Η είδηση της προφυλάκισης των τριών βουλευτών της Χρυσής Αυγής προκάλεσε κύμα έντονων αντιδράσεων στις φυλακές του Κορυδαλλού.

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης, που είχε πάρει μία… πρόγευση της άρνησης των κρατουμένων στις φυλακές του Κορυδαλλού ύστερα από την προφυλάκιση του Γιώργου Ρουπακιά, σήμανε συναγερμός μετά την απόφαση των ανακριτών για την προφυλάκιση του ηγετικού πυρήνα της Χρυσής Αυγής.

Στόχος της μεταγωγής ήταν αφενός η ασφάλεια των υπόδικων βουλευτών και αφετέρου η διατήρηση της ηρεμίας στο σωφρονιστικό κατάστημα όπου θα μεταφέρονταν.

Η ΕΠΙΛΟΓΗ. Αρχικά είχε διατυπωθεί η σκέψη να οδηγηθούν οι κρατούμενοι στην –αποκαλούμενη VIP –6η πτέρυγα των φυλακών του Κορυδαλλού, όπου τον τελευταίο καιρό παραμένουν προφυλακισμένοι διάφοροι κατηγορούμενοι για οικονομικά κυρίως αδικήματα, όπως ο πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος και ο άλλοτε υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Ντίνος Μιχαηλίδης.

Οι άλλες πτέρυγες των ανδρικών φυλακών του Κορυδαλλού είχαν από την αρχή αποκλειστεί, καθώς κρατούνται, είτε ως υπόδικοι είτε ως κατάδικοι, αλλοδαποί, αλλά και κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς. Ετσι, οι ασκήσεις επί χάρτου συνεχίστηκαν με το βλέμμα στραμμένο πλέον στην απέναντι πτέρυγα, αυτή των γυναικείων φυλακών του Κορυδαλλού. Λύση που τελικά προκρίθηκε από όλους τους αρμοδίους ως η ασφαλέστερη για τους νέους «ενοίκους» των φυλακών.

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος και ο Γιάννης Λαγός οδηγήθηκαν σε πρόσφατα ανακαινισμένα κελιά των γυναικείων φυλακών του Κορυδαλλού, όπου θα προαυλίζονται μόνοι τους, χωρίς να έρχονται σε επαφή με τους «ενοίκους» τού κάτω ορόφου, που δεν είναι άλλοι από τους ισοβίτες για συμμετοχή στην οργάνωση 17 Νοέμβρη Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, Δημήτρη Κουφοντίνα και Βασίλη Τζωρζτάτο, οι οποίοι παραμένουν κρατούμενοι από το καλοκαίρι του 2002.

Στην ίδια πτέρυγα, αλλά χωρίς να έχουν καμία επαφή μεταξύ τους, παραμένουν –όπως είναι γνωστό –προφυλακισμένες, εκτός των άλλων, η σύζυγος του Ακη Τσοχατζόπουλου Βίκυ Σταμάτη, η κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου, η λογίστριά του Φρόσω Λαμπροπούλου, ενώ πρόσφατα κρίθηκε προφυλακιστέα και η πρώην σύζυγος του επιχειρηματία Γιάννη Καρούζου Ρεβέκκα Σκαφτούρα.

Οσον αφορά τον τρίτο προφυλακισμένο βουλευτή της Χρυσής Αυγής, τον Χρήστο Παππά, επειδή η απόφαση ελήφθη χθες το βράδυ και με δεδομένο ότι μετά τη δύση του ηλίου δεν γίνονται μεταγωγές σε φυλακές, σήμερα αναμένεται να αποφασιστεί αν θα κρατηθεί και αυτός στις φυλακές του Κορυδαλλού ή θα μεταφερθεί σε κάποιο άλλο σωφρονιστικό κατάστημα.

Ο επικεφαλής της Τοπικής Οργάνωσης της Νίκαιας Γιώργος Πατέλης θα κρατηθεί στις φυλακές του Μαλανδρίνου. Εκεί, εξάλλου, έγινε και το πρώτο «πείραμα» με τη μεταγωγή του δράστη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά. Ο κατηγορούμενος είχε προγραμματιστεί αρχικά να μεταχθεί στις φυλακές του Κορυδαλλού, αλλά εξαιτίας των έντονων αντιδράσεων κρατουμένων τα σχέδια της μεταφοράς του άλλαξαν με τελικό προορισμό το Μαλανδρίνο.

Η ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΗ. Αντιδράσεις όμως προκάλεσε στη γυναικεία πτέρυγα των φυλακών του Κορυδαλλού και η επικείμενη μεταγωγή της προφυλακισμένης ανθυπαστυνόμου Βενετίας Ποπόρη για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση. Με γνώμονα την αποφυγή ενδεχόμενων ταραχών οι αρμόδιοι αποφάσισαν τη μεταγωγή της κατηγορούμενης στη φυλακή του Ελαιώνα Θηβών, όπου κρατούνται μόνο γυναίκες.