Δεκαπέντε ακίνητα της Πλάκας, όπως δίπατα σπίτια των αρχών του 19ου αιώνα, νεοκλασικά διατηρητέα, κτίρια του Μεσοπολέμου αλλά και πολλά εγκαταλειμμένα, περιλαμβάνει η πρώτη ομάδα κατοικιών και οικοπέδων της ιστορικής συνοικίας που πρόκειται σύντομα να πάρει τον δρόμο της αξιοποίησης από το ΤΑΙΠΕΔ.

Ενώ το υπουργείο Πολιτισμού επέμενε επί πολλούς μήνες ότι θα τα αξιοποιήσει το ίδιο, τελικά δόθηκε έγκριση να μεταβιβαστούν στο ΤΑΙΠΕΔ τα πρώτα 15, με στόχο μέσα στο επόμενο διάστημα να ακολουθήσουν κι άλλα από τα 150 συνολικά ακίνητα που εδώ και δεκαετίες το πρώτο διαχειρίζεται.

Στην πλειονότητά της η πρώτη αυτή ομάδα απαρτίζεται από ακίνητα σε όμορα οικόπεδα ή σε κοντινούς μεταξύ τους δρόμους (π.χ. πέντε βρίσκονται στη Θέσπιδος, δύο στη Θρασύλλου, τέσσερα στη Στράτωνος) καθώς το σκεπτικό είναι να αποκτηθούν από έναν ή δύο επενδυτές ως «ενιαία πακέτα», προκειμένου έτσι να ανέβει το τελικό τίμημα και να αναβαθμισθεί η περιοχή. Εκτός από τη μακροχρόνια παραχώρηση (π.χ. ώς και 99 χρόνια) εξετάζεται και η λύση της πώλησης, καθώς η Πλάκα ως «brand» είναι ευρέως γνωστή, με τις ζητούμενες σήμερα τιμές για τα καλά κομμάτια στη λεγόμενη «συνοικία των θεών» να κυμαίνονται μεταξύ ενός και δύο εκατ. ευρώ. Ενδεικτικά, διατηρητέα μονοκατοικία του 1845, επιφάνειας 210 τ.μ., με τοιχογραφίες και ανακατασκευασμένη, πωλείται προς 1 εκατ. ευρώ. Αλλη διατηρητέα μονοκατοικία του 1920, με τέσσερα υπνοδωμάτια, πωλείται προς 1,8 εκατ. ευρώ. Στόχος σε κάθε περίπτωση είναι να τονωθεί η κατοικία στην περιοχή και τα κτίρια αυτά να αποκτήσουν ενοικιαστές ή ιδιοκτήτες (το Προεδρικό Διάταγμα της Πλάκας επιτρέπει μόνο χρήση γενικής κατοικίας), γεγονός που θα αναζωογονήσει ευρύτερα την περιοχή. Σύντομα, το ΤΑΙΠΕΔ πρόκειται να δημοσιεύσει την προκήρυξη για την πρώτη ομάδα ακινήτων της Πλάκας, για τα οποία έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από έλληνες και ξένους επενδυτές –καθώς και funds –στους οποίους και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το σχέδιο τον περασμένο Μάιο στο Λονδίνο.

Εχουν την ιστορία τους. Αν και τα 15 αυτά ακίνητα είναι λιγότερα «επώνυμα» και εντυπωσιακά από εκείνα που θα ενταχθούν στη δεύτερη ομάδα (όπως το κτίριο στον αριθμό 13 επί της οδού Πολυγνώτου, που υπήρξε κατοικία του Ιωάννη Κωλέττη, στρατηγού και πρωθυπουργού), αρκετά έχουν τη δική τους ιστορία.

Στον αριθμό 32 της Τριπόδων, για παράδειγμα, βρίσκεται ένα παλιό αθηναϊκό κτίριο των αρχών του 1800 που κάποτε στέγαζε τη στρατιωτική διοίκηση των Τούρκων. Στο οικόπεδό του η αρχαιολογική σκαπάνη ανακάλυψε μεταξύ άλλων τη βάση ενός χορηγικού μνημείου σε σχήμα τριπύλου –στο οποίο και οφείλει το όνομά της η οδός –καθώς επίσης αρχαίες βεσπασιανές (δημόσιες τουαλέτες). Το ακίνητο έχει και κινηματογραφική ιστορία, καθώς σε αυτό γυρίστηκε η γνωστη ελληνική ταινία «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα». Κάποια από τα κτίρια της πρώτης ομάδας είναι καλοδιατηρημένα, σαν αυτό της Θέσπιδος 8 & Ραγκαβά, των τελών του 19ου ή αρχών του 20ού αιώνα και όψιμου νεοκλασικού ρυθμού που σήμερα στεγάζει υπηρεσίες του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης (πρόκειται να μεταστεγασθούν), χωρίς να είναι γνωστά περισσότερα στοιχεία για την ιστορία του. Αλλα κτίρια έχουν πιο ταπεινή εμφάνιση αλλά κουβαλούν ενδιαφέρουσες ιστορίες, όπως αυτό στο νούμερο 24, γωνία Θέσπιδος και Στράτωνος. Το συγκεκριμένο ακίνητο θρυλείται ότι χτίσθηκε τη δεκαετία του ’30 από τον τότε διευθυντή των αναστηλωτικών έργων του Βράχου της Ακρόπολης για να στεγάσει την ερωμένη του, η οποία και έζησε στο σπίτι μέχρι τα βαθιά της γεράματα.