Εκβιασμοί, προστασία σε μαγαζιά της νύχτας, διακίνηση γυναικών με σκοπό την πορνεία. Παράνομη οπλοφορία και μάλιστα με «βρώμικο» όπλο κι ακόμη αναρίθμητες προσαγωγές σε αστυνομικά τμήματα, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη, για συμμετοχή σε επεισόδια με πρωταγωνιστές ομοϊδεάτες του, χρυσαυγίτες. Ολα αυτά περιλαμβάνουν ο βίος και η πολιτεία του… αξιότιμου βουλευτή της Β’ Πειραιά Γιάννη Λαγού, σύμφωνα με αναφορές και προειδοποιήσεις-φωτιά που είχαν κάνει οι επιτελείς της ΕΥΠ από τις αρχές του 2012, πριν από την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή.

ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΡΤΑΡΙ. Μετά τις συλλήψεις για την εγκληματική οργάνωση που λειτουργούσε με μανδύα κοινοβουλευτικού κόμματος, κατά το πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη, ανασύρονται από τα συρτάρια της ΕΥΠ αναφορές που είχαν συνταχθεί κατά το παρελθόν.

Το γεγονός ότι πολλά πρωτοπαλίκαρα της Χρυσής Αυγής βρίσκονταν στο μικροσκόπιο τόσο της ΕΥΠ όσο και των υπηρεσιών της Κρατικής Ασφάλειας καθ’ όλο το διάστημα της δράσης τους, από ιδρύσεως της Χρυσής Αυγής έως την είσοδο στη Βουλή, αποτελούσε κοινό μυστικό, αφού θεωρούνταν επιβεβλημένες για «λόγους εθνικής ασφάλειας». Μάλιστα, όταν οι χρυσαυγίτες μπήκαν στη Βουλή, αστυνομικοί και στελέχη της ΕΥΠ σχολίαζαν μεταξύ τους πως «μέχρι τώρα τους παρακολουθούσαμε, τώρα θα τους φυλάμε…».

Στις αναφορές της ΕΥΠ, που υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων ανασύρονται από τα συρτάρια και οι πληροφορίες που περιλαμβάνουν αξιολογούνται εκ νέου, προκειμένου να συνεκτιμηθούν στη δικογραφία εις βάρος τους και σε ανοικτές υποθέσεις με συμμετοχή χρυσαυγιτών, ο Λαγός περιγραφόταν ως πρόσωπο με πολυσχιδή δράση στον υπόκοσμο. Παράλληλα αναφερόταν ότι ήταν μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Χρυσής Αυγής και υποψήφιος τόσο σε εθνικές εκλογές όσο και σε ευρωεκλογές.

Ο ηλικίας 41 ετών Λαγός, που στο επάγγελμα δηλώνει «ελεύθερος επαγγελματίας», είχε γίνει ευρύτερα γνωστός προ των εκλογών, ως ένας από τους φουσκωτούς συνοδούς του αρχηγού Μιχαλολιάκου. Αυτόν τον ρόλο άλλωστε κράτησε έως και το βράδυ των εκλογών του Μαΐου πέρυσι: είχε σταθεί στο πλευρό του αρχηγού όταν εκείνος δήλωνε «Ηρθε η ώρα να φοβηθούν! Ερχόμαστε».

Νωρίτερα, φέρεται να είχε μπαρκάρει σε τάνκερ συγκεκριμένης εταιρείας (τον Δεκέμβριο του 2011) ως ένοπλος φρουρός, αφού το πλοίο έκανε δρομολόγια στην επικίνδυνη ζώνη για την εκδήλωση πειρατικών επιθέσεων της Σομαλίας.

Η ΔΡΑΣΗ. «Ο Λαγός μεσολαβεί για το σπάσιμο επιταγών και εισπράττει σχετική αμοιβή για αυτό, ενώ συμμετέχει σε «προστασίες» μαγαζιών, εκβιασμούς, καθώς και σε διακίνηση γυναικών με σκοπό την πορνεία», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε μία από τις εκθέσεις της ΕΥΠ, η οποία περιήλθε εις γνώσιν των «ΝΕΩΝ». Μάλιστα, στην έκθεση αναφέρονται συγκεκριμένα πρόσωπα ως συνεργάτες του σ’ αυτή την ποινική του δράση. Ο ένας είναι ο Γ.Μ., ο οποίος είναι γνωστό στέλεχος της Χρυσής Αυγής –μάλιστα ήταν και υποψήφιος βουλευτής σε περιφέρεια του Νομού Αττικής.

Για το δεύτερο πρόσωπο που κατά τις πληροφορίες της ΕΥΠ είναι επίσης συνεργός του Λαγού σε εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου, η ΕΥΠ φέρεται να γνωρίζει μόνο το μικρό του όνομα, Χρήστος. Οπως αναφέρεται σε άλλη αναφορά της ΕΥΠ, ο Λαγός για την είσπραξη της αμοιβής του από το σπάσιμο λογαριασμών έχει χρησιμοποιήσει συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να ανήκει σε στενό συγγενικό του πρόσωπο.

Ειδική αναφορά στις εκθέσεις της ΕΥΠ για τον Λαγό γίνεται στην 25χρονη σύντροφό του, Νικόλ Μπενέκη, η οποία έχει αναπτύξει ιδιαίτερα έντονη δραστηριότητα στις οργανώσεις του Πειραιά και περισσότερο στην οργάνωση της Νίκαιας, έχοντας μάλιστα ρόλο «ιδεολογικής καθοδηγήτριας». Η Νικόλ Μπενέκη συνελήφθη το περασμένο Σάββατο, ενώ στις συνομιλίες που έχει καταγράψει ο κοριός της Αντιτρομοκρατικής περιλαμβάνεται σειρά τηλεφωνημάτων που έγιναν από τον Λαγό αλλά και άλλους κατηγορουμένους προς αυτή. Μάλιστα, στην Μπενέκη αποδίδεται και ρόλος κυνηγού πληροφοριών για τις κινήσεις της Αστυνομίας.

Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ. Πρόσωπο-κλειδί για την ενημέρωση του Λαγού ως προς τις κινήσεις της Αστυνομίας χαρακτηρίζεται σε έκθεση της ΕΥΠ που αφορά τον συλληφθέντα χρυσαυγίτη βουλευτή ο Σωτήρης Δεβελέκος. Πρόκειται για τον πρώην οδηγό και φρουρό του Νίκου Μιχαλολιάκου, ο οποίος συνελήφθη στις αρχές της περασμένης εβδομάδας επειδή σε έρευνες που είχαν γίνει στο σπίτι και στο αυτοκίνητό του είχαν βρεθεί ένα αεροβόλο όπλο, δύο μεγάλες κροτίδες (γουρούνες) και ένα στιλέτο τύπου πεταλούδα.

Ο 26χρονος Δεβελέκος είχε υποβάλει αίτημα για να πάρει άδεια οπλοφορίας ως οδηγός – συνοδός του Μιχαλολιάκου, η οποία όμως τον περασμένο Μάρτιο απορρίφθηκε από την Αστυνομία με το αιτιολογικό ότι «δεν πληρούσε τους όρους». Πρόκειται για ιδιαίτερα προβεβλημένο στέλεχος του Μετώπου Νεολαίας της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με έκθεση της ΕΥΠ, του Φεβρουαρίου του 2012, «άτομο που πληροφορεί τον Λαγό για τις κινήσεις της Αστυνομίας είναι ο Δεβελέκος Σωτήριος, ο οποίος λαμβάνει πληροφορίες από αστυνομικούς (ο ίδιος είχε ενημερώσει τον Λαγό για τις κινήσεις της Αστυνομίας στα επεισόδια στον Αγιο Παντελεήμονα)».

Στην ίδια έκθεση της ΕΥΠ για τον Λαγό επισημαίνεται ότι στις 26 Ιουλίου του 2011 ο νυν χρυσαυγίτης βουλευτής είχε συλληφθεί από το Τμήμα Ασφάλειας Πειραιά «καθώς σε γενόμενο έλεγχο βρέθηκε στην κατοχή του το υπ’ αριθμ. HRW776 πιστόλι, μάρκας Glock, με γεμιστήρα 12 φυσιγγίων των 9 mm χωρίς να διαθέτει άδεια οπλοφορίας και οπλοκατοχής. Το συγκεκριμένο όπλο, το οποίο και κατασχέθηκε, απασχολούσε ως απολεσθέν από την 1/5/2005, από συμβάν στην πρώην Γιουγκοσλαβία».