Η καινοτομία και οι συμπράξεις παραγωγών με ερευνητές και επιχειρήσεις είναι το μέλλον της γεωργίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Τα δύο αυτά εργαλεία στα χέρια των αγροτών θα ενισχύσουν η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να αυξηθεί η ποιότητα και η ανταγωνιστικότητα των γεωργικών προϊόντων και ταυτόχρονα να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με όσα είπε χθες ο υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης (σκίτσο δεξιά) σε ημερίδα στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, με θέμα «Νέα ΚΑΠ: Καινοτομία και ανάπτυξη στην ελληνική γεωργία».
Ο υπουργός επισήμανε ότι το 50% της γεωργίας στην Ελλάδα εστιάζει στην καινοτομία, η οποία αποτελεί το βασικό στόχο της ΚΑΠ μαζί με τις συμπράξεις (cluster) ερευνητικών μονάδων, επιστημόνων, παραγωγών και επιχειρήσεων. Αλλωστε, είπε, ο συνεργατισμός υπό τη μορφή του νέου αυτού τύπου δικτύου αγροτικής παραγωγής είναι ο μόνος τρόπος για να επιβιώσει ο μικρός κλήρος. Ο κ. Τσαυτάρης επισήμανε ότι μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Horizon 2020 στο παιχνίδι των cluster μπαίνουν και οι καταναλωτές, οι οποίοι θα έχουν καθοριστική συμβολή στη διαμόρφωση και την παραγωγή του τελικού προϊόντος.

Στην αναπτυξιακή στρατηγική της νέας ΚΑΠ είναι η προσέλκυση νέων στη γεωργία, η ενίσχυση των γεωργών που εφαρμόζουν πρακτικές φιλικές προς το κλίμα και το περιβάλλον και η δυνατότητα για θεματικά υποπρογράμματα αγροτικής ανάπτυξης, όπως για νέους, γυναίκες, ορεινές περιοχές και μικρές εκμεταλλεύσεις. Επιπλέον, περιλαμβάνει μέτρα για διαχείριση κρίσεων και σταθεροποίηση του εισοδήματος, αλλά και για καλύτερη οργάνωση της αλυσίδας εφοδιασμού των αγροδιατροφικών προϊόντων. Για τη στήριξη και ενίσχυση του εισοδήματος των γεωργών και την υλοποίηση προγραμμάτων ανάπτυξης της υπαίθρου η Ελλάδα θα εξασφαλίσει 18 δισ. ευρώ έως το 2020.

«Η γεωργία ήταν ανέκαθεν ο βασικότερος πυλώνας για να ορθοποδήσει η χώρα σε περιόδους κρίσης και μπορεί να κάνει το ίδιο και τώρα», τόνισε ο κ. Τσαυτάρης, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης ότι το υπουργείο θα συμβάλει με εγκαταστάσεις και υποδομή στη ζώνη καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ταυτόχρονα δημιουργεί ανάχωμα στη «διαρροή εγκεφάλων» (brain drain), που στερεί από τη χώρα πολύτιμο επιστημονικό δυναμικό. Οπως ανέφερε ο υπουργός, εκτός από τους 100 νέους με μεταπτυχιακό ή διδακτορικό που έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα προσληφθούν μέχρι το 2014, στον ΕΛΓΟ Δήμητρα θα απασχοληθούν για δύο χρόνια, με προοπτική για έναν ακόμη χρόνο, επιπλέον 140 επιστήμονες με μεταδιδακτορικές σπουδές. Οι νέοι αυτοί που θα στελεχώσουν τις ερευνητικές μονάδες στα 50 κέντρα του οργανισμού στην Ελλάδα θα έχουν τη δυνατότητα να απασχολήσουν από έναν βοηθό με διδακτορικό.