Είμαι γυναίκα, ηλικίας 23 ετών και πρόσφατα άρχισα να έχω σεξουαλικές σχέσεις. Η επιθυμία μου είναι πάντα υψηλή, αλλά κατά την διάρκεια της επαφής πονάω και σταματάω την πράξη. Πού μπορεί να οφείλεται αυτό;

Υπάρχει ενδεχομένως ένα ψυχικό εμπόδιο που δεν σας επιτρέπει να αφεθείτε σωματικά, παρά τη σεξουαλική σας διέγερση. Επειδή πρόσφατα ξεκινήσατε να έχετε ενεργή σεξουαλική ζωή, κυριαρχεί αφενός μια απειρία στον ερωτικό τομέα, αφετέρου μία έλλειψη επαφής με τα ψυχολογικά κίνητρα πίσω από την σεξουαλική σας συμπεριφορά.

Το νεαρό της ηλικίας σας επίσης βοηθά στο να εκλυθούν ακατέργαστα οι πρώιμοι φόβοι, τα συναισθήματα και τα βιώματα που κουβαλάτε από παιδί.

Σε αυτά θα μπορούσαν να συμπεριλαμβάνονται π.χ. αρνητικές σεξουαλικές εμπειρίες που έχετε συνδέσει με πόνο (παρενοχλήσεις, κακοποιήσεις), να έχετε υπάρξει θεατής αντιστοιχών εικόνων, να κουβαλάτε μέσα σας συναισθήματα αποστροφής για το σεξ λόγω αυστηρών ηθικών/θρησκευτικών πιστεύω, να είστε δύσπιστη ως προς το άλλο φύλο και ώς προς την δυνατότητα δημιουργίας εγγύτητας, να κουβαλάτε μέσα σας ενοχές ή ντροπή για το σώμα σας και τη σεξουαλικότητά σας λόγω άκαμπτων γονεϊκών πεποιθήσεων που πέρασαν μέσα σας κλπ.

Μιλήστε στον σύντροφό σας για αυτό που σας συμβαίνει και προσπαθήστε να σκέφτεστε κάτι θετικό όσο κάνετε έρωτα για να αποσυνδέσετε την πράξη με τον πόνο.

Σε περίπτωση που ο σεξουαλικός πόνος εδραιωθεί μέσα στον χρόνο, συμβουλευθείτε έναν ψυχολόγο ή ψυχίατρο ειδικευμένο στη θεραπεία των ψυχοσεξουαλικών διαταραχών.

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email myrsi@hol.gr , twitter @myrsi1