθελοντική εργασία. Για παράδειγμα, ο δημοσιογράφος (του «Εθνους») Αχιλλέας Παναγούλης, που έπεσε θύμα τροχαίου έξω από το ραδιομέγαρο, ήταν από εκείνους που μετά τη δουλειά τους πήγαιναν ώς εκεί για να προσφέρουν οικειοθελώς.

Τα τηλέφωνα στο ραδιομέγαρο από τότε που έκλεισε η ΕΡΤ κόπηκαν. Υπάρχει όμως τηλεπικοινωνία με τηλέφωνα που λειτουργούν μέσω Ιντερνετ. Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο εξάλλου γίνεται με την παροχή υποστήριξης από φορείς, αναφέρουν στέλεχη της ΠΟΣΠΕΡΤ.

Οι μετακινήσεις των δημοσιογράφων και των τηλεοπτικών συνεργείων γίνονται με ιδιωτικά μεταφορικά μέσα και η κάλυψη των θεμάτων με κάμερες ιδιωτικής χρήσης.

«Για ό,τι χρειάζεται βάζουμε χρήματα από την τσέπη μας, που ουσιαστικά είναι από τις δύο δόσεις της αποζημίωσης που έχουμε λάβει ώς τώρα», αναφέρουν απολυμένοι της καταργημένης ΕΡΤ. «Ενα άλλο μέρος των λειτουργικών δαπανών καλύπτεται από τον κουμπαρά της ΠΟΣΠΕΡΤ, ο οποίος συντηρείται από τις συνδρομές των μελών της», προσθέτει ο γραμματέας της ΠΟΣΠΕΡΤ Δημήτρης Κούνης.

Ώς πρόσφατα οι απολυμένοι της ΕΡΤ και η ΠΟΣΠΕΡΤ μίσθωναν μηχάνημα Live View, τεχνολογία που, αξιοποιώντας την κινητή τηλεφωνία, υπερκαλύπτει τα links και τις δορυφορικές συνδέσεις, «σαφώς πιο οικονομική από τους δύο τρόπους σύνδεσης», προς 1.500 ευρώ εβδομαδιαίως.

Από ίδιους οικονομικούς πόρους καλύπτουν τα 5.000 ευρώ εβδομαδιαίως για δορυφορικές συνδέσεις καθώς και το κόστος σέρβερ. Με δικά τους έξοδα διατηρείται, λένε, το ραδιομέγαρο καθαρό (πληρώνουν –από τις συνδρομές της ΠΟΣΠΕΡΤ –τις καθαρίστριες της εταιρείας που είχε αναλάβει τον καθαρισμό του ραδιομεγάρου και τις οποίες είχε απολύσει με το κλείσιμο της ΕΡΤ).

Τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό πρόγραμμα (σε λίγο θα αρχίσει να εκπέμπει και το Γ’ Πρόγραμμα) μεταδίδεται διαδικτυακά (<http://www.ertopen.com>, <http://thepressproject.gr>, <http://tvxs.gr> και άλλα sites).

Το πρόγραμμα των καναλιών (ΝΕΤ, ΕΤ3) καλύπτει το 50% της επικράτειας (Κυκλάδες, νησιά από τα Δωδεκάνησα, Βόρεια Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα, Ανατολική Αττική από τον Ωρωπό έως το Σούνιο, Θεσσαλία, κάποια από τα Επτάνησα, περιοχές της Βόρειας Ελλάδας εκτός Θεσσαλονίκης) και φθάνει στον απόδημο ελληνισμό μέσω του κέντρου εκπομπής βραχέων στην Αυλίδα.

Στις εγκαταστάσεις της πρώην ΕΡΤ, στη Μεσογείων 136 (καταχωρισμένες όμως στο συλλογικό υποσυνείδητο ως «οι εγκαταστάσεις της ΕΡΤ στην Κατεχάκη»), λειτουργεί από τις 10 Ιουλίου η Δημόσια Τηλεόραση. Στεγάζεται στο κτίριο που επί επταετίας ήταν οι διοικητικές υπηρεσίες της ΥΕΝΕΔ, μετέπειτα ΕΡΤ2. Είναι το ίδιο κτίριο όπου στεγάζονταν τα γραφεία προγράμματος της πρώην ΝΕΤ, προτού όλες οι υπηρεσίες της ΕΡΤ συγκεντρωθούν στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

Περίπου 550 άτομα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου απασχολούνται στη ΔΤ, αλλά «δεν φθάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες λειτουργίας του φορέα», αναφέρει στέλεχός της, «διότι ο μεταβατικός φορέας στήθηκε με αρχικό σχεδιασμό να καλύψει μόνο τις ανάγκες τηλεοπτικού σταθμού».

Για τη ΔΤ εργάζονται περίπου 150 δημοσιογράφοι, 220 τεχνικοί (εικονολήπτες, ηχολήπτες, μοντέρ, διευθυντές παραγωγής, σκηνοθέτες) και περίπου 30 άτομα καλλιτεχνικών ειδικοτήτων, αλλά «εκκρεμούν προσλήψεις 50 ακόμα σε διάφορες ειδικότητες».

Η ΔΤ αξιοποιεί το στούντιο Δ (θεωρείται από τα καλύτερα των Βαλκανίων) στο οποίο είναι στημένα μόνιμα σκηνικά για τρεις εκπομπές (δελτίου ειδήσεων, πρωινής ενημερωτικής εκπομπής και έκτακτης επικαιρότητας).

Οι δέκα θάλαμοι μοντάζ που διαθέτει είναι αρκετοί, όμως οι μοντέρ που απασχολούνται δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της ειδησεογραφίας και γι’ αυτό η ΔΤ προς το παρόν μεταδίδει ένα δελτίο ειδήσεων με δύο μόνο ρεπορτάζ τη φορά.

Η ειδησεογραφία καλύπτεται από την αίθουσα σύνταξης, από την οποία ο κάθε δημοσιογράφος ενημερώνει για τις εξελίξεις του τομέα του. Οι 16 κάμεραμεν δεν μπορούν να καλύψουν την επικαιρότητα σε 24ωη βάση, αναφέραν πηγές της ΔΤ. Για τον λόγο αυτόν μισθώνονται και τηλεοπτικά συνεργεία.

«Το σύστημα δουλεύει πέραν των ορίων αντοχής του», έλεγαν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

Λογισμικό δεν υπάρχει για τις ειδήσεις, «δεν υπάρχει δηλαδή βάση δεδομένων και πρόσβαση σε αυτή», αναφέρουν κύκλοι της Δημόσιας Τηλεόρασης, σημειώνοντας πως «σημαντικό κομμάτι της δουλειάς γίνεται από τρεις οικιακούς υπολογιστές, με τους δημοσιογράφους να γράφουν σε κειμενογράφο Word αλλά και από φορητά κομπιούτερ τους».

Το πρόγραμμα της ΔΤ φθάνει στο 90% της επικράτειας αξιοποιώντας και το δίκτυο της Digea από Πάρνηθα, Υμηττό και Αίγινα.

Το Δημόσιο Ραδιόφωνο άρχισε να εκπέμπει πρόγραμμα από το τέλος της προπερασμένης εβδομάδας από τους 95,6 μεγάκυκλους των FM και από πέντε σημεία εκπομπής (Πάρνηθα, Υμηττό, Πήλιο, Χορτιάτη, Ακαρνανικά). Σε αυτά προστέθηκαν άλλα πέντε αναλογικά σημεία εκπομπής, με στόχο να προστεθούν άλλα ένδεκα ώστε μέχρι το τέλος της εβδομάδας να καλύπτει την επικράτεια σε ποσοστό τουλάχιστον 90%.

Το ραδιόφωνο στήθηκε στην πάλαι ποτέ αίθουσα κινηματογραφίας των συνταγματαρχών της χουντικής ΥΕΝΕΔ που άλλαξε χρήση στη Μεταπολίτευση και αξιοποιήθηκε ως στούντιο μεταγλωττισμού (εκεί είχε γυρίσει σκηνές το 1984 για τη «Λούφα και παραλλαγή» ο Νίκος Περράκης).

«Για τον ραδιοσταθμό δαπανήθηκαν μόλις 3.500 ευρώ και γενικώς οι δαπάνες κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα», υποστηρίζει επιτελικό στέλεχος της ΔΤ και σε απάντηση κύκλων της πρώην ΕΡΤ και της ΠΟΣΠΕΡΤ που ισχυρίζονται ότι το υπουργείο Οικονομικών δαπανά για αγορά και εκμίσθωση εξοπλισμών.

Σε ένα τουλάχιστον σημείο συμπίπτουν πρώην ΕΡΤ και ΔΤ: την «Αθλητική Κυριακή» με ποδοσφαιρική κυρίως δραστηριότητα του ελληνικού πρωταθλήματος και τη γενικότερη αθλητική δραστηριότητα εντός κι εκτός Ελλάδας. Η ΔΤ επιπλέον μεταδίδει αναμετρήσεις του Τσάμπιονς Λιγκ και τους αγώνες της Φόρμουλα 1.

«Ουσιαστικά στήθηκε ένα κανάλι από το μηδέν», λέει συμβασιούχος της ΔΤ, πρώην εργαζόμενος της ΕΡΤ, ο οποίος από την εμπειρία του στον μεταβατικό φορέα έως τώρα ισχυρίζεται ότι «η δημόσια ραδιοτηλεόραση πρέπει να ανασυσταθεί εκ βάθρων και για να γίνει αυτό χρειάζεται να δοθεί σε χρήση το ραδιομέγαρο. Ομως κάποιοι στην κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν θέλουν, επειδή βολεύει ένα μικρό σχήμα και απολύτως ελεγχόμενο». Κατά μια άλλη εκτίμηση, «είναι όλοι ευχαριστημένοι όπως είναι διαμορφωμένη η κατάσταση αυτή τη στιγμή. Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης εκφράζονται από το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, ενώ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν βήμα από την Κατεχάκη».