Οπλοστάσια των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής αποδεικνύονται τα γραφεία της οργάνωσης σε όλη την Ελλάδα: στην έρευνα που έγινε χθες στα γραφεία της στο Αγρίνιο εντοπίσθηκαν αυτοσχέδιες ασπίδες, κράνη, αλλά και ο υπηρεσιακός εξοπλισμός του αστυνομικού που είχε αναλάβει τη φρούρηση του χρυσαυγίτη βουλευτή Κώστα Μπαρμπαρούση, αλλά είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα εδώ και έναν χρόνο. Ο αστυνομικός συνελήφθη. Λίγες ώρες νωρίτερα είχε συλληφθεί στο Ρέθυμνο το «νούμερο 2» της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, καθώς έπειτα από έρευνα στο σπίτι του βρέθηκαν ένα πολεμικό όπλο τύπου Μ-16, airsoft, που εκτοξεύει μεταλλικά σφαιρίδια, δεκάδες ρόπαλα με καμουφλάζ την ελληνική σημαία, πιστόλι, σφαίρες κ.ά.

Το οπλοστάσιο της Χρυσής Αυγής στο Αγρίνιο εντοπίσθηκε μόλις τέσσερις ημέρες μετά την έφοδο στα γραφεία της Χαλκίδας, όπου και εκεί είχαν εντοπισθεί ασπίδες, κράνη, ρόπαλα: αντικείμενα που αποτελούν εξοπλισμό παραστρατιωτικού σώματος. Με τέτοιον εξοπλισμό, άλλωστε, πολλές φορές στο παρελθόν έχουν παρελάσει ανενόχλητοι οι χρυσαυγίτες: είναι χαρακτηριστική η φωτογραφία από τα εγκαίνια των γραφείων τους στην Κοζάνη, τον περασμένο Φεβρουάριο: χρυσαυγίτες, ντυμένοι ομοιόμορφα και κρατώντας ασπίδες στα χέρια, είχαν παραταχθεί έξω από τα γραφεία τους θυμίζοντας έντονα διμοιρία ΜΑΤ.

Στο Αγρίνιο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 30 ασπίδες, κράνη, ρόπαλα ντυμένα με σημαίες, στειλιάρια, τσεκούρι, αλλά και οι καλαμίδες, το πηλήκιο και το υπηρεσιακό κράνος του πρώην φρουρού του Μπαρμπαρούση, μαζί με μια κυνηγετική φυσιγγιοθήκη που επίσης ήταν δική του, τα οποία είχε αφήσει στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, όπου προφανώς μπαινόβγαινε. Ο συγκεκριμένος αστυνομικός, που είχε αποσπασθεί στη φρουρά του Μπαρμπαρούση, είχε πάρει μέρος στο πλευρό του βουλευτή στα επεισόδια εις βάρος μικροπωλητών στο Αιτωλικό, στις 9 Σεπτεμβρίου, πέρυσι. Από τότε είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα με το ερώτημα της απόταξης, αλλά η υπόθεση –έναν χρόνο μετά –εξακολουθεί να εκκρεμεί.

Στο Ρέθυμνο, έπειτα από συγκεκριμένες πληροφορίες, η Αστυνομία προχώρησε σε έρευνα στο σπίτι χρυσαυγίτη -θεωρείται ο υπαρχηγός στην τοπική οργάνωση και στην κατοχή του βρέθηκε βαρύς οπλισμός. Ο συγκεκριμένος είχε ελεγχθεί κατά το παρελθόν για έναν εμπρησμό στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι του Πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο. Διατηρεί γυμναστήριο και διδάσκει πολεμικές τέχνες. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το γυμναστήριο λειτουργούσε και ως χώρος στρατολόγησης μελών για τη Χρυσή Αυγή. Στην κατοχή του βρέθηκαν ένα πολεμικό όπλο τύπου Μ-16, εκτόξευσης σφαιριδίων, ένα πιστόλι, γεμιστήρες, ρόπαλα με σημαίες, σφαίρες και ένα μαστίγιο.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Στη Θεσσαλονίκη, ποινές φυλάκισης από έξι έως δέκα μήνες με τριετή αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 300 ευρώ επέβαλε το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο στα τέσσερα από τα πέντε μέλη της Χρυσής Αυγής που συνελήφθησαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής για παράνομη οπλοκατοχή, οπλοφορία και παράβαση του νόμου περί φωτοβολίδων. Οι κατηγορούμενοι, που είχαν συλληφθεί στην οδό Λιβανόβου, κοντά στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Θεσσαλονίκη, είχαν στην κατοχή τους πτυσσόμενα κλομπ, δακρυγόνα, σουγιάδες και μία κροτίδα, ενώ ανάλογα αντικείμενα βρήκαν οι αστυνομικοί σε έρευνα που πραγματοποίησαν στα σπίτια τους.

Στην απολογία τους οι κατηγορούμενοι, που είχαν δηλώσει στην Αστυνομία ότι είναι μέλη της Χρυσής Αυγής, υποστήριξαν πως δεν γνώριζαν ότι τα συγκεκριμένα αντικείμενα είναι όπλα, ενώ δήλωσαν ότι τα είχαν για την προσωπική τους προστασία. Ωστόσο, ο εισαγγελέας στην αγόρευσή του ανέφερε ότι και οι τέσσερις κατείχαν παράνομα όπλα, γνωρίζοντας την επικινδυνότητά τους. Μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου άσκησαν έφεση κατά της απόφασης και αφέθηκαν ελεύθεροι. Ο πέμπτος συλληφθείς, ένας 17χρονος, παραπέμφθηκε να δικαστεί στο αρμόδιο δικαστήριο Ανηλίκων.