Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στην Αυστρία, όπου σχεδόν 6,4 εκατομμύρια (6.384.296) ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες να εκλέξουν για μια πενταετή θητεία τα 183 μέλη της νέας Βουλής από τα συνολικά εννέα κόμματα που είναι υποψήφια σε όλη την επικράτεια.

Τα πρώτα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 07.00 ώρα Ελλάδας και το τελευταίο θα κλείσει στις 18.00 ώρα Ελλάδας, οπότε και θα υπάρξει η πρώτη πρόβλεψη από τη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, ενώ για τις 20.30 αναμένεται η ανακοίνωση του προσωρινού τελικού αποτελέσματος από την Αυστριακή υπουργό Εσωτερικών και κατόπιν οι δηλώσεις και οι αντιδράσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς.

Από τις σημερινές αυστριακές εκλογές δεν αναμένονται εκπλήξεις, ενώ θεωρείται πολύ πιθανή η συνέχιση της απερχόμενης κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» των δύο μεγαλύτερων κομμάτων Σοσιαλδημοκρατικού και συντηρητικού Λαϊκού, εφόσον βέβαια τα δύο κόμματα συγκεντρώσουν την απαραίτητη πλειοψηφία, την οποία, αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, φαίνεται να την εξασφαλίζουν.

Το αξίωμα του καγκελάριου, του επικεφαλής δηλαδή της κυβέρνησης, διεκδικούν οι κεντρικοί υποψήφιοι και συγχρόνως αρχηγοί των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, του Σοσιαλδημοκρατικού ο απερχόμενος καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν και του Λαϊκού, ο μέχρι τώρα αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών, Μίχαελ Σπίντελεγκερ.

Πέραν της πιθανότητας συνέχισης του μεγάλου συνασπισμού και σε περίπτωση μη συγκέντρωσης της απαραίτητης πλειοψηφίας, ενδεχόμενος είναι ο σχηματισμός τριμερούς κυβέρνησης ανάμεσα σε Σοσιαλδημοκράτες, Λαϊκό Κόμμα και Πράσινους.

Αναλυτές δεν αποκλείουν και μια «δεξιά» εκδοχή, που θέλει να συνεργάζονται μετά τις εκλογές σε μια κυβέρνηση, το Λαϊκό Κόμμα, το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων και η Ομάδα Στρόναχ, δηλαδή το νεοφιλελεύθερων τάσεων κόμμα του Αυστρο-Καναδού δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Φρανκ Στρόναχ, που συμμετέχει για πρώτη φορά σε εκλογές.

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις από τον περασμένο Ιούλιο και μετά, οι Σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται μεταξύ 26 και 28%– έναντι του 29,3% στις τελευταίες εκλογές το Σεπτέμβριο του 2008 — το Λαϊκό Κόμμα μεταξύ 22 και 26% (26% το 2008), το Κόμμα των Ελευθέρων μεταξύ 18 και 21% (17,5%) και οι Πράσινοι ανάμεσα στο 12 και 16% (10,4% στις εκλογές του 2008).

Η Ομάδα Στρόναχ, έπειτα από τα θεαματικά της ποσοστά στις αρχές της χρονιάς, εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις μετά τον Ιούλιο, μεταξύ 6 και 10%, ενώ ο Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας μεταξύ 2% και του οριακού 4% (έναντι του ιδιαίτερα υψηλού 10,7% που είχε αποσπάσει το 2008, χάρη στον τότε αρχηγό του και στο μεταξύ αποβιώσαντα Γιεργκ Χάιντερ).

Ελάχιστες πιθανότητες να υπερβούν το όριο του 4% για την είσοδο στη Βουλή, έχουν, στη βάση των δημοσκοπήσεων, τα νεοεμφανιζόμενα κόμματα, το νεοφιλελεύθερων τάσεων και απευθυνόμενο κυρίως στους νέους «ΝΕΟΣ» με ποσοστό 3,5%, όπως και οι «Πειρατές» — κατά το γερμανικό, αλλά αποτυχημένο πρότυπο — καθώς και το Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστρίας, τα οποία φέρεται να κινούνται στο 1%.

Των σημερινών εκλογών προηγήθηκε ένας ιδιαίτερα εντατικός προεκλογικός αγώνας των κομμάτων, διάρκειας πέντε εβδομάδων, που χαρακτηρίστηκε από έναν πρωτοφανή μεγάλο αριθμό, συνολικά δεκαπέντε, τηλεοπτικών αναμετρήσεων στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση ανάμεσα στους αρχηγούς των εννέα υποψήφιων κομμάτων, οι οποίες φέρεται να έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην αύξηση, τις τελευταίες εβδομάδες, του ενδιαφέροντος των ψηφοφόρων για τη σημερινή εκλογική αναμέτρηση.

Αναλυτές αναμένουν πως το αυξημένο αυτό ενδιαφέρον θα επηρεάσει θετικά την προσέλευση στις κάλπες και αυτή η διαφαινόμενη πρόθεση συμμετοχής διαψεύδει, κατά την άποψή τους, τους ισχυρισμούς για δυσαρέσκεια των πολιτών από την πολιτική και τους πολιτικούς.

Οι ίδιοι πιστεύουν πως το ποσοστό συμμετοχής θα υπερβεί εκείνο των τελευταίων βουλευτικών εκλογών το Σεπτέμβριο του 2008, που ήταν 78,8%, ενώ πριν από το 1990 το ποσοστό συμμετοχής σε βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία υπερέβαινε το 90%, τη στιγμή μάλιστα που στη χώρα δεν είναι υποχρεωτική η προσέλευση στις κάλπες.

Κάλεσμα στους πολίτες να κάνουν χρήση του εκλογικού δικαιώματος, που έχει, όπως είπε, κατακτηθεί στο παρελθόν με πολλούς αγώνες, απηύθυνε χθες ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ.

Στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας τους, τόσο τα δύο ακροδεξιά κόμματα όσο και η Ομάδα Στρόναχ, που ακολουθούν καθαρά ευρωσκεπτικιστική πολιτική, ζητώντας αποχώρηση της Αυστρίας από το ευρώ, έθεσαν επανειλημμένα θέμα συμμετοχής της χώρας στους ευρωπαϊκούς Μηχανισμούς Σταθερότητας αλλά και στα πακέτα στήριξης της Ελλάδας, με το Κόμμα των Ελευθέρων και το Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας να τα έχουν καταψηφίσει στο παρελθόν σε όλες τις σχετικές ψηφοφορίες στην αυστριακή Βουλή.

Το Κόμμα των Ελευθέρων, μη εγκαταλείποντας την πάγια τακτική του, διεξήγαγε τον προεκλογικό του αγώνα προσανατολισμένο και πάλι στην ξενοφοβία και το ρατσισμό, ίσως όχι στη ίδια ένταση με το παρελθόν, πιθανόν και εξαιτίας του γεγονότος της διαρροής ψηφοφόρων του προς την Ομάδα Στρόναχ, κάτι που φαίνεται να επηρέασε την ανοδική τάση που παρουσίαζαν οι Ελεύθεροι μέχρι πέρυσι το καλοκαίρι, όταν το ποσοστό τους σε δημοσκοπήσεις άγγιζε το 25%.

Στις σημερινές βουλευτικές εκλογές δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπλήρωσαν το 16ο έτος της ηλικίας τους, η Βουλή εκλέγεται – για δεύτερη φορά μετά τη ψήφιση του σχετικού νόμου το 2008 – για μια πενταετή θητεία, ενώ 350.000 ψηφοφόροι ψηφίζουν για πρώτη φορά.

Καινοτομία στις φετινές εκλογές είναι το δικαίωμα του ψηφοφόρου για τρεις σταυρούς προτίμησης – πέραν της επιλογής κόμματος – για υποψήφιους σε ομοσπονδιακό επίπεδο, σε επίπεδο ομόσπονδου κρατιδίου (από τα εννέα που έχει η Αυστρία) και σε τοπικό επίπεδο, υπό την προϋπόθεση πως οι υποψήφιοι θα ανήκουν στο κόμμα το οποίο έχει επιλέξει ο ψηφοφόρος.

Βέβαια, για να έχει πιθανότητα εκλογής με σταυροδότηση κάποιος υποψήφιος που δεν βρίσκεται σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο, θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 7% του συνόλου των ψήφων του κόμματός του που σημαίνει πως για ένα κόμμα που θα λάβει ένα εκατομμύριο ψήφους, ο ίδιος θα πρέπει να συγκεντρώσει 70.000 σταυρούς.