Το ναυάγιο στη Λαμπεντούζα ώθησε την Ιταλία να ζητήσει τη συμπερίληψη στην ατζέντα της Συνόδου των υπουργών Δικαιοσύνης, που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη στο Λουξεμβούργο, το θέμα της μετανάστευσης. Οπως δήλωναν πάντως πηγές από την Κομισιόν, δεν πρόκειται να ληφθεί καμία απόφαση. «Η συζήτηση θα σηματοδοτήσει απλώς την έναρξη μιας διαδικασίας», τόνιζαν οι ίδιες πηγές, αποκλείοντας παράλληλα την παραμικρή πιθανότητα να συζητηθεί ο κανονισμός Δουβλίνο II. «Δεν πρέπει να τρέφουμε ψευδαισθήσεις ότι μπορεί να αλλάξει ο κανονισμός», σημείωναν κατηγορηματικά.

Ο πυρήνας του προβλήματος, ωστόσο, βρίσκεται ακριβώς εκεί. Σύσσωμος ο ιταλικός Τύπος επισήμανε ότι η διάταξη του κανονισμού που επιτρέπει την επαναπροώθηση των παράτυπων μεταναστών στη χώρα από την οποία εισήλθαν στο ευρωπαϊκό έδαφος και την εξέταση τυχόν αίτησης για άσυλο από τις Αρχές της ίδιας χώρας, δημιουργεί ένα τεράστιο χάσμα ανάμεσα στα κράτη των συνόρων της ΕΕ και στα υπόλοιπα μέλη της.

«Ασυλο: ο ευρωπαϊκός «κανόνας» που τιμωρεί την Ιταλία» ήταν ο χαρακτηριστικός τίτλος της «Κοριέρε ντέλα Σέρα». «Πολλοί μετανάστες δεν θέλουν να καταθέσουν αίτηση για άσυλο εδώ, ελπίζοντας ότι θα φθάσουν στον ευρωπαϊκό Βορρά, όπου τα συστήματα υποδοχής και ενσωμάτωσης είναι πιο γενναιόδωρα.

Δεν υπάρχει διαφορά κανόνων ανάμεσα στη Ρώμη και στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά πρόνοιας και οργάνωσης», σημειώνει η ιταλική εφημερίδα.

Στο μεταξύ, το πρόβλημα διογκώνεται. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, περίπου 20.000 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να φθάσουν στα ευρωπαϊκά σύνορα από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Μόνο το 2011 κι ενώ φούντωνε η Αραβική Ανοιξη, έχασαν τη ζωή τους 1.500 άνθρωποι. «Στις πύλες της Ευρώπης λαμβάνει χώρα μια φοβερή ανθρώπινη τραγωδία. Πρέπει να θέσουμε ένα τέλος τώρα», δήλωσε στην «Γκάρντιαν» ο πρόεδρος της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ζαν-Κλοντ Μινιόν. «Πρέπει να αναλάβουμε αμέσως δράση για να τεθεί ένα τέλος σε αυτή την ντροπή», πρόσθεσε.